Częste gazy – jak powstają i jak sobie z nimi poradzić?
Nadmierna produkcja gazów w połączeniu z innymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi może istotnie obniżyć komfort naszego życia. Aby zapobiec częstemu występowaniu gazów, należy przede wszystkim poznać ich przyczynę, a dopiero wówczas podjąć działania profilaktyczne. Sprawdź, co może powodować gazy i dowiedz się, jak im zaradzić.
Czym są gazy jelitowe?
Gazy, które powstają i występują w jelitach, są zjawiskiem naturalnym. Ich obecność wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Po pierwsze źródłem gazów jest powietrze, które połykamy podczas jedzenia, mówienia, śpiewania. Po drugie powstają one na skutek fermentacji jelitowej za sprawą obecnej w jelicie grubym flory bakteryjnej. Gazy te są mieszaniną składników takich jak:
tlen,
azot,
wodór,
metan,
dwutlenek węgla,
siarkowodór.
Każdego dnia są one wydalane nawet kilkadziesiąt razy. Niestety u niektórych osób następuje nadmierna produkcja i usuwanie gazów. Do tego stopnia, że obniżają one jakość życia. Tym bardziej że często towarzyszą im odbijanie, wzdęcia, biegunka. Częste odbijanie i gazy u dorosłych i młodzieży zazwyczaj wynikają z niewłaściwie dopasowanej diety.
Zbyt częste gazy – przyczyna
Częste wzdęcia i gazy zwykle są spowodowane spożywaniem wysokich ilości produktów wzdymających. Wśród nich wymienić można przede wszystkim nasiona roślin strączkowych: bób, fasolę, soję, ciecierzycę, soczewicę, groch. Do nadmiernej produkcji gazów może dochodzić również na skutek stosowania warzyw cebulowych, w tym np. cebuli, czosnku, szczypiorku, pora. Dyskomfort w jamie brzusznej może być też wynikiem jedzenia warzyw kapustnych, np. brokuła, kalafiora kapusty, brukselki. Przy bogatej w te produkty diecie bywa, że pojawiają się częste gazy i wzdęty brzuch.
Częste gazy i bóle brzucha występują po zjedzeniu produktów zawierających wysokie ilości cukrów prostych (np. glukozy, fruktozy). Składniki te wzmagają fermentację jelitową. Źródłem tych związków są m.in.:
słodycze (np. cukierki, żelki, lizaki),
soki i napoje owocowe,
napoje gazowane (zawierają dodatkowo dwutlenek węgla, który może gromadzić się w jelitach),
miód,
niektóre owoce (np. jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki).
Uporczywe gazy i częste stolce mogą być też spowodowane alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Wspomniane problemy jelitowe idealnie wpisują się w objawy nietolerancji laktozy. Dodatkowo u osób zmagających się z tą dolegliwością pojawiają się bóle brzucha, a także uczucie przelewania. W pojedynczych przypadkach mogą pojawić się też inne objawy, np. pogorszenie stanu skóry, bóle głowy i mięśni, również nieżyt nosa. Przypadłość ta jest spowodowana niedoborem enzymu laktazy, którego zadaniem jest trawienie cukru mlecznego – laktozy. Problem ten dotyczy przede wszystkim osób starszych. Naukowcy dowiedli, że im jesteśmy starsi, tym bardziej jesteśmy narażeni na wystąpienie nietolerancji laktozy. Eksperci szacują, że niedobór laktazy dotyczy nawet 70% ludzi na świecie.
Częste biegunki i gazy mogą towarzyszyć różnym zaburzeniom układu pokarmowego. Niewłaściwa dieta w zespole jelita drażliwego (IBS), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG) czy też w chorobie Leśniowskiego-Crohna może znacząco nasilać nieprzyjemne objawy.
Warto też wspomnieć, że bardzo częste gazy mogą wynikać z zaburzeń składu mikroflory jelitowej. Jak wiadomo, przewód pokarmowy człowieka (w tym głównie jelito grube) jest zamieszkiwany przez wiele gatunków drobnoustrojów. Jednakże w pewnych sytuacjach może dojść do przerostu flory bakteryjnej, głównie w obrębie jelita cienkiego, czyli takiego odcinka układu pokarmowego, w którym w warunkach naturalnych zawartość bakterii jest stosunkowo niewielka. Ten stan doczekał się nawet medycznego określenia: „przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego”. Badacze przypuszczają też, że przyczyną częstych i śmierdzących gazów może być stres. To właśnie sytuacjom stresowym bardzo często towarzyszą dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Prawdopodobnie wynika to z zaburzeń hormonalnych i nadreaktywności układu nerwowego.
Do oddawania zbyt częstych gazów może doprowadzić ponadto nadmierne połykanie powietrza, np. na skutek palenia papierosów, zbyt szybkiego jedzenia posiłków, a także żucia gumy.
Częste gazy – jak sobie z nimi poradzić?
Obecność częstych gazów wcale nie musi wskazywać na poważne problemy i w wielu przypadkach można im w prosty sposób zaradzić. Najważniejsza jest profilaktyka zdrowotna, czyli w tym przypadku unikanie czynników predysponujących do nadmiernej produkcji gazów. Rodzaj podjętej interwencji powinien być oczywiście uzależniony od przyczyny wystąpienia tej dolegliwości. Aby poradzić sobie z częstymi gazami, zwykle zaleca się:
regularne spożywanie posiłków (w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs);
włączenie do codziennej rutyny technik relaksacyjnych pozwalających na redukcję stresu;
zastosowanie odpowiedniej diety na jelita (np. ograniczenie spożywania roślin strączkowych, kapustnych, cebulowych; zmniejszenie spożycia cukrów prostych i polioli, np. ksylitolu, sorbitolu, maltitolu);
sięgnięcie po preparaty z enzymami trawiennymi (laktazą) w przypadku nietolerancji laktozy i chęci spożywania produktów zawierających ten dwucukier;
zastosowanie antybiotykoterapii (gdy cierpimy na przerost flory bakteryjnej jelit).
Obserwujesz u siebie częste gazy, którym towarzyszą inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunki? Nie czekaj i udaj się do lekarza pierwszego kontaktu, który skieruje Cię do specjalisty lub samodzielnie zaplanuje leczenie.
A jeśli nie lubisz czekać w długich kolejkach, sprawdź Polis ę Zdrowie Welbi. W ramach tego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, którego ofertę można zamówić na Welbi, możesz zyskać dostęp do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej oraz do nawet 39 specjalistów (w pakiecie OCHRONA GOLD), w tym do gastroenterologa. Na wizytę u lekarza rodzinnego będziesz czekać maksymalnie 1 dzień, a ze specjalistami z listy skonsultujesz się z reguły w ciągu 3 dni roboczych.
Zamów ofertę na Welbi. Dowiedz się, co jeszcze możesz zyskać, decydując się na jeden z trzech pakietów tego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.
- B. Lacy i in., Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating, „Gastroenterology & Hepatology” 2011, nr 7, s. 729–739.
- J. Sierra, Intestinal gas: has diet anything to do in the absence of a demonstrable malabsorption state?, „Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care” 2012, nr 15, s. 489–493.
- P. Portincasa i in., Irritable bowel syndrome and diet, „Gastroenterology Report” 2017, nr 5, str. 11-19.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.