Przepis na ciasto marchewkowe bezglutenowe - proste sposoby na pyszne wypieki w wersji fit
Fit wypieki bez glutenu i cukru nie muszą być czasochłonne i trudne. Poznaj proste, sprawdzone przepisy na bezglutenowe ciasto marchewkowe, także w wersji wegańskiej.
Dieta bez glutenu - dla kogo?
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną spowodowaną nadwrażliwością na gluten. Dotyka dużej części społeczeństwa, zarówno dzieci, jak i dorosłych. W klasycznej postaci schorzenia dominują objawy ze strony przewodu pokarmowego, np. długotrwała biegunka, ból brzucha, wymioty spowodowane uszkodzeniem ściany jelita. Pamiętaj jednak, że mogą występować także dolegliwości innych układów. Podobne objawy zaobserwujesz przy nietolerancji glutenu, która jest formą alergii na tę frakcję białek. Zapalenie ogranicza się jednak tylko do jelit. Jeśli zauważasz u siebie objawy celiakii lub nietolerancji glutenu, zgłoś się do lekarza, który zadecyduje o przebiegu diagnostyki i leczenia.
Gdzie występuje gluten?
Gluten znajdziesz w nasionach zbóż często wykorzystywanych w kuchni: pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest on przez to obecny także w mące stosowanej do wypieków. Chorzy na celiakię powinni unikać glutenu, dlatego zamiast mąki pszennej wybierz kukurydzianą, ryżową, gryczaną lub owsianą (upewnij się, czy nie została ona zanieczyszczona zbożem zawierającym gluten) i produkty oznaczone symbolem „przekreślonego kłosa”.
Przepis na bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe z bananem
Składniki:
3 średnie marchewki,
1,5 szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub ryżowej,
3 banany,
2 łyżki ziaren słonecznika,
5 szklanek erytrolu,
200 ml oleju orzechowego,
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obrane banany zblenduj, następnie utrzyj z erytrolem w mikserze. Dodaj do masy mąkę bezglutenową, olej, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Dodaj do niej marchew i ziarna słonecznika.Całość mieszaj ręcznie do połączenia składników. Foremkę na babki posmaruj masłem lub olejem roślinnym. Przełóż ciasto do formy, a następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja góra/dół).Piecz około 60 minut.
Przepis na ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki: Na ciasto:
2 średnie marchewki,
100 g miąższu ananasa,
100 g mąki ryżowej,
50 g mąki ziemniaczanej,
50 g mielonych migdałów,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli morskiej,
50 g orzechów nerkowca,
50 g wiórków kokosowych,
3 jaja,
125 ml syropu klonowego,
125 ml oleju kokosowego.
Do dekoracji:125 g serka typu Philadelphia,
2 łyżki syropu klonowego.
Sposób przygotowania:Wyłóż papierem do pieczenia dno formy (o średnicy około 20 cm), zapnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Nagrzej piekarnik do 180°C.Obierz marchewkę i zetrzyj ją na drobnej tarce. Zmiksuj ananasa blenderem, dodaj jajko, wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na bok.Do drugiej miski wsyp: mąkę ryżową, ziemniaczaną, zmielone migdały, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj łyżką, dodaj posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Powstałą masę odstaw na bok.Pozostałe 2 jajka ubij na pianę (około 5 minut). Następnie cienkim strumieniem stopniowo dodawaj syrop klonowy, cały czas miksując na wysokich obrotach (w sumie około 5 minut). Wciąż ubijając, dolewaj pomału roztopiony i przestudzony olej kokosowy.Do masy dodaj zawartość pierwszej miski i wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Następnie dodaj mieszankę z drugiej miski i jeszcze raz delikatnie wymieszaj łyżką, ale nie dłużej niż do połączenia się całości.Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut.Polewa: miksuj serek z syropem klonowym przez około 3 minuty, następnie posmaruj masą ciasto.
Przepis na bezglutenowe ciasteczka marchewkowe z bananem
Składniki (na 8 dużych ciasteczek):
2 marchewki,
2 dojrzałe banany,
0,5 puszki mleczka kokosowego - stała część,
2 łyżki masła orzechowego,
3 łyżeczki stewii,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szklanka mąki ryżowej,
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
2 garście orzechów, np. brazylijskich.
Sposób przygotowania:Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do zblendowanego na gładką masę banana dodaj masło orzechowe, stewię i mleko kokosowe, następnie wszystkie składniki wymieszaj. Powstały krem połącz ze startą marchewką. Dodaj cynamon, mąkę ryżową i bezglutenowy proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Posiekaj orzechy i dodaj do ciasta.Nałóż za pomocą łyżki ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, aby uformować ciasteczka.Włóż do piekarnika i piecz 25-30 minut w 180°C.
- Dieta bezglutenowa - produkty dozwolone i zabronione<a href="https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/">https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/</a>, dostęp 27.07.2021 r.
- Przepis na ciasto marchewkowe bez glutenu<a href="https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html">https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/ciasto_marchewkowe_bezglutenowe/przepis.html</a>, dostęp 27.07.2021 r.
- P. Gajewski i in., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 999-1004.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.