Brązowy ryż – jak go ugotować? Poznaj jego wartości odżywcze
Brązowy ryż jest znacznie zdrowszy niż jego biały odpowiednik. Ma więcej składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Należy do produktów pełnoziarnistych, polecanych osobom, które chcą zacząć zdrowo się odżywiać. Czym ryż brązowy różni się od białego? Jak długo go gotować?
Brązowy ryż – charakterystyka
Ryż pochodzi głównie z Azji Południowo-Wschodniej, ale uprawiany jest również na terenie Brazylii, Chin, Indii oraz w niektórych krajach Afryki. Najczęściej występują dwie odmiany ryżu: azjatycki (czyli o długich ziarnach) lub siewny japoński (krótkoziarnisty).Brązowy ryż jest pełnym ziarnem dokładnie tej samej rośliny, z której pochodzi ryż biały. Jest mniej oczyszczony – usuwa się jedynie niejadalną plewę, a otręby, zarodek oraz łuskę pozostawia nietknięte. Dzięki temu brązowy ryż ma bardziej wartościowy, orzechowy smak i jest twardszy od białego.Prócz ryżu brązowego istnieją inne, kolorowe odmiany, które nie zostały poddane całkowitemu oczyszczeniu:
ryż czerwony, zawierający antocyjany, które występują również w owocach leśnych i mają ogromne ilości antyoksydantów,
ryż czarny, wykazujący silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
W Polsce najczęściej dostępny jest ryż brązowy, który nie tylko ma większą ilość składników mineralnych i witamin niż ryż biały, lecz także o wiele więcej błonnika pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecany jest diabetykom oraz osobom na diecie odchudzającej lub po prostu tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.
Właściwości odżywcze brązowego ryżu
Większość ludzi sięga na co dzień po biały ryż, bardziej doceniają jego walory smakowe. Dietetycy biją na alarm, ogłaszając, że to duży błąd. Spożywanie większej ilości ryżu brązowego może pomóc zwalczyć wiele chorób cywilizacyjnych. Przede wszystkim ma on zbawienny wpływ na osoby, które cierpią na cukrzycę. Zawiera większą ilość błonnika pokarmowego niż jego biały odpowiednik, mniej węglowodanów oraz dużą dawkę magnezu, który reguluje poziom cukru we krwi i wzmacnia kości.
Ryż brązowy ma w swoim składzie antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie, przeciwdziałać procesom starzenia się skóry oraz bronić się przed chorobami nowotworowymi. Dzięki witaminie E brązowy ryż redukuje poziom złego cholesterolu, chroni przed zawałami i chorobą wieńcową. Ponadto witamina E regeneruje skórę i mięśnie. Prócz niej ryż brązowy w swoim składzie zawiera: wapń, potas, sód, mangan, fosfor i cynk. Ryż brązowy należy do grupy produktów bezglutenowych, a więc może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancje pokarmowe. Jest bezpieczny dla dzieci – ma właściwości hipoalergiczne, łatwiej się go trawi.
Jak ugotować brązowy ryż?
Niektórzy rezygnują ze spożywania brązowego ryżu, ponieważ twierdzą, że trudno jest go ugotować i jest niesmaczny. Nic bardziej mylnego! Ryż brązowy gotuje się troszkę inaczej niż biały. Choć może żyjesz w przekonaniu, że cały proces jest dosyć problematyczny i nie zawsze zadowalający, wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku prostych zasad. Jak długo gotować brązowy ryż, aby nie był twardy, lecz sprężysty?
Krok 1: Wyciągnij 100 g ryżu z woreczka, wsyp do miski i zalej zimną wodą. Namaczaj ryż przez 15 minut.
Krok 2: Przepłucz ryż na sitku pod zimną wodą.
Krok 3: W garnku zagotuj 800 ml wody, poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.
Krok 4: Dodaj ryż i wymieszaj. Po chwili zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez mniej więcej 30 minut.
Krok 5: Na koniec przecedź ryż na sitku i pozostaw pod przykryciem przez 10 minut. Smacznego!
Ugotowany brązowy ryż powinien być miękki, delikatny i sprężysty. Zasada zawsze jest prosta: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Najlepiej gotować ryż bez przykrycia. Przykrywamy go dopiero po ugotowaniu na kilka minut po to, aby uzyskać optymalną konsystencję. Taki ryż świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i sałatek. Niektórzy stosują go do przyrządzania zdrowych, dietetycznych deserów.
Ile kalorii ma brązowy ryż?
Brązowy ryż jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziesz jedynie 110 kcal, czyli około 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego przeciętnej osoby dorosłej. Kalorie w ryżu brązowym pochodzą w 7% z tłuszczu, 9% z białka i 84% z węglowodanów. Są to jednak węglowodany złożone, znacznie zdrowsze od węglowodanów prostych. Pamiętaj, że Twoje zapotrzebowanie kaloryczne zależy od codziennego trybu życia – jak często się ruszasz i jaką pracę wykonujesz każdego dnia. Niemniej ryż brązowy jest polecany przez dietetyków osobom, które chcą pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Aby spalić porcję brązowego ryżu, wystarczy 5 minut jazdy na rowerze, 2 minuty biegania lub 10 minut spaceru. W dodatku jego ładunek glikemiczny wynosi poniżej 50 IG, więc może być spożywany przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym.Nie zapominaj, że oprócz niskiej kaloryczności ryż zawiera dużo przyswajalnego błonnika, który reguluje procesy trawienna i daje uczucie sytości. W dodatku jest bardzo lekkostrawny. Smacznego!
- F. Saldmann, Twoje zdrowie w twoich rękach, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
- F. Alessio, S. Flaherty, Wolni od glutenu, Wydawnictwo Druga Strona, Poznań 2016.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.