Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 3 min.

Jak przyrządzić kaszę gryczaną, jaglaną, kuskus czy jęczmienną? Zainspiruj się!

Magdalena Mroczek27.07.2021Aktualizacja: 29.09.2022

Kasze są wartościowym elementem diety, a ich zaletą jest duża różnorodność. Mają smak, który doskonale łączy się z chili, cytryną czy z cynamonem i mlekiem. Są niedrogie, bogate w składniki odżywcze i łatwe do przechowywania. Poznaj przepisy na dania z kaszą!


dania-z-kaszy-jaglanej-gryczanej-co-przyrzadzic
pexels.com

Polecane

przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Dania z kaszą kuskus - kuskus marokański
  2. Dania z kaszą bulgur - falafel
  3. Dania z kaszy manny - chleb
  4. Dania z kaszy jęczmiennej - pudding
  5. Danie z kaszy gryczanej z grzybami

Dania z kaszą kuskus - kuskus marokański

Jakie dania można przyrządzić z kaszy kuskus? Kuskus marokański to tradycyjna potrawa dla całej rodziny.Składniki:

  • świeże warzywa - marchewka, cebula, cukinia i czosnek

  • świeża kolendra i mięta

  • cytryna

  • przyprawy - kurkuma, kminek, cynamon i kolendra

  • oliwa

  • bulion warzywny z kurczaka

  • migdały

  • rodzynki

  • kuskus

Sposób przygotowania:Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Cebula powinna być zeszklona. Dodaj oliwę i cytrynę. Zagotuj bulion warzywny lub z kurczaka. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj bulion. Przykryj garnek, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj kuskus, sól i pieprz do bulionu i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką na 5 minut. Dodaj warzywa, migdały, rodzynki, miętę, kolendrę i cytrynę. Zamieszaj. Kuskus jest gotowy do podania.

Dania z kaszą bulgur - falafel

Bulgur jest rodzajem twardej pszenicy. Przyrządza się go często na Bliskim Wschodzie, zawiera stosunkowo niewiele kalorii. Szukasz pomysłu na obiad z kaszą bulgur? Wypróbuj falafel.Składniki:

  • ½ szklanki kaszy bulgur

  • ½ szklanki wrzącej wody (118 ml)

  • ciecierzyca w puszce

  • 1 mała posiekana cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczki chili w proszku lub ¼ łyżeczki kminku

  • szczypta papryki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

  • 1 jajko

  • ½ szklanki bułki tartej

  • ½ szklanki oleju do smażenia, np. palmowego, rzepakowego

Składniki na sos:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego

  • 2 łyżki tahini (20 g) lub hummusu

  • 1 posiekany ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki miodu

  • szczypta papryki i mielony imbir

Pozostałe składniki:

  • 4 placki pita

  • sałata, pomidory, cebula do dekoracji

Sposób przygotowania:Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do lodówki. W małej misce wymieszaj bulgur i wrzącą wodę. Odstaw na 30 minut, aż woda się wchłonie, nadmiar wody odsącz.Zmieszaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i chili w robocie kuchennym, aż się połączą. Masa nie powinna być jednak taka jak na hummus, tylko bardziej gruboziarnista. Jeśli ciasto wydaje się zbyt mokre, dodaj 1 łyżkę mąki. W dużej misce wymieszaj bulgur, proszek do pieczenia, natkę pietruszki, jajko i mieszankę z ciecierzycy. Przykryj i wstaw do lodówki na jedną godzinę czy dwie. Z masy uformuj kulki wielkości łyżki stołowej. Obtocz każdy falafel w bułce tartej i smaż przez mniej więcej 5 minut, często przewracając, aż będzie lekko brązowy i chrupiący.Posmaruj pitę sosem. Do każdej pity dodaj sałatę, pomidory, cebulę i około 4 falafeli. Danie jest gotowe do podania.

Dania z kaszy manny - chleb

Kasza manna otrzymywana jest z pszenicy durum. Oto przykładowa potrawa z kaszy manny:Składniki:

  • 100 g kaszy manny

  • 0,5 kg mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • soda oczyszczona

  • 1 jajko

  • mleko

  • jogurt naturalny

  • papryczki chilli

Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzej do 190°C. Posmaruj masłem formę do pieczenia lub płytką blachę do pieczenia. W dużej misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę i sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz. W oddzielnym naczyniu zmieszaj jajko, mleko, jogurt i papryczki chili.Wlej zawartość naczynia do miski z suchymi składnikami i lekko wymieszaj do utworzenia masy. Nie mieszaj zbyt mocno, ponieważ spowoduje to, że chleb będzie twardy. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku przez 35-40 minut, aż będzie twarde i złociste. Ciepły chleb pokrój na kawałki. Podawaj natychmiast lub zapakuj w folię do ostygnięcia i podgrzania w późniejszym czasie. Chleb możesz zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do 1 miesiąca.

Dania z kaszy jęczmiennej - pudding

Pudding jęczmienny z gotowanym rabarbarem i imbirem to interesujący pomysł na deser lub śniadanie.Składniki:

  • 2 litry wody

  • 320 g drobnego cukru

  • 150 g kaszy jęczmiennej

  • 1 laska wanilii, podzielona na pół

  • 200 g śmietanki kremówki

Składniki na syrop owocowy:

  • 1 litr wody

  • 600 g cukru

  • świeży imbir, pokrojony w cienkie plasterki

  • sok z 1 cytryny

  • 4 łodygi rabarbaru (ok. 300 g), pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

Sposób przygotowania:W rondelku zagotuj wodę, 300 g cukru, kaszę jęczmienną i laskę wanilii, aż kasza jęczmienna będzie miękka (40-60 minut). Gdy kasza jęczmienna się ugotuje, przecedź przez sito, odrzuć laskę wanilii. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Ubij śmietanę. Gdy kasza wystygnie, dodaj bitą śmietanę do jęczmienia, aby uzyskać konsystencję budyniu. Przykryj i wstaw do lodówki aż do podania.Syrop owocowy:Na patelni na średnim ogniu zagotuj wodę, cukier, imbir i sok z cytryny. Po ugotowaniu odcedź imbir, dodaj rabarbar i zagotuj. Odcedzony sok owocowy zachowaj.Nałóż kilka dużych łyżek kaszy jęczmiennej, dodaj rabarbar i skrop syropem.

Danie z kaszy gryczanej z grzybami

Poznaj ciekawy przepis na obiad bez mięsa!Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 2 szklanki wody

  • grzyby

  • 1 średnia zielona cebula

  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę

  • 3 łyżki masła

  • sól

  • mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez 20-25 minut. Podsmaż cebulę na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę grzyby i smaż, aż się zarumienią. Grzyby zmieszaj z kaszą gryczaną i odstaw na mniej więcej 5 minut. Na koniec dodaj świeżą zieloną cebulkę i wymieszaj. Podawaj od razu.Kasza to niecodzienny pomysł na obiad. Różne dania z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, bulgur czy kuskusem stanowią też dobrą alternatywę dla mięs. Warto wypróbować np. jaglane kotleciki z warzywami zamiast klasycznych kotletów mielonych.

Źródła
Author Magdalena Mroczek picture
Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku lekarskim i obecnie jest w trakcie specjalizacji z neurologii. Pracowała głównie na oddziale udarowym i z pacjentami geriatrycznymi. Miała okazję poznać zagadnienia związane z chorobami rzadkimi, zwłaszcza neurologicznymi i chorobami nerwowo-mięśniowymi, zarówno od strony klinicznej, jak i teoretyczno-laboratoryjnej.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.