Rozszerzanie diety – co może jeść 11-miesięczne dziecko?
Początki rozszerzania diety dziecka mam już za sobą, ale nie wiem, czy tak do końca robię to dobrze. Co może jeść 11-miesięczne dziecko? Czy są produkty, których lepiej unikać?
Odpowiedź
Odpowiedź
W diecie dziecka trzeba zadbać o żelazo, które znajduje się m.in. w mięsie, rybach, produktach zbożowych wzbogacanych żelazem. Jest w niej również miejsce na jajko oraz tłuszcze – te są kluczowe dla rozwoju mózgu. Do tego oczywiście warzywa oraz owoce, przy czym większą uwagę należy poświęcić zachęceniu malucha do spożywania warzyw. Zgodnie ze stanowiskiem PTGHiŻD, niemowlętom i dzieciom do 3 roku życia nie zaleca się podawać podrobów i przetworów mięsnych (takich jak: kiełbasy, wędzonki, konserwy, parówki). Należy unikać dosalania. Dzieciom w tym wieku nie powinno się również podawać miodu.
Na pytanie odpowiada:
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację- Czy można dźwigać ciężkie rzeczy po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego? odpowiada
- Przewlekłe zapalenie trzustki – jakie jest rokowanie co do długości życia? odpowiada
- Badanie kału – jak pobrać próbkę? odpowiada
- Skierowanie do szpitala – gdzie należy się z nim zgłosić? odpowiada
- Kac – ile trwa? Jakie są jego objawy? odpowiada
- Pieczenie w żołądku – co może je powodować? odpowiada lek. Agnieszka Żędzian
- Sposoby na pozbycie się kwaśnego posmaku w ustach odpowiada
- Czym jest obstrukcja? odpowiada
- Czy soda oczyszczona pomaga na zaparcia? odpowiada lek. Wiktor Trela
- Czy mogę połączyć Fortrans z sokiem jabłkowym? odpowiada Sylwia Brodniewska
- Jak pozbyć się gazów? odpowiada Bartosz Kulczyński
- Laktuloza jako łagodny lek na zaparcia odpowiada lek. Magdalena Mroczek
- Jak można obniżyć trójglicerydy we krwi? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy trzustka boli? Jak rozpoznać zapalenie trzustki? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Co zabija helicobacter pylori? Jak pozbyć się tej bakterii? odpowiada lek. Magdalena Mroczek
- Chrupki kukurydziane – czy można dawać je niemowlakowi? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy gorzki smak w ustach jest wynikiem zarażenia się Helicobacter pylori? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy salmonelloza jest chorobą zakaźną? odpowiada
- Czy możliwe jest życie bez trzustki? odpowiada
- Sok z kiszonej kapusty a refluks odpowiada Agnieszka Falborska
- Dlaczego dziecko wymiotuje śliną? odpowiada lek. Wiktor Trela
- Stłuszczenie wątroby – jak sobie z nim radzić? odpowiada Agnieszka Falborska
- Co to znaczy „na czczo”? odpowiada Agnieszka Falborska