Laktuloza jako łagodny lek na zaparcia
Lekarz zalecił mojej babci laktulozę na zaparcia. Słyszałam, że długotrwałe przyjmowanie leków wypróżniających rozleniwia jelita. Czy laktuloza też rozleniwia jelita?
Odpowiedź
Odpowiedź
Laktuloza to rodzaj cukru, który nie ulega rozłożeniu w jelicie. Polecana jest jako lek pierwszego wyboru w leczeniu zaparć. Jej działanie opiera się na mechanizmie osmotycznym – zatrzymuje ona wodę w jelicie, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia objętości stolca i zapobiega zaparciom. Laktuloza w porównaniu z innymi lekami na zaparcia jest środkiem łagodnym, niedrażniącym jelit. W związku z tym nie prowadzi do klasycznego rozleniwienia jelit; można przyjmować ją codziennie. Oczywiście istnieją też domowe sposoby leczenia zaparć: picie odpowiednio dużej ilości wody mineralnej, dieta bogata w błonnik, regularny rytm wypróżnień czy aktywność fizyczna. Można stosować je równolegle z laktulozą.
Na pytanie odpowiada: lek. Magdalena Mroczek
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację- Czy można dźwigać ciężkie rzeczy po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego? odpowiada
- Przewlekłe zapalenie trzustki – jakie jest rokowanie co do długości życia? odpowiada
- Badanie kału – jak pobrać próbkę? odpowiada
- Skierowanie do szpitala – gdzie należy się z nim zgłosić? odpowiada
- Kac – ile trwa? Jakie są jego objawy? odpowiada
- Pieczenie w żołądku – co może je powodować? odpowiada lek. Agnieszka Żędzian
- Rozszerzanie diety – co może jeść 11-miesięczne dziecko? odpowiada
- Sposoby na pozbycie się kwaśnego posmaku w ustach odpowiada
- Czym jest obstrukcja? odpowiada
- Czy soda oczyszczona pomaga na zaparcia? odpowiada lek. Wiktor Trela
- Czy mogę połączyć Fortrans z sokiem jabłkowym? odpowiada Sylwia Brodniewska
- Jak pozbyć się gazów? odpowiada Bartosz Kulczyński
- Jak można obniżyć trójglicerydy we krwi? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy trzustka boli? Jak rozpoznać zapalenie trzustki? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Co zabija helicobacter pylori? Jak pozbyć się tej bakterii? odpowiada lek. Magdalena Mroczek
- Chrupki kukurydziane – czy można dawać je niemowlakowi? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy gorzki smak w ustach jest wynikiem zarażenia się Helicobacter pylori? odpowiada lek. Agnieszka Widera
- Czy salmonelloza jest chorobą zakaźną? odpowiada
- Czy możliwe jest życie bez trzustki? odpowiada
- Sok z kiszonej kapusty a refluks odpowiada Agnieszka Falborska
- Dlaczego dziecko wymiotuje śliną? odpowiada lek. Wiktor Trela
- Stłuszczenie wątroby – jak sobie z nim radzić? odpowiada Agnieszka Falborska
- Co to znaczy „na czczo”? odpowiada Agnieszka Falborska