Przepisy na zupę z boćwiny. Jakie ma wartości odżywcze?
Boćwina to warzywo, które zawiera duże ilości witaminy A, K oraz żelaza. Powinna być spożywana przez wegan, wegetarian, a także osoby cierpiące na anemię. Boćwina jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Z pewnością poradzisz sobie z przepisami na niej bazującymi. Możesz przygotować z niej chłodnik, koktajl, a także lekkostrawną sałatkę.
Boćwina – co to jest, jak wygląda?
Pod tą nazwą kryje się burak liściowy, występujący również jako mangold czy boćwina szwajcarska. Istnieje w dwóch odmianach, czyli:
liściastej, gdzie liście są dużego rozmiaru, pomarszczone, przypominają szpinak,
łodygowej, która ma małe liście na krótkich łodygach, przypominające szparagi.
Boćwina pochodzi z krajów leżących nad Morzem Śródziemnym. W Polsce rzadko jest spotykana, jednak można ją kupić w większych warzywniakach. Boćwina często kojarzona bywa z innym warzywem – botwiną, jednak różnią się one. Boćwina ma zielone mięsiste liście ze srebrnymi nerwami. Ogony warzywa są bardzo kolorowe. Mogą być żółte, pomarańczowe, czerwone lub różowe. Korzeń jest długi. Miąższ może być w kolorze białym lub czerwonym. W smaku przypomina kalarepę lub szpinak.
Wartości odżywcze boćwiny
Boćwina to warzywo o niskiej kaloryczności. W 100 g znajduje się jedynie 19 kcal, dlatego osoby na diecie odchudzającej zdecydowanie mogą po nią często sięgać. Warzywo stanowi cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Najwięcej jest w nim witaminy A, niezbędnej dla prawidłowego widzenia, oraz witaminy K, która odpowiada za krzepnięcie krwi i wzmacnia kości. Poza nimi zawiera witaminy z grupy B, cynk, mangan, magnez, potas, selen, wapń i fosfor. Jest również cennym źródłem żelaza, dlatego boćwina powinna uzupełniać dietę wegan i wegetarian.
Osoby z wysokim ciśnieniem krwi mają często niedobory wapnia, potasu i magnezu, dlatego powinny dostarczać te substancje wraz z pożywieniem. Boćwina zawiera duże ilości tych pierwiastków, dlatego jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze, warto sięgnąć po to warzywo. Regularne spożywanie boćwiny wspiera pracę serca oraz układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru czy zawału.
Boćwina zawiera kwas alfaliponowy, który może obniżać poziom cukru we krwi, zwiększyć wrażliwość insulinową oraz zmniejszyć ryzyko pojawienia się stresu oksydacyjnego. Osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność powinny włączyć boćwinę do swojej diety, ponieważ pomaga ona utrzymać prawidłowy poziom glukozy.
Boćwina jest źródłem białka. Zawiera również węglowodany, tłuszcze i błonnik, który powinien być spożywany przez osoby cierpiące na zaparcia i miewające problemy z układem pokarmowym. Dzięki jego obecności można zmniejszyć stany zapalne w organizmie, wspomóc perystaltykę jelit oraz oczyścić organizm z toksyn.
Jeśli cierpisz na zmęczenie, senność, osłabienie i brak energii, może to wskazywać na niedobory żelaza, które często prowadzą do anemii. Włączając boćwinę do diety, można uzupełnić braki w organizmie. Objawy niedoboru żelaza są charakterystyczne, ale warto je potwierdzić, wykonując badania z krwi.
Przepis na zupę z boćwiny
Liście boćwiny najczęściej są wykorzystywane do orzeźwiających chłodników lub jako lekkostrawna sałatka. Boćwina może być podawana wraz z serem pleśniowym i innymi warzywami. Może być składnikiem odżywczych koktajli i smoothie. Boćwinę podaje się na surowo, dusi, gotuje na parze czy smaży. Można z niej przygotować zdrowe chipsy, świetny zamiennik dla niezdrowych przekąsek.
Przepis na zupę z boćwiny jest bardzo łatwy do zrobienia. Jej smak idealnie nadaje się na letnie obiady czy podczas grilla.
Składniki:
liście z jednej boćwiny,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
świeży ogórek,
duży jogurt naturalny,
litr bulionu warzywnego,
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, kolendra).
Przygotowanie: Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oliwie, na patelni. Liście boćwiny umyć, pokroić i dorzucić do cebuli. Wszystko należy dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po 15 minutach wlać 1 litr bulionu warzywnego i gotować przez kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać jogurt naturalny i przyprawy. Zupę można spożywać na zimno lub po podgrzaniu.
Warto sięgać po dania, których elementem jest boćwina. Przepisy na jej bazie są łatwe do przygotowania i nie potrzebują wielu składników, aby były pyszne i sycące. Zupa jest daniem, które można spożywać zarówno na obiad, jak i na kolację. Dodatkowo boćwina może stanowić składnik diety bogatej w żelazo. Włącz ją do swojego jadłospisu, jeśli potrzebujesz szybko i smacznie uzupełnić niedobory w organizmie.
- L. Kostina, Leczenie burakiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, Wydawnictwo Kos, Katowice 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.