Przepisy na potrawy z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki to nieodłączny element letnich deserów i dań. Dzięki dużej zawartości witamin i dobroczynnych składników odżywczych są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Zobacz, co możesz z nich przyrządzić
Czerwone porzeczki – zdrowie na talerzu
Dobroczynne właściwości czerwonych porzeczek są znane i doceniane już od XVI wieku. Te małe, okrągłe, czerwone owoce są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Pomagają m.in. złagodzić dolegliwości żołądkowe, wspierają układ krążenia i wzmacniają układ odpornościowy. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości:
potasu,
witaminy PP,
witaminy C,
błonnika w postaci pektyny,
garbników,
polifenoli,
kwasu foliowego,
antyoksydantów,
minerałów w postaci wapnia, żelaza, magnezu, fosforu.
Dzięki dużej ilości potasu doskonale radzą sobie z nadciśnieniem tętniczym, a witamina PP reguluje poziom cholesterolu. Przez to zmniejsza się ryzyko miażdżycy. Zawarte w nich pektyny dbają o prawidłową pracę jelit, poprawiają wypróżnianie i wspomagają mikroflorę bakteryjną. Garbniki natomiast hamują rozwój bakterii. Porzeczki są także bogatym źródłem witaminy C, przez co wzmacniają odporność. Te czerwone owoce są świetnym sposobem na domową walkę z przeziębieniem bądź innymi infekcjami. Zwłaszcza że zawarte w nich polifenole dodatkowo działają przeciwbólowo i uspokajająco. Warto stosować czerwone porzeczki przy problemach z układem moczowym. Mają one działanie moczopędne, przez co zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach i działają przeciwzapalnie.
Czerwone porzeczki mają wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Można je jeść na surowo prosto z krzaka, zrobić z nich przepyszne soki, dodawać do deserów, robić z nich wina i nalewki, przeciery, dżemy oraz dodawać do mięs. W drogeriach znajdziesz też kremy i maseczki na bazie tych owoców.
Co możesz przyrządzić z czerwonych porzeczek?
Czerwone porzeczki możesz wykorzystać na wiele sposobów. Najpyszniejsze są te świeże, zerwane prosto z krzaka, jednak równie dobrze smakują w postaci soku. Sok z czerwonej porzeczki pomaga zwalczyć przeziębienie, wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Warto go pić przy chorobach układu moczowego oraz trawiennego. Jest polecany zwłaszcza u kobiet w ciąży, karmiących piersią, dzieci i osób starszych, oraz dla każdego, kto ze względów zdrowotnych nie powinien stosować produktów farmakologicznych. Porzeczkowy koktajl na śniadanie doda Ci energii i pobudzi do działania.
Czerwone porzeczki może jeść niemal każdy. Upewnij się tylko najpierw, czy nie masz na nie uczulenia. Czerwone porzeczki nadają się do deserów. Można je dodawać do galaretki, budyniów bądź ciast z owocami. Łatwo z nich przyrządzisz także domowe przetwory. Dzięki temu możesz się cieszyć dobroczynnymi właściwościami tych owoców przez cały rok. Czerwone porzeczki to doskonały dodatek do mięs i serów. Idealnie komponują się z kaczką, cielęciną, indykiem bądź kurczakiem. Można je też dodawać do serów zamiast żurawiny bądź borówki. Jeśli lubisz mocniejsze trunki, z pewnością zasmakuje Ci domowa, porzeczkowa nalewka. Nie tylko poprawi Ci nastrój, lecz także wspomoże Twoje zdrowie.
Czerwone porzeczki w kosmetyce
Warto wiedzieć, że czerwona porzeczka to nie tylko przepyszny składnik dań i deserów, lecz także doskonały produkt kosmetyczny. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy czerwone porzeczki działają antyoksydacyjnie. Znaczy to, że redukują namnażanie się wolnych rodników, dzięki czemu Twoja skóra dłużej pozostanie gładka i jędrna. Czerwone porzeczki działają na Ciebie pozytywnie od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Maseczki na twarz na bazie tych owoców dodadzą skórze blasku, oczyszczą ją i zmniejszą zmarszczki. Zawarte w nich kwasy owocowe powodują delikatne złuszczanie naskórka, przez co blizny i przebarwienia potrądzikowe robią się mniej widoczne. Maseczki i kremy z ekstraktem z czerwonej porzeczki polecane są zwłaszcza, jeśli cierpisz na problemy z trądzikiem, masz tłustą cerę bądź borykasz się z niedoskonałościami. Porzeczki jednak mogą uczulać. Przed każdym zabiegiem z zastosowaniem porzeczek wykonaj test uczuleniowy. Nałóż odrobinę produktu na przedramię i zobacz, czy nie wystąpiły objawy alergiczne.
Jak widzisz, tak mały owoc jak czerwona porzeczka ma wielką moc. Dzięki niej w prosty, naturalny i pyszny sposób możesz zadbać o zdrowie swoje i całej rodziny. Warto więc wykorzystać je w codziennej diecie i pielęgnacji. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz wykorzystać mrożone.
- A. Kubanowska, Owoce. Lecznicze właściwości, Literat, 208.
- Praca zbiorowa, Owocowa rewolucja. Niezwykłe właściwości zwykłych owoców, Rea, 2017.
- Z. T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.