Biała fasola – właściwości odżywcze i przepisy na dania wegetariańskie
Biała fasola to roślina strączkowa, która ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jest bogata w błonnik i żelazo, dlatego warto włączyć ją do swojego menu. Jest idealna w diecie wegetariańskiej i można zrobić z niej wiele przepysznych dań. Jak przygotować potrawy z białej fasoli? Sprawdź najpyszniejsze przepisy.
Biała fasola – jakie ma właściwości?
Fasola biała należy do roślin strączkowych i jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej występuje w postaci suszonej lub w puszce. Ta pierwsza ma więcej wartości odżywczych i jest bardziej aromatyczna. Istnieje około 700 rodzajów fasoli, a do najbardziej popularnych fasoli w kolorze białym należą: fasola nerkowata, perłowa, drobna i jaś. Najbardziej popularna w Polsce jest odmiana jaś, która ma duże ziarna. Idealnie komponuje się z barszczem, sałatkami i fasolką po bretońsku.
Biała fasola ma wiele cennych składników i minerałów. Jest źródłem błonnika, żelaza i sporej ilości witaminy B1. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się do potraw dla cukrzyków. Oprócz tego zawiera:
aminokwasy, takie jak: tryptofan, arginina, lizyna, tyrozyna,
magnez i wapń, które wzmacniają zęby i kości,
witaminę B9, inaczej kwas foliowy.
Poza tym biała fasola jest silnie rekomendowana osobom, które mają nadwagę i walczą z wysokim poziomem cholesterolu. Jej spożywanie zmniejsza wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm dzięki enzymom detoksykacyjnym.
Fasola biała – przepisy
W przeciwieństwie do powszechnej opinii odpowiednio przygotowana biała fasola wcale nie wzdyma. Ponadto zaleca się jej spożywanie z przyprawami, które zmniejszają dolegliwości jelitowe (koper lub kminek). Aby przygotować fasolę, należy najpierw ją namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej do 12 godzin przed gotowaniem. Następnie wystarczy odcedzić i wypłukać we wrzątku, po czym gotować na małym ogniu (nie solić).
W Polsce najpopularniejszym daniem z białej fasoli jest fasolka po bretońsku. Istnieje jednak wiele przepisów, które będą odpowiednie dla wegan lub wegetarian. Oto 3 przykłady pysznych i zdrowych potraw:
Pasztet z białej fasoli dla wegetarian
Składniki:
3 szklanki ugotowanej wcześniej białej fasoli,
jabłko,
2 cebule,
kilka pieczarek,
olej rzepakowy,
płatki owsiane,
2 jajka,
pieprz, musztarda, majeranek, sól do smaku.
Przygotowanie: pieczarki, jabłko i cebulę pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut na oleju, a następnie dodać do fasoli. Wsypać płatki, wrzucić jajka i doprawić. Całość zblendować na gładką masę i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Piec przez niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeżeli należysz do wegan, jajka możesz zastąpić gęstym wywarem z lnu.
Kotlety z białej fasoli
Składniki:
700 g białej fasoli,
2 szklanki otrębów owsianych lub żytnich,
2 szklanki otrębów jęczmiennych,
jajko,
rozkruszone płatki kukurydziane,
2–3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mięta.
Przygotowanie: ugotowaną wcześniej fasolę zblendować na gładką masę (można dolać wody). Następnie połączyć z otrębami, jajkiem i przyprawami. Uformować kotleciki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i wyłożyć na blaszce. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Fasolka po meksykańsku
Składniki:
800 g białej fasoli,
2 czerwone cebule,
500 g przecieru pomidorowego,
2 łyżki sosu sojowego,
3 szklanki wody,
łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
przyprawy: kumin, wędzona, ostra i słodka papryka, kolendra, cynamon, bazylia, oregano i chilli,
pieczywo lub ryż.
Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć minutę. Dodać fasolę oraz pozostałe składniki, gotować 10 minut pod przykryciem. Serwować z pieczywem lub ryżem.
Przepisy z białą fasolą z puszki
Jeśli nie lubisz tracić za wiele czasu, możesz używać w kuchni białej fasoli z puszki. Ważne, aby po otwarciu (jeśli nie wykorzystasz pełnej zawartości) przełożyć fasolę do szklanego lub ceramicznego naczynia. Dzięki temu unikniesz spożywania niepożądanych związków i dłużej zachowasz świeżość fasoli.
Biała fasola z puszki ma niemalże te same wartości odżywcze, co gotowana. Można ją idealnie wykorzystać do przygotowania pysznego dietetycznego ciasta. Oto przykładowe przepisy:
Fit ciasto bez mąki
Składniki:
puszka białej fasoli,
2–3 jajka,
3 łyżki ksylitolu, erytrolu lub miodu,
50 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego,
wiórki kokosowe.
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucić do miski i zblendować. Wylać do foremki i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli wolisz opcję wegańską, zamiast jajek dodaj banana.
Ciasto cytrynowe z białej fasoli
Składniki:
puszka białej fasoli,
2–3 jajka,
4 łyżki mąki ryżowej,
łyżka mąki kokosowej,
2 łyżki oleju kokosowego,
3 łyżki ksylitolu lub erytrolu,
sok i skórka z jednej cytryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: fasolę wyciągnąć z puszki i dokładnie wypłukać. Dodać wszystkie składniki do miski i zblendować na gładką masę. Ciasto wylać do wybranej foremki i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!Oba ciasta są pyszne, zdrowe, niskokaloryczne i bezglutenowe!
- M. Dymek, Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan, Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2017.
- M. Dymek, Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa 2018.
- T. Maher, Kuchnia raw food, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.