Chlorofil do picia – poznaj jego właściwości i działanie
Chlorofil to zielony barwnik znajdujący się w większości roślin. Obecnie stanowi składnik wielu suplementów diety, które są uzupełnieniem codziennego sposobu odżywiania. Konsumenci często sięgają po chlorofil do picia. Znany jest on z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Wspomaga rekonwalescencję przeciążonego organizmu. Dowiedz się więcej na temat tzw. zielonego suplementu diety.
Co to jest chlorofil?
Chlorofil to obecny w roślinach barwnik fotosyntetyczny, który zapewnia im zielony kolor. Skumulowany jest zwłaszcza w liściach i łodygach. Badacze odkryli wiele jego odmian, które oznaczone zostały literami alfabetu. Najbardziej rozpowszechnione w przyrodzie są chlorofil A i chlorofil B. Szczególną cechą chlorofilu jest zdolność absorbowania promieniowania świetlnego w zakresie widzialnym. W procesie fotosyntezy przekształca on energię słoneczną w energię chemiczną.
Omawiany związek ma szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach ludzkiego życia. Powszechnie wykorzystywany jest jako barwnik spożywczy. Posiada oznaczenie E-140, a jego kompleksowi z miedzią nadano symbol E-141. Chlorofilu używa się również w przemyśle kosmetycznym. Można go spotkać w składzie dezodorantów z uwagi na zdolność pochłaniania nieprzyjemnych zapachów, ale i w produktach przeznaczonych do pielęgnacji jamy ustnej, kosmetykach do twarzy i ciała. Jednak to niejedyne zastosowania chlorofilu. W ostatnim czasie popularnością cieszy się chlorofil do picia, który stanowi suplement diety o korzystnym działaniu na organizm. Jest on pozyskiwany zazwyczaj z lucerny i pokrzywy. Inne znane naturalne wspomagacze organizmu to sok z pietruszki czy syrop z mniszka.
Chlorofil do picia – komu jest polecany?
Na rynku farmaceutycznym dostępne są różne rodzaje chlorofilu do picia.Ten suplement diety wykazuje pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm, a w sposób szczególny polecany jest osobom, które:
dbają o kondycję włosów i paznokci,
odczuwają zmęczenie fizyczne i psychiczne,
dbają o równowagę kwasowo-zasadową,
prowadzą intensywny tryb życia,
stosują niezdrową dietę – nieracjonalnie się odżywiają, spożywają żywność wysokoprzetworzoną i typu fast food,
są często narażone na działanie czynników stresowych,
są w podeszłym wieku,
przeszły jakiś zabieg lub długotrwałe leczenie i potrzebują wsparcia w rekonwalescencji.
Właściwości i działanie chlorofilu do picia
Chlorofil do picia stanowi popularny dodatek do diety osób dbających o zdrowie. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wielu układów. Wykazuje działanie rewitalizujące – zapewnia „odżywienie” i wzmocnienie osobom odczuwającym zmęczenie fizyczne i psychiczne. Chlorofil do picia korzystnie wpływa na metabolizm. Usprawniając przemianę materii, ogranicza ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej i nadmiernego przybierania na masie. Przeciwdziała też stanom zapalnym i owrzodzeniom błony śluzowej żołądka i jelit.
Chlorofil do picia znany jest z właściwości antyoksydacyjnych – inaczej nazywanych przeciwutleniającymi – dzięki którym usuwa on wolne rodniki (szkodliwe formy tlenu), powodujące stres oksydacyjny. Ten zaś sprzyja starzeniu się organizmu, ale i zmianom w funkcjonowaniu komórek. Wysokie stężenie wolnych rodników powoduje uszkodzenie białek, lipidów i kwasów nukleinowych. Dzięki tym właściwościom chlorofil do picia stanowi element profilaktyki lub wspiera leczenie schorzeń nowotworowych, metabolicznych, układu pokarmowego. Poza tym wspomaga usuwanie rakotwórczych toksyn.
Picie chlorofilu wpływa korzystnie na wygląd zewnętrzny. Związek ten poprawia kondycję włosów i paznokci. Stanowi domowy sposób na zmarszczki. Usuwa nieprzyjemny zapach z ciała i jamy ustnej. Ten zielony barwnik pomaga utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu. Chlorofil przypomina budową cząsteczkę hemoglobiny. Podobieństwo to uznawane jest za podstawę działania terapeutycznego, jakie omawiany związek wykazuje w warunkach niedoboru hemoglobiny. Hemoglobina zawiera w swoim centrum atom żelaza, a chlorofil atom magnezu.
Metabolity chlorofilu uczestniczą w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i wrażliwości mięśni na ten hormon. Podejrzewa się, że mogą poprawiać homeostazę glukozy, a tym samym zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego. Obniżając zapotrzebowanie na insulinę, wspierają też leczenie cukrzycy.
Badania przeprowadzone na szczurach donoszą o jeszcze jednej właściwości chlorofilu do picia. Mianowicie zdolności do hamowania tworzenia się i wzrostu kryształów szczawianu wapnia w nerkach. Możliwe, że chlorofil zostanie w przyszłości wykorzystany do zapobiegania i leczenia kamicy dróg moczowych.
Przeciwwskazania do picia chlorofilu
Przyjmowanie chlorofilu, tak jak każdego innego suplementu diety, powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Specjalista dokładnie określi zapotrzebowanie na ten związek. Chlorofil do picia nie jest wskazany w przypadku nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby chlorofil piły dzieci. W związku z brakiem jednoznacznych dowodów nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom przewlekle zażywającym leki.
Jak przechowuje się i pije chlorofil?
Należy zaznaczyć, że chlorofil do picia nie może być stosowany jako zamiennik zrównoważonej diety. Produkt powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej do 25°C w miejscu niedostępnym dla promieni słonecznych, suchym i ciemnym, a po otwarciu w lodówce.
Chlorofil w ilości określonej przez producenta dodaje się do szklanki wody lub innego napoju albo spożywa bez rozcieńczenia. Przed użyciem opakowanie z chlorofilem powinno się wstrząsnąć z uwagi na możliwość powstania osadu. Producenci zalecają nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.
- O. Bołonkowska, A. Pietrosiuk, K. Sykłowska-Baranek, Roślinne związki barwne ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2011, nr 1, s. 1–27.
- K. Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko, Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2020, nr 3, s. 129–136.
- T.J. McQuistan i wsp., Cancer chemoprevention by dietary chlorophylls: a 12,000-animal dose-dose matrix biomarker and tumour study, „Food and Chemical Toxicology” 2012, t. 50, nr 2, s. 341–352.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.