Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Przepisy na potrawy z czerwonych porzeczek

Agata Muchowska03.06.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Czerwone porzeczki to nieodłączny element letnich deserów i dań. Dzięki dużej zawartości witamin i dobroczynnych składników odżywczych są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Zobacz, co możesz z nich przyrządzić


co-zrobic-z-czerwonych-porzeczek-przepisy
pixabay

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Czerwone porzeczki – zdrowie na talerzu
  2. Co możesz przyrządzić z czerwonych porzeczek?
  3. Czerwone porzeczki w kosmetyce

Czerwone porzeczki – zdrowie na talerzu

Dobroczynne właściwości czerwonych porzeczek są znane i doceniane już od XVI wieku. Te małe, okrągłe, czerwone owoce są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Pomagają m.in. złagodzić dolegliwości żołądkowe, wspierają układ krążenia i wzmacniają układ odpornościowy. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości:

  • potasu,

  • witaminy PP,

  • witaminy C,

  • błonnika w postaci pektyny,

  • garbników,

  • polifenoli,

  • kwasu foliowego,

  • antyoksydantów,

  • minerałów w postaci wapnia, żelaza, magnezu, fosforu.

Dzięki dużej ilości potasu doskonale radzą sobie z nadciśnieniem tętniczym, a witamina PP reguluje poziom cholesterolu. Przez to zmniejsza się ryzyko miażdżycy. Zawarte w nich pektyny dbają o prawidłową pracę jelit, poprawiają wypróżnianie i wspomagają mikroflorę bakteryjną. Garbniki natomiast hamują rozwój bakterii. Porzeczki są także bogatym źródłem witaminy C, przez co wzmacniają odporność. Te czerwone owoce są świetnym sposobem na domową walkę z przeziębieniem bądź innymi infekcjami. Zwłaszcza że zawarte w nich polifenole dodatkowo działają przeciwbólowo i uspokajająco. Warto stosować czerwone porzeczki przy problemach z układem moczowym. Mają one działanie moczopędne, przez co zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach i działają przeciwzapalnie.

Czerwone porzeczki mają wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Można je jeść na surowo prosto z krzaka, zrobić z nich przepyszne soki, dodawać do deserów, robić z nich wina i nalewki, przeciery, dżemy oraz dodawać do mięs. W drogeriach znajdziesz też kremy i maseczki na bazie tych owoców.

Co możesz przyrządzić z czerwonych porzeczek?

Czerwone porzeczki możesz wykorzystać na wiele sposobów. Najpyszniejsze są te świeże, zerwane prosto z krzaka, jednak równie dobrze smakują w postaci soku. Sok z czerwonej porzeczki pomaga zwalczyć przeziębienie, wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Warto go pić przy chorobach układu moczowego oraz trawiennego. Jest polecany zwłaszcza u kobiet w ciąży, karmiących piersią, dzieci i osób starszych, oraz dla każdego, kto ze względów zdrowotnych nie powinien stosować produktów farmakologicznych. Porzeczkowy koktajl na śniadanie doda Ci energii i pobudzi do działania. 

Czerwone porzeczki może jeść niemal każdy. Upewnij się tylko najpierw, czy nie masz na nie uczulenia. Czerwone porzeczki nadają się do deserów. Można je dodawać do galaretki, budyniów bądź ciast z owocami. Łatwo z nich przyrządzisz także domowe przetwory. Dzięki temu możesz się cieszyć dobroczynnymi właściwościami tych owoców przez cały rok. Czerwone porzeczki to doskonały dodatek do mięs i serów. Idealnie komponują się z kaczką, cielęciną, indykiem bądź kurczakiem. Można je też dodawać do serów zamiast żurawiny bądź borówki. Jeśli lubisz mocniejsze trunki, z pewnością zasmakuje Ci domowa, porzeczkowa nalewka. Nie tylko poprawi Ci nastrój, lecz także wspomoże Twoje zdrowie.

Czerwone porzeczki w kosmetyce

Warto wiedzieć, że czerwona porzeczka to nie tylko przepyszny składnik dań i deserów, lecz także doskonały produkt kosmetyczny. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy czerwone porzeczki działają antyoksydacyjnie. Znaczy to, że redukują namnażanie się wolnych rodników, dzięki czemu Twoja skóra dłużej pozostanie gładka i jędrna. Czerwone porzeczki działają na Ciebie pozytywnie od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Maseczki na twarz na bazie tych owoców dodadzą skórze blasku, oczyszczą ją i zmniejszą zmarszczki. Zawarte w nich kwasy owocowe powodują delikatne złuszczanie naskórka, przez co blizny i przebarwienia potrądzikowe robią się mniej widoczne. Maseczki i kremy z ekstraktem z czerwonej porzeczki polecane są zwłaszcza, jeśli cierpisz na problemy z trądzikiem, masz tłustą cerę bądź borykasz się z niedoskonałościami. Porzeczki jednak mogą uczulać. Przed każdym zabiegiem z zastosowaniem porzeczek wykonaj test uczuleniowy. Nałóż odrobinę produktu na przedramię i zobacz, czy nie wystąpiły objawy alergiczne.

Jak widzisz, tak mały owoc jak czerwona porzeczka ma wielką moc. Dzięki niej w prosty, naturalny i pyszny sposób możesz zadbać o zdrowie swoje i całej rodziny. Warto więc wykorzystać je w codziennej diecie i pielęgnacji. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz wykorzystać mrożone.

Źródła
  1. A. Kubanowska, Owoce. Lecznicze właściwości, Literat, 208.
  2. Praca zbiorowa, Owocowa rewolucja. Niezwykłe właściwości zwykłych owoców, Rea, 2017.
  3. Z. T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, 2017.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.