Przepis na puszyste i chrupiące bułeczki bezglutenowe – najprostsze sposoby na pyszne wypieki
Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Poznaj proste przepisy na bułeczki bez glutenu, które będą doskonałym dodatkiem do każdego posiłku, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko oraz odpowiedniej dla wegan.
Dieta bezglutenowa – podstawowe zasady
Dieta bezglutenowa cieszy się sporym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób, które dbają o zdrowie lub piękną sylwetkę. Największe znaczenie ma jednak u chorych na celiakię oraz uczulonych na gluten, umożliwia bowiem skuteczne leczenie ich dolegliwości. Unikanie glutenu, który może być jednym z alergenów pokarmowych, łagodzi nieprzyjemne objawy zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Pamiętaj jednak, że decyzję o wprowadzeniu takiej diety podejmuje lekarz po wykonaniu odpowiednich badań i testów.
Produkty bezpieczne i zakazane w diecie bezglutenowej
Największe ilości glutenu występują w ziarnach wybranych zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia, dlatego musisz wyeliminować ze swojej diety niektóre rodzaje pieczywa, kasz i makaronów. Podczas gotowania i pieczenia możesz je zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi (np. mąką ryżową, owsianą, gryczaną czy kukurydzianą) oraz tymi, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, by mieć pewność, że nie zostały zanieczyszczone glutenem.
Przepis na słodkie maślane bułeczki bez glutenu i drożdży
Składniki (na 8 bułeczek):
300 g dowolnej bezglutenowej mąki,
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
sól,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki miodu,
4 łyżki masła (roztopionego),
żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek,
dżem do nadziewania (np. dżem z jagód).
Sposób przygotowania:Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło, miód i jogurt. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą łyżki, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i delikatnie je w niej obtocz, ale nie ugniataj. Powstałą masę podziel na osiem części i do każdej z nich nałóż łyżeczkę dżemu jagodowego. Złącz brzegi ciasta i uformuj bułeczki, a następnie ułóż je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem i wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 35 minut (funkcja góra–dół). Na koniec wyjmij tortownicę z piekarnika i przestudź gotowe bułeczki.
Przepis na wegańskie drożdżowe bułki bez glutenu
Składniki (na 10 bułeczek):
½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej,
½ szklanki mąki ryżowej,
½ szklanki mąki gryczanej,
½ szklanki mąki z tapioki,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki drożdży (suszonych),
2 łyżki łusek babki jajowatej,
¾ łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
3 łyżki dowolnego oleju,
ok. 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Sposób przygotowania:Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj babkę, drożdże sól, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej 2 łyżki oleju, 1 szklankę wody i wyrabiaj ciasto łyżką przez kilka minut, dopóki nie zgęstnieje. Następnie wlewaj stopniowo pozostałą część wody. Uważaj, by ciasto nie zrobiło się zbyt luźne i cały czas nie przerywaj mieszania.Pod koniec wyrabiania wlej ostatnią łyżkę oleju. Ciasto powinno uformować się w jednolitą, gładką masę i bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszaj je, a następnie uformuj bułeczki. Gotowe rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natnij ostrym nożem. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.Po tym czasie wstaw bułeczki do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok. 20 minut (funkcja z termoobiegiem). Gotowe bułeczki pozostaw do ostudzenia.
Przepis na najprostsze bezglutenowe bułeczki na zakwasie
Składniki (na 8 bułeczek):
150 g mąki gryczanej,
100 g mąki kukurydzianej,
50 g mąki ziemniaczanej (opcjonalnie skrobi z tapioki),
6 łyżek zakwasu kukurydzianego lub ryżowego,
200 ml letniej wody,
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka syropu klonowego,
wybrane ziarna (opcjonalnie, do posypania).
Sposób przygotowania:Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Zakwas dokładnie rozrób z wodą. Następnie połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto, by miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę nałóż do silikonowych foremek (do około ¾ wysokości, by pozostawić im miejsce do wyrośnięcia). Wygładź powierzchnię uformowanych bułeczek i posyp wybranymi ziarnami, np. dyni. Przykryj foremki z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1–4 godziny, aż wypełnią foremki.Piekarnik nagrzej do temperatury 200˚C i wstaw do niego formy z bułeczkami. Piecz ok. 25 minut (funkcja góra–dół), a kiedy się upieką i lekko przestygną, wyjmij je z foremek i ostudź.
- Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione, <a href="https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/">https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/</a>, dostęp 29.07.2021 r.
- Przepis na bułeczki bezglutenowe na zakwasie, <a href="http://www.alezakwas.pl/2014/07/bueczkibezglutenowe-na-zakwasie-oto.html">http://www.alezakwas.pl/2014/07/bueczkibezglutenowe-na-zakwasie-oto.html</a>, dostęp 29.07.2021 r.
- P. Gajewski i in., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 999–1004.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.