Właściwości cykorii – poznaj jej wpływ na zdrowie i samopoczucie
Cykoria to dwuletnie, sezonowe warzywo, które coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Wiele osób nie docenia jej właściwości odżywczych i leczniczych. Cykoria jest niskokaloryczna, ma działanie przeciwzapalne, zawiera wiele witamin i minerałów, a ponadto można z niej zrobić pyszne sałatki i surówki. Warto wiedzieć, jak ją przygotować i jak może wpłynąć na zdrowie.
Polecane
Właściwości cykorii
Cykoria wyglądem przypomina sałatę. Ma zielony kolor, a jej liście przylegają do siebie. W uprawie jest związana sznurkiem, bez dostępu do światła. W wyniku tego zewnętrzne liście są bardziej gorzkawe. To niskokaloryczne warzywo ma niski indeks glikemiczny. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:
cynk,
magnez,
potas,
fosfor,
wapń,
witamina C,
witaminy z grupy B, głównie B1, B2.
Cykoria jest polecana kobietom w ciąży, głównie ze względu na zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do rozwoju dziecka.
Istnieje aż 8 odmian cykorii, jednak do najpopularniejszych należą: sałatowa, kędzierzawa i korzeniowa. Regularne spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na cały organizm. Mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę, a także borykające się z chorobami serca czy cukrzycą. Cykoria oddziałuje na profil lipidowy i obniża poziom złego cholesterolu. W jej liściach znajdują się lektucyna i laktukopikryna, które wspomagają pracę wątroby i stymulują ją do większego wydzielania żółci.
Cykoria ma właściwości lecznicze, jeśli jest spożywana na surowo. Zawiera inulinę, dzięki czemu można ją traktować jako naturalny probiotyk. Wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, poprawia trawienie, a także pracę nerek. Ma również beta-karoten, który sprawia, że skóra nabiera ładniejszego kolorytu. Z kolei zawarta w cykorii witamina A jest antyoksydantem.
Osoby mające problemy ze stawami, cierpiące na bóle mięśniowe czy zapalenie kości powinny włączyć cykorię do swojego jadłospisu. Wykazuje ona bowiem działanie przeciwzapalne, poprawia stan zdrowia, a także zmniejsza ból spowodowany zmianami zwyrodnieniowymi stawów. Cykorię powinno się również spożywać podczas infekcji wirusowych, przebiegających z bólami mięśniowymi. Nie tylko działa przeciwzapalnie, ale także wspiera odporność organizmu. Zawiera przeciwutleniacze, wymiatające wolne rodniki z organizmu.
Jak jeść cykorię?
W polskiej kuchni cykoria nie jest tak popularna, jak kapusta pekińska czy sałata, jednak warto zwrócić na nią uwagę, przygotowując różnego rodzaju sałatki czy przystawki. Źle przygotowana cykoria jest niestety gorzka, ale można pozbyć się tej goryczy, usuwając głąb i zostawiając same liście. Warzywo to warto łączyć z innymi warzywami, orzechami czy serami, dzięki czemu można uzyskać głęboki smak dania. Przepisy z pomidorem i cukinią są łatwe do przygotowania i smaczne.
Cykoria dobrze komponuje się z orzechami włoskimi, pieczonymi warzywami, serem kozim czy pleśniowym. Warzywo często towarzyszy dziczyźnie, a także burakom. Można przygotować z niego smaczne przekąski, idealne na imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Przepisy z cykorii są bardzo łatwe do zrealizowania. Do liści cykorii warto na przykład nałożyć warzywne pasty oraz ulubiony ser i zapiekać je w piekarniku przez kilka minut. Mogą one również służyć jako baza do sałatek.
Niewiele osób wie, że sproszkowany korzeń cykorii jest wykorzystywany do przygotowywania kawy. Mimo że nie zawiera ona kofeiny, to wykazuje działanie pobudzające. Kawa z cykorii dostarcza dużo błonnika, a także witaminy B6, dlatego jej picie zalecane jest osobom borykającym się z zaparciami. Nie należy jej jednak spożywać w nadmiarze. Jedna, maksymalnie dwie filiżanki dziennie wystarczą.
Kto nie powinien spożywać cykorii?
Omawiane warzywo, pełne witamin i minerałów, nie jest dobrym rozwiązaniem dla każdego. Powinny na nie uważać osoby z problemami żołądkowymi, w szczególności z zapaleniem lub wrzodami. Spożywanie cykorii może pobudzać apetyt, dlatego osoby, które pilnują swojej gospodarki cukrowej, nie powinny jej jeść w nadmiarze. Jest to natomiast warzywo, które może powodować alergie. Jeśli po jego spożyciu zauważysz dolegliwości, takie jak nudności, wymioty, katar, puchnięcie języka lub gardła, pilnie skontaktuj się z lekarzem.
Warto pamiętać, że w cykorii znajduje się wiele witamin, w tym witaminy C. Jest ona obecna również w wielu innych produktach spożywczych, dlatego należy pamiętać, aby jej nie przedawkować. W takiej sytuacji mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak ból brzucha, nudności i zgaga. Zdarza się to rzadko, jednak warto zachować czujność.
Czy cykoria odchudza?
Wiele osób na co dzień dba o linię, dlatego stara się wypierać produkty spożywcze, które wspomagają utratę kilogramów lub pozwalają na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Cykoria jest niskokalorycznym warzywem, zawiera około 40 kcal w 100 g. Nie ma ona magicznych właściwości odchudzających, ale wspomaga trawienie, a także usuwanie toksyn z organizmu. Warto w swoim jadłospisie mieś wiele zielonych warzyw. Przepisy z brokułami są tak samo smaczne i łatwe w przygotowaniu, jak przepisy z cykorią. Stosując dietę odchudzającą, można włączyć cykorię do codziennego menu. Zbilansowana dieta, systematyczna i umiarkowana aktywność fizyczna sprawią, że szybko zaobserwujesz pierwsze efekty. Cykoria wpływa na zdrowie, piękną skórę, nadaje się do przygotowania wielu pysznych surówek i sałatek.
- A. Lewandowska, Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność, Wydawnictwo RM, Warszawa 2022.
- A. Alfonzo et al., Shelf life evaluation of fresh-cut red chicory subjected to different minimal processes, “Food Microbiology”, vol. 73, 2018, p. 298–304.
- E. Hebert, Beauty Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.