Niedobór B12 – co należy jeść?
Potrzebuję pomocy w poprawieniu swojej diety. Bardzo proszę o informację, co jeść przy niedoborze wit. B12.
Odpowiedź
Odpowiedź
Witamina B12 (kobalamina) znajduje się w produktach odzwierzęcych (mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne). W przypadku prowadzenia diety w pełni roślinnej, czyli wegańskiej, należy ją suplementować. Nie ma roślinnych źródeł aktywnych form witaminy B12, ewentualnie można kupić napoje roślinne lub inne produkty, które są w tę witaminę fortyfikowane, czyli wzbogacone. Natomiast osoby na diecie mieszanej dostarczą sobie kobalaminy z takich produktów, jak: wątroba (wołowa, cielęca, drobiowa), nerki cielęce i wołowe, ostrygi, żółtko jaja, homar, tuńczyk, flądra, ser żółty, biały, mięso wołowe, drobiowe, wieprzowina. Najwięcej jest jej w wymienionych na liście podrobach.
Na pytanie odpowiada: Agnieszka Falborska
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację