Gotowanie na parze jest zdrowe. Przepisy na pyszne dania
Dania gotowane na parze są bogate w wartości odżywcze i bardzo smaczne. Nie używasz tłuszczu, więc danie jest niskokaloryczne. Odkryj z nami zalety gotowania na parze i wypróbuj przepisy na pyszne dania.
Dania gotowane na parze kojarzą się głównie z dietą odchudzającą lub jadłospisem w chorobie. Warto docenić tę metodę gotowania podczas przygotowywania codziennych posiłków. To jeden z najlepszych sposobów, aby wzbogacić dietę o większą ilość warzyw lub przekonać małego niejadka do chrupania brokuła z marchewką.
Na czym polega gotowanie na parze?
Dania smażone z dużą ilością tłuszczu nie sprzyjają utrzymaniu dobrego zdrowia i smukłej sylwetki, natomiast gotowanie w wodzie sprawia, że zawartość witamin w produktach spożywczych spada. Jak przygotować niskokaloryczny posiłek, aby zachować jak najwyższą zawartość substancji odżywczych i odpowiednią konsystencję? Taki efekt uzyskasz wyłącznie podczas gotowania na parze.
Jak gotuje się dania na parze? W gotowaniu na parze chodzi o to, aby umieścić produkty spożywcze ponad poziomem gotującej się wody. Obróbka termiczna odbywa się za pomocą gorącej pary i wysokiej temperatury panującej wewnątrz naczynia. Na parze gotujemy pod przykryciem, ale tak, aby nadmiar pary był na bieżąco usuwany z naczynia. Ten proces pozwala na przygotowanie mięs, warzyw czy ryb - bez zanurzania ich w wodzie. Do gotowania na parze możesz użyć różnych sprzętów. Co mamy do wyboru?
Garnek z wkładką do gotowania na parze - to najtańsza opcja. Posiłek gotujesz na kuchence w garnku ze specjalną, metalową wkładką. Dobre rozwiązanie do małej kuchni, gdy nie masz miejsca na przechowywanie dodatkowego urządzenia.
Parowar - urządzenie elektryczne, które pozwala ugotować na parze cały obiad dla kilkuosobowej rodziny. Sygnalizuje, że danie jest gotowe lub poziom wody jest zbyt niski - bardzo wygodne w użytkowaniu. Sprawdzi się dla osób, które chcą gotować na parze na co dzień.
Zestaw do gotowania na parze dołączany do urządzeń wielofunkcyjnych.
Parownik bambusowy - doskonale sprawdzi się do przygotowania dań kuchni azjatyckiej.
Pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej.
Jeśli myślisz, że gotowanie posiłku na parze trwa długo - mylisz się. To bardzo dobra opcja dla zapracowanych. Smaczny i zdrowy posiłek przygotujesz dosłownie w pół godziny. Większość warzyw jest gotowa w czasie od 10 do 20 minut, ryba potrzebuje do 10 minut, a kurczak w małych kawałkach zaledwie kwadransa. Czas gotowania na parze zależy oczywiście od wielkości produktów. Najszybciej przygotowujesz produkty pokrojone w plastry i małe kawałki mięsa. Co nie znaczy, że nie można w ten sposób ugotować np. młodych ziemniaków w mundurkach - owszem, można, ale trwa to ponad pół godziny.
Zalety gotowania na parze
Dania gotowane na parze zachowują formę i kolor. Dzięki temu obiad z dodatkiem warzyw ugotowanych w ten sposób będzie wyglądał bardzo apetycznie. Świeże warzywa, krótko parowane, są kruche i pełne smaku. Obróbka termiczna w wodzie sprawia, że konsystencja produktów zmienia się, długo gotowane warzywa czy mięsa rozpadają się i przestają wyglądać apetycznie. Gotowanie na parze doskonale sprawdza się podczas przygotowania ryb. Delikatne mięso nie rozpada się, kawałek mięsa zachowuje swoją strukturę. Wygląda i smakuje znacznie lepiej niż ryba gotowana lub smażona w głębokim oleju.
Gorąca para powoduje wypłukiwanie szkodliwych substancji z produktów spożywczych, natomiast z mięsa wytapia się nadmiar tłuszczu. Wszystko to, co niepotrzebne i niezdrowe, trafia na dno garnka. Potrawa na talerzu jest niskokaloryczna, zdrowa i smakowita. Na parze możesz gotować bez soli - jej nadmiar jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. To zatem dobry wybór dla osób, które cierpią na nadciśnienie tętnicze i choroby nerek. Duże ograniczenie soli i tłuszczu w posiłkach jest wystarczającym powodem do tego, aby gotować na parze. Jeśli jeszcze Cię nie przekonaliśmy - wypróbuj przepis na przepyszne danie gotowane na parze.
Roladki z łososia z pesto
Składniki na 2 porcje:
około 400 g filetu z łososia,
100 g rukoli,
2 łyżki orzeszków pinii lub słonecznika,
1 łyżka kaparów,
2 fileciki anchois w oliwie,
3 łyżki oliwy extra vergine,
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowanie:
Starannie odetnij skórę z filetów z łososia. Sprawdź, czy nie ma ości, po czym umyj i osusz każdy filet. Ostrym nożem pokrój rybę na cienkie płaty. Dopraw pieprzem i solą, odstaw na czas przygotowywania pesto. Do misy blendera włóż kapary, fileciki anchois, orzeszki i rukolę. Zmiel je do konsystencji pesto. Odlej około ⅓ pesto - będzie potrzebne podczas podawania dania.
Posmaruj filety pozostałym pesto i zwiń w roladki, zabezpiecz je wykałaczkami. Każdą roladkę posmaruj oliwą z oliwek. Umieść roladki w urządzeniu do gotowania na parze. Jeśli używasz garnka z wkładką, poczekaj, aż woda na dnie będzie wrzała. Roladki gotuj pod przykryciem około 7 minut. Jeśli Twoje roladki są grube, wówczas potrzeba około 10 minut na ugotowanie mięsa.
Roladki z łososia dobrze komponują się z ziemniakami i drobną kaszą. Dodatki warzywne również możesz przygotować na parze - brokuły w różyczkach będą gotowe w kwadrans. Ułóż roladki na talerzu i posmaruj resztą pesto. Danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno, możesz je z powodzeniem zabrać na obiad do pracy.
- Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/roladki_losos/przepis.html, dostęp: kwiecień 2021.
- M. Moss, Cukier, sól, tłuszcz, Wydawnictwo Galaktyka, 2014, s. 304–305, 339–340.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.