Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 3 min.

Co ciekawego można przygotować z cukinii?

Paulina Bulek24.01.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Z cukinii możesz przygotować wiele smakowitych potraw. Bez problemu zrobisz z niej zupę, placki, leczo, bigos, a także nadziejesz ją mięsem mielonym. Tak naprawdę może ograniczać cię tylko wyobraźnia i to, co znajdziesz w swojej lodówce.


cukinia-przepisy-na-placki-bigos-salatki-ketchup
pexels.com

Polecane

kiszona-marchewka-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
2 min.
Kiszona marchewka - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
salata-rzymska-do-czego-pasuje-z-czym-podawac
Odżywianie
1 min.
Sałata rzymska - do czego pasuje? Z czym podawać?
24.01.2022
Spis treści
  1. Jakie są właściwości cukinii?
  2. Cukinia nadziewana mięsem mielonym - smaczny przepis
  3. Jak zrobić cukinię marynowaną w occie? Przepis
  4. Jak zrobić keczup z cukinii? Przepis
  5. Jak przygotować placki z cukinii? Dobry przepis
  6. Przepis na pyszny bigos z cukinii
  7. Jak zrobić dietetyczną zupę z cukinii?

Jakie są właściwości cukinii?

Cukinia jest w naszym kraju niezwykle popularnym warzywem. Można ją podawać już bardzo małym dzieciom. Ma ona wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jest bogata w witaminy A, B1, C, K, PP, a także beta-karoten czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Warto, byś spożywał cukinię w swojej codziennej diecie. Nie dość, że jest warzywem lekkostrawnym, to jeszcze odkwasza organizm, poprawia trawienie i nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym - smaczny przepis

Cukinię można jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest nadziewanie tego warzywa mięsem mielonym.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka,

  • sól do smaku,

  • pieprz do smaku,

  • łyżeczka czerwonej papryki,

  • szczypta kurkumy,

  • 0,5 łyżeczki imbiru,

  • ¼ łyżeczki kminku mielonego,

  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

  • 2 średnie cebule drobno pokrojone i zeszklone na oleju,

  • jajko,

  • 5 łyżek ryżu.

Sposób przygotowania: Cukinię umyj i przekrój na pół. Wyjmij z nich gniazda nasienne. W misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, jajkiem, cebulą i ryżem. Gdy powstanie jednolita masa, napełnij nią wgłębienia zrobione w cukinii. Następnie warzywa przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością oleju i dolej szklankę wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.

Jak zrobić cukinię marynowaną w occie? Przepis

Doskonałą formą przechowywania cukinii jest przygotowanie z niej weków w postaci marynaty w occie. Bardzo dobrze sprawdzi się jako zimowa sałatka do drugiego dania czy kanapek. Składniki:

  • około 3 kg cukinii,

  • zalewa i przyprawy do każdego ze słoików - koper z baldachimem, 3 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu.

Sposób przygotowania: Zalewę przygotuj, łącząc ze sobą proporcje składników: szklankę octu, 4 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli.

Jeżeli masz młodą cukinię, to umyj ją i pokrój w plastry bez wykrawania gniazd nasiennych. W przypadku starszych i większych warzyw przetnij je na pół, wykrój nasiona i gąbczastą strukturę. Następnie zetrzyj na tarce cukinię w plasterki albo użyj do tego celu robota kuchennego. Włóż do każdego słoika odpowiedni zestaw przypraw i nałóż cukinię. Zalej zalewą. Pasteryzuj słoiki z marynowaną cukinią przez 10 minut.

Jak zrobić keczup z cukinii? Przepis

Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Można z niej zrobić m.in. keczup.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,

  • 4 duże cebule,

  • 1,5 łyżki soli,

  • 0,5 szklanki octu jabłkowego,

  • 0,5 szklanki cukru,

  • łyżeczka słodkiej papryki,

  • 0,5 łyżeczki pieprzu,

  • duża szczypta ostrej papryki,

  • 0,5 l koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania: Umyj cukinię, obierz ją ze skóry, wykrój gniazda nasienne i gąbczastą część w środku. Obierz cebulę. Zetrzyj warzywa robotem kuchennym lub na tarce. Posól i odstaw na kilka godzin. Przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Nie zapomnij o częstym mieszaniu. Dodaj ocet i sproszkowane przyprawy. Gotuj kolejne 20 minut bez pokrywki. Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Użyj blendera, by keczup uzyskał jednolitą konsystencję.Przełóż go do wyparzonych słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie pasteryzuj przez 10 minut. Odstaw słoiczki do góry dnem, aż wystygną. Keczup z cukinii będzie doskonały do jedzenia zaraz po ugotowaniu, a także podczas zimowego próbowania przetworów.

Jak przygotować placki z cukinii? Dobry przepis

Cukinię możesz wykorzystać podobnie jak ziemniaki i zrobić z niej placki.

Składniki:

  • cukinia,

  • jajko,

  • pokrojona cebula,

  • kilka łyżek mąki (w zależności od konsystencji masy na placki).

Sposób przygotowania: Wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o grubych oczkach, dodasz do niej jajko, sól, pokrojoną drobno cebulkę i kilka łyżek mąki. Następnie wszystko dobrze wymieszasz i upieczesz w formie placuszków na patelni.

Gotową masę cukiniową nakładaj łyżką na patelnię i formuj z niej placki. Upiecz z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu postaraj się odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Placki z cukinii doskonale smakują z koperkiem i sosem jogurtowym.

Przepis na pyszny bigos z cukinii

Wspaniałą sprawą jest bigos z cukinii. Warto dodać to danie do swojego menu. Przygotowuje się je dużo szybciej niż bigos tradycyjny, a jest również bardzo smaczny.

Składniki:

  • cukinia pokrojona w kostkę bez części nasiennych,

  • pokrojona w kostkę cebula,

  • pokrojona w kostkę kiełbasa,

  • utarta na tarce marchewka,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,

  • koncentrat pomidorowy,

  • pieprz,

  • sól.

Sposób przygotowania:Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj do niej kiełbasę i czosnek. Smaż, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę i cukinię. Wymieszaj wszystko dobrze i duś pod przykryciem około 30 minut. Spróbuj danie i dopraw na słoność. Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i duś jeszcze około 5 minut. Możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Jak zrobić dietetyczną zupę z cukinii?

Z cukinii możesz przygotować także lekkostrawną zupę.

Składniki:

  • cukinia pokrojona w kostkę,

  • marchewka starta na tarce,

  • ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,

  • pół pietruszki startej na tarce,

  • liście selera i lubczyku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:Dodaj wszystkie warzywa do garnka. Nalej 2 łyżki oliwy z oliwek. Nasyp pół łyżki soli i oprósz pieprzem. Nalej wody powyżej poziomu warzyw. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków. Zupa jest lekka i wspomaga odchudzanie.

Źródła
  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.