Jakie są objawy alergii na gluten?
Alergia na gluten to jeden z najczęściej występujących rodzajów alergii pokarmowych. Cechuje się ona zróżnicowanymi symptomami u dorosłych i dzieci. Z tego artykułu dowiesz się, jak objawia się uczulenie na gluten oraz jakie badania wykonać w celu zdiagnozowania alergii na ten składnik.
- Czym jest gluten?
- Alergia na gluten – objawy
- Uczulenie na gluten – objawy skórne
- Uczulenie na gluten – objawy ze strony układu pokarmowego
- Alergia na gluten u dorosłych – układ oddechowy
- Inne objawy alergii na gluten
- Uczulenie na gluten – objawy u dzieci
- Jak sprawdzić uczulenie na gluten?
- Uczulenie na gluten – co jeść?
- Alergia na gluten a celiakia
Czym jest gluten?
Zanim dowiesz się, jak wygląda uczulenie na gluten, to warto najpierw wiedzieć, czym tak naprawdę jest wspomniany składnik. Otóż jest to mieszanina białek zapasowych, która naturalnie występuje w wielu różnych nasionach zbóż. Gluten zawierają m.in. pszenica, żyto, jęczmień i bardzo często również owies. Gluten składa się głównie z dwóch białek – gluteniny i gliadyny. W innych zbożach wspomniana gliadyna nosi nazwę sekaliny (żyto) lub hordeiny (jęczmień). Składnik ten znajduje się na liście 14 najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Szacuje się, że nawet 25% przypadków alergii pokarmowych może dotyczyć właśnie alergii na gluten.
Alergia na gluten – objawy
Jakie są objawy uczulenia na gluten? Alergia na pszenicę, w tym na gluten, może charakteryzować się występowaniem dolegliwości zarówno ze strony układu pokarmowego, jak i oddechowego. Dodatkowo alergia na gluten może dawać objawy skórne.
Uczulenie na gluten – objawy skórne
U osób z alergią na gluten po zetknięciu się z tym składnikiem mogą pojawić się reakcje alergiczne, które będą dawać objawy skórne (tzw. alergia skórna). Głównie manifestują się one pokrzywką, wysypką lub szorstkimi plamami. Ponadto objawy uczulenia na gluten mogą występować w postaci zaostrzenia atopowego zapalenia skóry.
Uczulenie na gluten – objawy ze strony układu pokarmowego
Pacjenci, u których stwierdzono uczulenie na gluten, mogą zmagać się również z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim objawy takie jak: ból brzucha, wymioty, biegunka.
Alergia na gluten u dorosłych – układ oddechowy
W przypadku osób z alergią pokarmową, które spożyły produkt zawierający gluten, mogą pojawić się też objawy związane z układem oddechowym. Mowa tu przede wszystkim o skurczu oskrzeli, a także wystąpieniu kataru.
Inne objawy alergii na gluten
W skrajnych przypadkach alergia na gluten może skutkować wstrząsem anafilaktycznym, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.
Uczulenie na gluten – objawy u dzieci
Niektórzy rodzice zastanawiają się, jak wygląda alergia na gluten u dzieci. Alergia pokarmowa u niemowlaka lub dziecka starszego może przyjmować postać atopowego zapalenia skóry (AZS). Dodatkowo uczulenie na gluten może skutkować wystąpieniem symptomów ze strony układu trawiennego i oddechowego. Należy jednak podkreślić, że objawy te pojawiają się rzadziej niż zmiany skórne.
Jak sprawdzić uczulenie na gluten?
Zastanawiasz się, jak sprawdzić, czy dziecko jest uczulone na gluten? W tym celu pomocne będzie ilościowe oznaczenie we krwi przeciwciał klasy IgE specyficznych dla glutenu. Dodatkowo warto wykonać badania w kierunku celiakii, aby wykluczyć tę chorobę. W ramach takiej diagnostyki należy wykonać ocenę poziomu przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), transglutaminazie tkankowej (tTG) i deamidowanej gliadynie (DGP). Pomocne może być też wykonanie badań genetycznych – oznaczenie HLA-DQ2/DQ8. Najlepszym sposobem na stwierdzenie celiakii jest biopsja jelita cienkiego. Testy na alergie pokarmowe są oferowane przez wiele laboratoriów w Polsce.
