Przyczyny wymiotów
Wymioty najczęściej pojawiają się w wyniku zatrucia pokarmowego. Występują one dość powszechnie i najczęściej nie świadczą o poważnych chorobach, ale jeśli zaobserwujesz u siebie także inne niepokojące objawy lub wymioty trwają długo, skonsultuj się z lekarzem. Niekiedy torsje są wynikiem spożycia zbyt dużej ilości alkoholu, a u kobiet mogą pojawiać się na wczesnych etapach ciąży. Jeśli spodziewasz się dziecka, to wymioty i nudności mogą Ci często towarzyszyć. Przeczytaj, kiedy się pojawiają i jak długo trwają. Dowiedz się, co jeść przy wymiotach w ciąży i co pomaga zmniejszyć nudności w tym czasie.
Nudności oraz wymioty są jednym z działań niepożądanych po spożyciu niektórych leków, jednak nie zdarzają się one u każdego. Jeśli obserwujesz u siebie te dolegliwości po zażyciu konkretnych preparatów, to skonsultuj się z lekarzem w celu zmiany dawki lub rodzaju leku. Wymioty mogą być wynikiem silnego stresu, depresji, a także zaburzeń odżywiania, np. bulimii.
Zasady diety przy wymiotach u dzieci
Wymioty u dzieci często wzbudzają niepokój rodziców. Mogą wynikać z infekcji, ale również z niewłaściwej diety. Młodzi rodzice często nie wiedzą, czy dziecko ma jakieś alergie pokarmowe, stąd też mogą zdarzyć się wymioty po jedzeniu. Małe dzieci należy w szczególności chronić przed odwodnieniem organizmu. Nawet jeśli wymiotują, trzeba je nawadniać. Najlepsze będą niegazowana woda i słabe herbatki. Staraj się nie podawać dziecku soków owocowych w tym czasie, ponieważ mogą one podrażnić żołądek i nasilić torsje. Dobrym sposobem są elektrolity. Możesz je znaleźć w każdej aptece, a jeśli wolisz, zrób je samodzielnie w domu. Wystarczy w litrze wody rozpuścić 1 łyżkę miodu i niewielką ilość soli. Napój pije się przez cały dzień małymi łykami. Należy także włączyć na ten czas lekkostrawną dietę.
Podstawą podczas wymiotów jest spożywanie produktów, kt óre nie będą obciążać żołądka. Potrawy powinny być przygotowywane na parze lub gotowane. Wszystko trzeba gotować do miękkości. Nie podawaj dziecku zbyt gorących lub zimnych potraw. Najlepsze będą te w temperaturze pokojowej. Możesz rozważyć miksowanie ich na papkę lub podawanie w formie zup krem. Posiłki podawaj często, nawet 6–7 razy dziennie, w niewielkich ilościach. Jeśli wymioty nie ustępują, należy skonsultować się z lekarzem, gdyż istnieje szansa, że konieczny będzie lek przeciwwymiotny.
Zasady diety przy wymiotach u dorosłych
Jak wiadomo, przyczyn wymiotów u dorosłych jest kilka, jednak niezależnie od nich należy zadbać o swój układ pokarmowy. Wskazane jest nawodnienie organizmu, najlepiej wodą, gorzką herbatą, słabym kompotem czy domowej roboty elektrolitami. Możesz również pić ziołowe herbatki, np. z mięty, rumianku, melisy czy dziurawca. W tym czasie wyklucz kawę, mocną herbatę czy słodzone napoje gazowane. Jednym z domowych sposobów na nudności i wymioty jest napar z imbiru, który zmniejsza te dolegliwości.
Jedzenie powinno być lekkostrawne i zawierać cenne witaminy i mikroelementy. Sprawdzą się chude mięso gotowane na parze, warzywa, takie jak marchewka czy ziemniaki. Podczas wymiotów warto również sięgnąć po pszenne pieczywo, ryż, kaszę kuskus, płatki jaglane czy drobne makarony. Dobrym rozwiązaniem są sucharki, biszkopty, a także kisiele lub galaretki. Do potraw można dodać niewielką ilość masła lub oleju roślinnego. Warto ugotować lekkostrawną zupę, w szczególności na pierwsze dni gorszego samopoczucia.
W pierwszych dniach wymiotów często nie masz ochoty na jedzenie, dlatego podstawą powinno być solidne nawodnienie organizmu i stopniowe wprowadzanie lekkich posiłków. Obserwuj swój organizm i to, jak reaguje na poszczególne posiłki. Jeśli będą zbyt aromatyczne, może to nasilić wymioty i pogorszyć samopoczucie.
Przykładowy jadłospis
Warto wiedzieć, co jeść przy wymiotach, aby zmniejszyć dolegliwości i jak najszybciej powrócić do zdrowia. Pamiętaj jednak, że jak już poczujesz się lepiej, to nie rzucaj się od razu na jedzenie, ponieważ Twój żołądek może źle zareagować. Wprowadzaj stopniowo posiłki. Możesz skorzystać z tych proponowanych poniżej:
Kleik ryżowy na wodzie (możesz dodać niewielką ilość miodu i szczyptę soli)
Purée ziemniaczane z dodatkiem masła
Ryż gotowany na mleku z gotowanym jabłkiem
Pszenna bułka z masłem
Gotowana pierś z kurczaka z marchewką i kaszą kuskus
Kanapka z chudą wędliną i masłem
Twarożek z miodem i bananem
Kanapka z twarożkiem i dżemem owocowym
Kleik kukurydziany z dodatkiem gotowanego jabłka
Jajko na miękko z kanapką z masłem.
Pamiętaj jednak, aby przez pierwsze 2–3 dni jeść jedynie kleiki czy ryżanki. Następnie możesz wprowadzić kanapki. Od 5.–6. dnia włącz gotowane mięso czy jajko. Ostrożnie wprowadzaj nabiał. Jeśli będziesz się po nim gorzej czuć, to poczekaj z jego spożywaniem jeszcze kilka dni.
- M. Jarosz (red), Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.