Jak działa czerwony ryż na cholesterol? Poznaj właściwości czerwonego ryżu
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów. Czynnikiem predysponującym do ich powstawania jest wysoki poziom cholesterolu. Aby go ograniczyć, lekarze zalecają przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia, a czasem farmakoterapię. Na rynku farmaceutycznym pojawiły się tabletki z czerwonego ryżu na cholesterol. Dowiedz się więcej na temat tego produktu.
Choroby układu krążenia – duży problem zdrowotny
Schorzenia układu sercowo-naczyniowego stanowią poważny problem społeczny i zdrowotny. Uważa się je za główną przyczynę zgonów i niepełnosprawności. Za ich powstanie odpowiada szereg czynników, a zwłaszcza podwyższony poziom cholesterolu, zwany fachowo hipercholesterolemią. Sprzyja on miażdżycy tętnic i chorobie wieńcowej, które są głównym powodem zgonów wśród chorób krążenia. Zastanawiasz się, w jakich produktach jest najwięcej cholesterolu? Największe jego ilości znajdują się w pokarmach o wysokim udziale tłuszczów nasyconych, do których zalicza się zwłaszcza:
produkty zawierające olej palmowy,
zupy i inne dania gotowe, czyli typu instant,
potrawy smażone, np. frytki, kotlety,
tłuste mięsa i wędliny, np. słoninę, baraninę, podroby, boczek, pasztety, większość kiełbas,
dania typu fast food, np. hot dogi, hamburgery,
słone przekąski, np. chipsy, krakersy,
tłuste mleko i produkty nabiałowe, np. sery topione i podpuszczkowe,
słodycze, ciasta i ciastka.
Ograniczenie udziału tych produktów w diecie w znaczący sposób może przyczynić się do spadku poziomu cholesterolu we krwi. Jednak u niektórych osób konieczne jest wdrożenie farmakoterapii, a jednym z wykorzystywanych środków jest lek z czerwonego ryżu.
Wyciąg z czerwonego ryżu na cholesterol
Na wstępie należy zaznaczyć, że preparaty z czerwonego ryżu na cholesterol opierają swoje działanie na sfermentowanym ekstrakcie z czerwonego ryżu, a nie na wykorzystywanym w kuchni ryżu czerwonym. Wyciąg z czerwonego ryżu powstaje w wyniku procesu fermentacji ryżu z wykorzystaniem następujących szczepów drożdży: Monascus purpureus, Monascus pilosus, Monascus floridanus, Monascus ruber.
W składzie sfermentowanego czerwonego ryżu znajdują się następujące produkty:
cukry (25–73%, a zwłaszcza skrobia),
białka (14–31%),
woda (2–7%),
kwasy tłuszczowe (1–5%),
pigmenty – rubropunctatina, monascorubramina, rubropunctamina,
sterole,
poliketidy,
izoflawony.
Poddanie czerwonego ryżu fermentacji sprawia, że wzrasta poziom związków obniżających stężenie cholesterolu. Chodzi zwłaszcza o poliketydy, a dokładnie o ich rodzaj monakoliny, którego stężenie w produktach na cholesterol wynosi ponad 1,9%. Związek ten ze względu na budowę chemiczną zaliczany jest do grupy statyn.Jest cząsteczką identyczną z lowastatyną.
Jak działa czerwony ryż na cholesterol?
Preparaty z czerwonego ryżu na cholesterol wykazują działanie hipolipidemiczne z uwagi na zdolność monakoliny do odwracalnego hamowania enzymu odgrywającego kluczową rolę w endogennej syntezie cholesterolu, czyli reduktazy 3-hydroksy-3-metylo-glutarylo-CoA (HMG-CoA). Badania donoszą, że wyciąg z czerwonego ryżu w ciągu 24 miesięcy jest zdolny do obniżenia poziomu stężenia tzw. złego cholesterolu LDL nawet o 39 mg/dl. Efekty takie uzyskano w związku z dzienną suplementacją od 1200 do 4800 mg leku z czerwonego ryżu, co odpowiada 4,8–24 mg monakoliny.
Fermentowany czerwony ryż okazuje się pomocny nie tylko na cholesterol. Specjaliści są zdania, że produkt ten przyczynia się do obniżenia poziomu stężenia białka C-reaktywnego w osoczu krwi. Związek ten jest markerem stanu zapalnego naczyń krwionośnych i metaloproteinazy macierzy, przyczyniającej się do zaburzeń w budowie naczyń. Jego podwyższony poziom predysponuje również do powstania choroby sercowo-naczyniowej. Wszelkie wymienione działania wyciągu z fermentowanego czerwonego ryżu przyczyniają się do poprawy stanu i funkcjonowania śródbłonka układu krążenia, a to z kolei wiąże się ze spadkiem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Czerwony ryż przyczynia się również do poprawy sztywności tętniczej, co przekłada się na ograniczenie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania donoszą, że powoduje on zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej, udaru mózgu, nowotworów złośliwych, potrzeby przeprowadzenia przezskórnej angioplastyki czy obejścia aortalno-wieńcowego.
Jak stosować suplement na cholesterol z czerwonego ryżu?
Mimo że suplementy na cholesterol z czerwonego ryżu są ogólnodostępne w aptekach, nie należy ich przyjmować bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Trzeba zwrócić uwagę na zawartość monakoliny (dostępne na rynku produkty różnią się pod względem dawki, co przekłada się na ich siłę działania), certyfikaty potwierdzające brak zanieczyszczeń, w tym głównie związku o nazwie cytrynina, który wykazuje działanie szkodliwe na nerki. Tabletki z czerwonego ryżu nie powinny być jednocześnie stosowane z lekami, takimi jak: makrolidy, werapamil, niektóre leki antyretrowirusowe, cyklosporyna, azolowe leki przeciwgrzybicze czy fibraty.
Tabletki z wyciągiem z fermentowanego czerwonego ryżu mogą stanowić dobrą alternatywę dla osób z grupy niskiego (< 1% w skali SCORE) lub umiarkowanego (1–5% w skali SCORE) ryzyka sercowo-naczyniowego. Są do rozważenia w przypadku chorych z grupy dużego ryzyka sercowo-naczyniowego, u których wyjściowo stężenie cholesterolu LDL nie przekracza 100 mg/dl, zwłaszcza gdy z różnych względów nie mogą oni podjąć terapii statyną.
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności potwierdza istnienie związku przyczynowo-skutkowego między przyjmowaniem monakoliny z lekami ze sfermentowanego czerwonego ryżu a poprawą stężenia cholesterolu we krwi. Aby je uzyskać, osoby dorosłe powinny stosować w ciągu dnia 10 mg monakoliny K z preparatami z czerwonego ryżu.
- M. Banach i wsp., Wytyczne PTL/KLRwP/PTK postępowania w zaburzeniach lipidowych dla lekarzy rodzinnych 2016, „Lekarz POZ” 2016, nr 4, s. 251–300.
- J.S. Lin, An alternative treatment of hyperlipidemia with red yeast rice: a case report, „Journal of Medical Case Reports” 2010, nr 4, s. 4.
- M. Malec, Monakolina K – naturalna statyna, „Farmacja Polska” 2019, t. 75, nr 7, s. 365–368.
- B. Wożakowska-Kapłon, P. Salwa, Monakolina – pomost między prozdrowotną modyfikacją diety a farmakoterapią hipercholesterolemii, „Folia Cardiologica” 2016, t. 11, nr 4, s. 318–326.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.