Uczulenie na gluten – co jeść?
W przypadku stwierdzenia alergii na gluten należy zastosować dietę bezglutenową. Jak już wspomniano, źródłem glutenu są zboża (i produkty przygotowane na ich bazie) takie jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies. Jednakże gluten może znajdować się w wielu innych produktach spożywczych. Wynika to z faktu, że gluten cechuje się pożądanymi właściwościami technologicznymi. Nadaje on produktom odpowiednią elastyczność, sprężystość i lepkość. Z tego względu jest chętnie dodawany przez producentów żywności do produktów takich jak: konserwy mięsne, gotowe zupy i sosy, mieszanki przypraw, wyroby cukiernicze, wędliny, produkty mleczne, a nawet suszone owoce.
Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą sięgać po zboża takie jak: ryż, komosa ryżowa, amarantus, gryka, kukurydza, sorgo, proso. Pozbawione glutenu są również wszystkie świeże warzywa i owoce. Glutenu nie zawierają także: mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, sery twarogowe, sery żółte, oleje roślinne, orzechy, masło, dżemy, miody, kisiele, budynie, herbaty. Aby mieć pewność, że w danym produkcie nie ma glutenu, warto wybierać produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Alergia na gluten a celiakia
Na końcu należy podkreślić, że alergia na gluten to nie to samo co celiakia. Celiakia jest chorobą o charakterze autoimmunologicznym, uwarunkowaną genetycznie. Dochodzi w niej do błędnego rozpoznania przez układ odpornościowy glutenu jako substancji obcej dla naszego organizmu. W efekcie na skutek kaskady pewnych zdarzeń metabolicznych dochodzi do powstania przewlekłego stanu zapalnego, który prowadzi m.in. do uszkodzenia jelit, w tym zniszczenia wyściełających je kosmków jelitowych, które odpowiadają przede wszystkim za wchłanianie składników odżywczych. Warto w tym miejscu wspomnieć, że u osób cierpiących na celiakię, nawet śladowe ilości glutenu mogą wyzwalać objawy chorobowe. Z kolei w przypadku osób z alergią pokarmową małe ilości glutenu są bardzo często dobrze tolerowane. Istotną różnicą pomiędzy tymi dwoma chorobami jest również to, że z wiekiem mogą zanikać objawy uczulenia na gluten.
Obserwujesz u siebie niepokojące dolegliwości po zjedzeniu produktów z glutenem? Skonsultuj je z alergologiem lub z gastroenterologiem. Nie czekaj w długich kolejkach! Dzięki prywatnemu ubezpieczeniu zdrowotnemu Polisa Zdrowie Welbi, którego ofertę można zamówić na Welbi, oczekiwanie na konsultację ze specjalistą nie będzie z reguły trwało dłużej niż 3 dni robocze. W ramach pakietu OCHRONA GOLD za 239 zł zyskasz też możliwość przeprowadzenia testów uczuleniowych.
Sprawdź, co wchodzi w zakres poszczególnych pakietów! Wypełnij formularz i zamów ofertę, żeby poznać szczegóły i podpisać umowę. Z usług możesz korzystać niemal od razu po opłaceniu pierwszej składki.
- Roszkowska A. i in., Non-celiac gluten Ssensitivity: a review, „Medicina” 2019, nr 55.
- Cabanillas B., Gluten-related disorders: Celiac disease, wheat allergy, and nonceliac gluten sensitivity, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2020, nr 60, s. 2606–2621.
- Burkhardt JG. i in., Gluten sensitivities and the allergist: Threshing the grain from the husks, „Allergy” 2018, nr 73, s. 1359–1368.
- Cianferoni A.: Wheat allergy: diagnosis and management, „Journal of Asthma and Allergy” 2016, nr 9, s. 13–25.
- Ricci G. i in., Wheat allergy in children: a comprehensive update, „Medicina” 2019, nr 55.
- Pasha I. i in., Wheat allergy and intolerance; recent updates and perspectives, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2016, nr 56, s. 13–24.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.