Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Warto jeść chude ryby! Ale jakie konkretnie wybierać?

Klaudia GaickaSylwia Brodniewska04.08.2023Aktualizacja: 07.08.2023

Cenne właściwości chudych ryb (czyli z niską zawartością tłuszczu) mają bardzo pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Nie tylko są źródłem dobrze przyswajalnego białka, lecz także zawierają mnóstwo korzystnie działających mikro- i makroelementów. Mowa między innymi o witaminach i minerałach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.


chude-ryby-charakterystyka-zastosowanie-wlasciwosci
Pixabay.com

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
dieta-na-stawy-co-jesc-aby-je-wzmocnic
Odżywianie
2 min.
Dieta na stawy - co jeść, aby je wzmocnić?
24.01.2022
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
Spis treści
  1. Ryby chude, średniotłuste i tłuste
  2. Dlaczego warto regularnie jeść chude ryby?
  3. Jakie właściwości mają wybrane chude ryby?
  4. Jakich chudych ryb nie kupować?

Ryby chude, średniotłuste i tłuste

Wybierając gatunek ryby, który chcesz wpleść do swojej zróżnicowanej diety, zwróć uwagę na poziom tłuszczu. Ryby o różnym stopniu otłuszczenia różnią się składnikami odżywczymi, które zawierają. Dla przykładu ryby chude są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka i minerałów. Z kolei ryby tłuste mają zwykle więcej kwasów omega-3, które także są niezbędne dla zdrowia całego organizmu. 

Do ryb chudych należą: lin, płastuga, morszczuk, sandacz, tilapia, kergulena, dorada, płoć i leszcz. Najmniej tłuszczu, ponieważ jedynie poniżej 2 g na 100 g świeżej ryby, znaleźć można w dorszu, mintaju, mirunie, soli, flądrze i szczupaku. Wśród ryb średniotłustych wymienia się najczęściej: pstrąga, karpia, turbota i karmazyna. Z kolei ryby tłuste to: tuńczyk, śledź, szprot, sardynka i halibut.

Dlaczego warto regularnie jeść chude ryby?

Chude ryby mają bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Ich skład docenią m.in. osoby uprawiające sport i dbające o swoją sylwetkę. Jednak nie tylko – w rybach z niższą zawartością tłuszczu znaleźć można wiele cennych minerałów i witamin. Niektóre z nich są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Inne z kolei potrafią wspomóc nas w walce o urodę i młody wygląd. W wielu chudych rybach znaleźć można: magnez, miedź, żelazo, jod, selen oraz cynk. Dodatkową zaletą chudych ryb jest to, że są lekkostrawne. Dzięki temu nadają się na posiłek dla osoby z biegunką czy z innymi schorzeniami i przypadłościami dotyczącymi układu trawiennego, m.in. przy zgadze.

Jakie właściwości mają wybrane chude ryby?

W mintaju jest nie tylko cenne białko, lecz również witaminy i minerały. W przypadku tych pierwszych najwięcej jest witamin A, D i z grupy B. Jeśli mowa o minerałach, mintaj jest skarbnicą potasu, sodu i magnezu. Jest ich w 100 g świeżej ryby odpowiednio: 356, 86 i 67 mg. 

Z kolei z wątroby dorsza powstaje znany i ceniony olej (tran). Zawiera skoncentrowaną formę kwasów omega-3 oraz witaminy A, D oraz E. W niektórych rodzajach tranów znajduje się aż kilkaset j.m. witaminy A oraz kilkadziesiąt j.m. witaminy D (w 1 g płynu). Dodatkowo lekkostrawność dorsza sprawia, że jest na ogół dobrze tolerowany również przez osoby na diecie przeznaczonej dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Miruna może dostarczyć Twojemu organizmowi witamin z grupy B. W 100 g ryby jest m.in. aż 0,56 mcg witaminy B12, która ma kluczowe znaczenie w przypadku, kiedy nie jesz na co dzień czerwonego mięsa. 

Sola z kolei ma duże pokłady witaminy D i selenu. Ten pierwiastek występuje w rybie w ilości aż 30 mcg (w 100 g), co odpowiada aż połowie dziennego zapotrzebowania na minerał. Niektóre badania wskazują na to, że selen wspomaga odporność poprzez wpływ na tworzenie się limfocytów T i B oraz makrofagów. Dodatkowo warto wspomnieć, że sola, zwłaszcza ugotowana na parze, jest lekkostrawna.

Równie wartościową chudą rybą jest szczupak. Docenią go szczególnie osoby przebywające na diecie odchudzającej. W 100 g filetu jest jedynie 96 kalorii. Dodatkowo szczupak jest źródłem kilku cennych witamin i pierwiastków, w tym witaminy PP, jodu, magnezu czy selenu.

Jakich chudych ryb nie kupować?

Niestety nie wszystkie chude ryby są zdrowe i powinny na stałe znajdować się w Twojej diecie. Niektóre z dostępnych w sklepach ryb mają znacznie mniej składników odżywczych od innych. Przykładem chudej ryby, której nie warto kupować, jest panga. W jej wnętrzu nie znajdziesz wielu składników odżywczych, dodatkowo wykazuje ona wysoki stopień zanieczyszczenia. W naturze występuje bardzo mało osobników tego gatunku, z kolei jej hodowle pozostawiają wiele do życzenia. Pangę hoduje się w beczkach lub w klatkach, w których ryba ta ma skrajnie mało miejsca. Nierzadko także dotykają ją różnego rodzaju choroby, które przy stosowanych warunkach bardzo szybko przenoszą się na inne osobniki.

Inną grupą chudych ryb, których lepiej nie włączać do diety, są ryby maślane. Pod tą nazwą kryją się zwykle takie gatunki, jak: żuwak, błyszczyk, eskolar lub kostropak. Sanepid i lekarze wydają regularne ostrzeżenia przed tą grupą ryb. W ich wnętrzu znaleźć można ciężkostrawne woski (estry) oraz rtęć. Morski Instytut Rybacki poinformował, że są to ryby z największą ilością rtęci wśród ryb najczęściej spożywanych w naszym kraju.

Źródła
  1. H. Bojarowicz, P. Dźwigulska, Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, „Hygeia Public Health”, Bydgoszcz 2012, s.433-439.
  2. K. Flis, W. Konaszewska, Podstawy żywienia człowieka, Wydawnictwo WSiP, Warszawa 2013.
  3. H. Kunachowicz, Zasady żywienia człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2000.
  4. K. Janicki, Medycyna naturalna, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2004.
Author Klaudia Gaicka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.