Jak dobrze rozplanować 5 posiłków dziennie?
Dobrze zbilansowana dieta składa się z białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Jest smaczna i pełna witamin oraz minerałów. Spożywanie 5 posiłków dziennie pozwala na zachowanie wagi i prawidłowego tempa metabolizmu. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej kaloryczności. Jak ułożyć taki jadłospis?
Polecane
Podstawowe zasady żywienia
Stosowana dieta powinna polegać na racjonalnym jedzeniu, co zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Nawyki żywieniowe często zależą od zasad panujących w domu. Dzieci uczą się sposobu jedzenia od dorosłych, dlatego bardzo istotne jest wprowadzanie regularnych posiłków już od najmłodszych lat. Regularne jedzenie pozwala na zachowanie prawidłowego tempa metabolizmu. Zbyt wolne powoduje tycie, a zbyt szybkie może utrudniać utrzymanie wagi i budowanie sylwetki.
Podstawą żywienia jest dobrze zbilansowana dieta, co oznacza, że powinna ona dostarczać witamin, minerałów, a także składać się z białek, węglowodanów i tłuszczów. Stosowanie diet niskokalorycznych, monodiet czy nieregularne jedzenie znacząco wpływa na pracę całego organizmu. Nie należy wykluczać poszczególnych makroelementów, ponieważ każdy jest ważny dla funkcjonowania człowieka. Białka powinny być dobrej jakości, najlepiej pochodzić z ekologicznych upraw, dzięki temu mamy pewność, co jemy. Warto postawić na zdrowe węglowodany w diecie, czyli pełnoziarniste pieczywo, kasze czy świeże warzywa. Nie należy wykluczać tłuszczów. Najlepiej, aby były one pochodzenia roślinnego, gdyż będą wykazywać działanie prozdrowotne.
Co ile godzin należy jeść 5 posiłków dziennie?
Wielu dietetyków zaleca spożywanie 5 posiłków dziennie, jednak nie jest to regułą. U niektórych sprawdzi się mniejsza liczba, np. 4, a u innych zalecane jest zwiększenie porcji do 6. Największą trudność stanowi jednak rozplanowanie jedzenia na cały dzień. Odstęp pomiędzy poszczególnymi daniami powinien wynosić 3–4 godziny, podczas których należy zachować czystą przerwę. Oznacza to, że dozwolone jest jedynie picie wody, czarnej kawy i herbaty bez cukru, które nie podnoszą stężenia insuliny. W przerwach pomiędzy posiłkami nie należy dodatkowo pobudzać trzustki do pracy.
Wiele osób, chcących wprowadzić zmiany w swoim żywieniu, zastanawia się, w jakich godzinach jeść 5 posiłków dziennie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy z nas prowadzi inny tryb życia. Istnieją jednak zasady, które powinny ułatwić przygotowanie dziennego jadłospisu. Śniadanie powinno zostać zjedzone do 1–1,5 godziny po obudzeniu, chociaż zwolennicy okna żywieniowego wydłużają godzinę jego spożycia. Kolejne posiłki powinny mieć miejsce co 3–4 godziny, ale nie u każdego będzie to możliwe. Ważne, aby kolacja była zjedzona na 2–3 godziny przed położeniem się spać.
Dla przykładu osoba, która wstaje o godzinie 7, a kładzie się spać ok. 22–23, powinna rozplanować swój dzienny jadłospis według poniższego schematu:
śniadanie – 8:00–08:30
drugie śniadanie – 11:00–12:00
obiad – 14:00–15:00
podwieczorek – 17:00–18:00
kolacja – 20:00–21:00.
W przypadku spożywania mniejszej liczby posiłków w ciągu dnia, można wydłużyć przerwy i zrezygnować z drugiego śniadania lub podwieczorku, zachowując dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Osoby, które jedzą więcej niż 5 posiłków dziennie, powinny odpowiednio zmniejszyć swoje porcje, ponieważ przerwy między jedzeniem będą krótsze.
Jak schudnąć, jedząc 5 razy dziennie?
Osoby, które chcą schudnąć, błędnie zakładają, że powinny drastycznie zmniejszyć podaż kalorii. Spożywanie 5 posiłków dziennie nie wyklucza utraty kilogramów, jednak należy pamiętać, że konieczny jest deficyt kaloryczny. Kobiety, które się odchudzają, powinny zmniejszyć dobową ilość kalorii o ok. 300–350 względem zapotrzebowania. Ich posiłki powinny być niewielkie, jednak dobrze zbilansowane.
Nie zaleca się ograniczenia do 2–3 posiłki dziennie, ponieważ zbyt długie przerwy pomiędzy jedzeniem mogą sprzyjać podjadaniu. Chcąc schudnąć, należy sięgać po produkty świeże, dobrej jakości. Konieczne jest wykluczenie fast foodów, przetworzonego jedzenia, słodyczy i napojów gazowanych, gdyż zawierają składniki, które negatywnie wpływają na stan zdrowia. Trzeba także uważać na za dużo białka w diecie, ponieważ może to prowadzić do zwiększania masy ciała. Osobom na diecie odchudzającej, które dodatkowo cierpią na choroby współistniejące, zaleca się konsultację z dietetykiem. Pomoże on ułożyć zbilansowaną dietę, dopasowaną do potrzeb i stylu życia.
5 posiłków dziennie – jak ułożyć dietę?
Dieta składająca się z 5 posiłków dziennie powinna zapewniać tyle kalorii, ile dana osoba potrzebuje. Najłatwiej jest ustalić godziny jedzenia i starać się ich pilnować, dzięki temu przyzwyczai się organizm do nowego sposobu odżywiania. Jeśli dzienny jadłospis składa się z 5 dań, to warto, aby zawierał 3 główne posiłki, czyli śniadanie, obiad i kolację, oraz 2 przekąski, spożywane pomiędzy głównymi potrawami. Dietę można ułożyć na bazie gotowych przepisów lub z dietetykiem. Warto, aby posiłki były smaczne i łatwe do przygotowania, wtedy łatwiej jest utrzymać nowe nawyki żywieniowe.
- Villareal D.T., Apovian C.M., Kushner R.F. i wsp. Obesity in older adults: technical review and position statement of the american society for nutrition and NAASO, the obesity society, „Obesity Research & Clinical Practice” 2005, nr 13.
- D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.
- W. Zgliczyński, Nadwaga i otyłość w Polsce, „INFOS. Zagadnienia Społeczno-Gospodarcze” 2017, nr 4 (227).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.