account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Awokado - jak je jeść? Z czym łączyć? Porady

Julia Osiecka19.05.2021Aktualizacja: 12.10.2022

Awokado, czyli zielony owoc z Ameryki Południowej, to bogate źródło wielu drogocennych składników odżywczych. Wiedza o jego korzystnych właściwościach rozprzestrzenia się po całym świecie z prędkością światła, a owoc znajduje coraz szersze zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w kosmetycznym. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego cały świat oszalał na jego punkcie i dlaczego Ty również powinieneś wprowadzić go na stałe do swojej diety.


awokado-jak-je-jesc-z-czym-laczyc-porady
pixabay.com

Polecane

przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z buraka - jak go zrobić? Sprawdzony przepis
28.10.2021
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
brazowy-ryz-jak-go-gotowac-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Brązowy ryz - jak go gotować? Właściwości
24.01.2022
Spis treści
  1. Jakie właściwości ma awokado?
  2. Jak rozpoznać dobre awokado?
  3. Awokado – z czym warto je jeść?

Jakie właściwości ma awokado?

Awokado to bogactwo witamin i składników odżywczych. Dzięki tak wartościowemu składowi powinno stanowić niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Osoby pragnące zgubić parę nadprogramowych kilogramów muszą jednak podchodzić do niego z pewną ostrożnością. Jak na owoc, awokado charakteryzuje się całkiem wysoką kalorycznością – w 100 g zawiera aż 160 kcal. Spora kaloryczność idzie jednak w parze z jeszcze większą zawartością niezbędnych składników odżywczych. Awokado zawiera duże ilości witamin E, K i z grupy B, a także potasu. W 100 g ma niecałe 15 g tłuszczów, 8,5 g węglowodanów, a także 6,7 g błonnika. Stanowi ono również źródło białka, które jest jednym z najważniejszych budulców organizmu ludzkiego.Duża zawartość witaminy E sprawia, że awokado uznawane jest za naturalny antyoksydant, chroniący komórki organizmu przed szkodliwymi procesami oksydacyjnymi (starzenia). Dzięki obecności witaminy K jego spożywanie korzystnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, z kolei witamina B6 wspomaga produkcję czerwonych krwinek oraz reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. W awokado występuje również witamina B9, znana jako kwas foliowy, która korzystnie wpływa na przebieg ciąży, dlatego o jej odpowiednią ilość powinny w szczególności zadbać kobiety spodziewające się dziecka. Oprócz korzystnego wpływu na prawidłowy rozwój płodu witamina B9 wspomaga działanie układu odpornościowego w każdym organizmie. Potas, którego źródłem również jest awokado, pozytywnie wpływa na ogólnie pojętą pracę mięśni (powinni zatem przyjmować go sportowcy), a także na układ nerwowy.

Jak rozpoznać dobre awokado?

Nie ulega wątpliwości, że awokado to składnik, który w odpowiedniej ilości mile widziany będzie w każdej zdrowej, pełnowartościowej i zbilansowanej diecie. Wybierając odpowiedni owoc, możemy natknąć się jednak na pewien problem związany z jego wyglądem. Ciemna skórka awokado, która pozornie nie daje żadnych oznak o wewnętrznym stanie produktu, może spowodować, iż w sklepie spędzisz długie chwile, próbując wybrać idealny i nadający się do spożycia, okaz. Istnieje jednak kilka wskazówek, których zastosowanie znacznie ułatwi ci proces wyboru dobrego awokado.Po pierwsze warto mieć na uwadze, iż wyróżnić można dwie najczęściej występujące odmiany tego wartościowego owocu. Jedną z nich jest awokado Hass, które charakteryzuje się twardszą i ciemniejszą skórką. W smaku wyróżnia je lekko orzechowa nuta. Z kolei druga odmiana – awokado typu Fuerte – ma jaśniejszą skórę i żółty miąższ. Aby wybrać idealnie dojrzałe, warto celować w owoce z jędrną, zieloną skórką, pozbawioną ciemnych plam, które wskazują na zepsucie. Można również delikatnie nacisnąć owoc i sprawdzić, jak się zachowuje. Jeśli ugnie się, a następnie wróci do swojego pierwotnego kształtu, można mieć pewność, że jest ono w stanie idealnym do spożycia. Wybierając awokado typu Hass, należy celować w owoce o fioletowo-brązowej skórce. Podobnie jak w przypadku odmiany Fuerte, można wykonać test delikatnego ucisku owocu. Dojrzałe i zdatne do jedzenia awokado powinno z łatwością wrócić do pierwotnego kształtu.Jeśli po kupieniu awokado zorientujesz się, iż nie jest ono jeszcze wystarczająco dojrzałe, umieść je w ciepłym miejscu i odczekaj kilka dni. Jeśli natomiast chcesz spowolnić proces dojrzewania, możesz przechowywać je w niskiej temperaturze, dzięki czemu wydłużysz jego zdatność do spożycia. Przekrojone awokado najlepiej jest spożyć w krótkim czasie. Jeśli jednak chcesz przechować je odrobinę dłużej, wybierz do tego połówkę, w której została pestka. Należy włożyć ją do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku lub owiniętą folią spożywczą – to ochroni awokado przed szybkim ciemnieniem.

Awokado – z czym warto je jeść?

Awokado charakteryzuje się dość neutralnym smakiem i bardzo delikatnym aromatem. Dzięki temu można stosować je w kuchni zupełnie dowolnie i mieć pewność, że jego smak nie będzie kłócił się z aromatem innego wykorzystanego składnika. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść awokado, przychodzimy z pomocą. Sprawdzi się ono zarówno jako samodzielny produkt, jak i jako element dań wytrawnych, a także słodkich deserów. Awokado to m.in. zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik masła na kanapki. Dzięki zupełnie neutralnemu smakowi można dowolnie łączyć je zarówno z wegetariańskimi, jak i z mięsnymi dodatkami.Jedną z najbardziej popularnych propozycji na przygotowanie awokado jest meksykańska pasta guacamole. Głównym jej składnikiem jest rozgniecione awokado. Pozostałe składniki pozostają w gestii przygotowującego. Świetnie smakuje m.in. z drobno pokrojonym pomidorem, czerwoną cebulą, czosnkiem i sokiem z limonki.Jeśli interesują cię słodkie desery z wykorzystaniem awokado, powinieneś rozważyć przygotowanie słodkiego musu z tego owocu. Obrane awokado należy zmiksować z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny, a następnie przełożyć do szklanego naczynia i ozdobić kawałkami pomarańczy, startą czekoladą lub orzechami włoskimi. Będzie to idealna słodka przekąska dla osób, które starają się ograniczać wysoko przetworzone słodycze i inne przekąski.Podsumowując, awokado to bardzo wartościowy owoc, dla którego miejsce powinno być przewidziane w każdej zdrowej, zbilansowanej i pełnowartościowej diecie. Dzięki neutralnemu smakowi można dowolnie eksperymentować z jego użyciem i tworzyć dania, które z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia.

Źródła
  1. Heather T., Awokado. Najlepsze przepisy z ulubionym owocem świata.
Author Julia Osiecka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.