Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie?
Spotkałam się z informacją, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia. Stąd moje pytanie: czy można sma żyć na oliwie z oliwek?
Odpowiedź
Odpowiedź
Oliwa, wbrew temu, co czasem można usłyszeć, jak najbardziej nadaje się do smażenia. Zawiera całkiem stabilne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie sporo antyoksydantów, które poprawiają stabilność tłuszczu podczas smażenia. Efekt wzmocni dodanie do takiej oliwy tymianku czy bazylii. Oliwa nie ma ponadto cholesterolu, który podczas smażenia ulega utlenieniu i w takiej utlenionej postaci zdecydowanie nie jest związkiem pozytywnie działającym na organizm. Należy jednak pamiętać o tym, że od smażenia lepsze jest gotowanie, duszenie i pieczenie.
Na pytanie odpowiada:
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację