Imbir – podnosi czy obniża ciśnienie krwi? Właściwości imbiru
Imbir znany jest nie tylko z nadawania potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Ma on również wiele właściwości prozdrowotnych. Jego spożywanie jest zalecane przy występowaniu nieprzyjemnych dolegliwości. Dużo mówi się również o jego wpływie na układ krążenia. Sprawdź, czy imbir podnosi, czy obniża ciśnienie krwi.
Imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw. To roślina z rodziny imbirowatych, uprawiana w krajach o ciepłym klimacie od starożytności. Również z tamtego czasu pochodzą pierwsze opisy dotyczące wykorzystywania imbiru w celach leczniczych. Jego korzeń spożywano po obfitych ucztach, aby w ten sposób zapobiec nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. W późniejszych czasach odkryto jeszcze inne zastosowania. Często poruszaną kwestią jest m.in. to, czy imbir podnosi ciśnienie.
Jakie są właściwości imbiru?
Znanych jest około 144 gatunków imbiru. Najbardziej popularny jest imbir lekarski, powszechnie wykorzystywany jako przyprawa. To grube, mięsiste kłącze o jasnobrązowym kolorze. Ma bardzo silny, charakterystyczny zapach. Jego smak jest gorzki, a jednocześnie lekko pikantny.
Sto gramów korzenia imbiru zawiera 80 kilokalorii (kcal). Obecne są w nim: witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6 i witamina E. Jest on również źródłem pierwiastków, takich jak: magnez, fosfor, potas, sód, wapń, miedź, cynk i żelazo. Oprócz tego imbir zawiera 2–3% olejku eterycznego. W jego skład wchodzą: linalol, cyneol, limonen, kamfen, alfa-zingiberen i alfa-fernazen.
Obecno ść witamin, minerałów i olejku eterycznego w imbirze sprawia, że znalazł on zastosowanie w profilaktyce i łagodzeniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Musisz jednak pamiętać, że służy on jedynie do wspierania leczenia. Nie możesz zastąpić nim terapii konwencjonalnej. Stosowanie preparatów z imbirem (np. tabletek lub kapsułek) powinieneś zawsze skonsultować z lekarzem.
Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
Czy imbir podnosi ciśnienie krwi?
Wiele osób zastanawia się, czy imbir podnosi ciśnienie krwi. Pytania pojawiają się, ponieważ można spotkać się z informacją, że roślina ta jest przeciwwskazana u chorych na nadciśnienie tętnicze. Okazuje się jednak, że powodem takich restrykcji nie jest możliwość podniesienia wartości skurczowych lub rozkurczowych ciśnienia krwi, a interakcja z przyjmowanymi lekami.
Powinieneś zatem wiedzieć, że imbir nie podnosi ciśnienia krwi. Wręcz przeciwnie – wiele badań wskazuje na to, że może on przyczynić się do obniżenia tego parametru. Dzieje się tak za sprawą obecnego w nim olejku eterycznego, a dokładniej jednego z jego składników, jakim jest cyneol.
Ponieważ imbir obniża ciśnienie krwi, osoby, które przyjmują leki przeciwnadciśnieniowe, powinny uważać przy jego spożywaniu. Nadmiar tej rośliny w połączeniu ze środkami farmakologicznymi może spowodować zbyt duży spadek omawianego parametru. Nie oznacza to jednak, że nie można dodawać odrobiny przyprawy do dań, aby wzmocnić ich smak.
Jakie inne korzyści dla zdrowia ma imbir?
Warto, abyś poznał inne właściwości zdrowotne imbiru. Roślina ta może być wykorzystywana w celu łagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mowa przede wszystkim o nudnościach o różnym podłożu (m.in. w chorobie lokomocyjnej, podczas terapii przeciwnowotworowej). We wszystkich przeprowadzonych badaniach zaobserwowano ich zmniejszenie. Co ciekawe, imbir może być stosowany także przez kobiety w ciąży, które cierpią na mdłości i wymioty w I trymestrze.
Olejek eteryczny obecny w imbirze wykazuje działanie immunomodulujące. Oznacza to, że wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. Z tego powodu jest jednym z najbardziej znanych domowych sposobów na przeziębienie.
Istnieją badania, które wskazują na przeciwbólowe działanie imbiru w przypadku bolesnych miesiączek. Substancje obecne w olejku imbirowym mają właściwości przeciwzapalne. Mechanizm ich działania polega na blokowaniu syntezy prostaglandyn, czyli hormonów odpowiedzialnych za procesy zapalne i ból. Inni badacze zaobserwowali, że imbir może być wykorzystywany w łagodzeniu dolegliwości bólowych związanych z migreną
Dużo mówi się o neuroochronnych właściwościach imbiru. W badaniach eksperymentalnych zaobserwowano, że łagodzi on procesy neurotoksyczne i wpływa na odkładanie się beta-amyloidu (białek związanych z chorobą Alzheimera). Kwestia ta wymaga jednak bardziej szczegółowych testów.
W jakiej postaci można spożywać imbir?
Imbir można dodawać do potraw w postaci świeżej lub sproszkowanej. Wystarczy zaledwie niewielka ilość tej przyprawy. W aptekach dostępne są także kapsułki, które zawierają wyciąg z korzenia imbiru. Można je kupić bez recepty, jednak zaleca się stosowanie ich w porozumieniu z lekarzem.
- D. Łażewska, K. Miętkiewska, E. Studzińska-Sroka, Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, „Postępy Fitoterapii” 2019, t. 20, nr 4, s. 268–276.
- A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 1, s. 42–45.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.