Jak przyrządzić kaszę gryczaną, jaglaną, kuskus czy jęczmienną? Zainspiruj się!
Kasze są wartościowym elementem diety, a ich zaletą jest duża różnorodność. Mają smak, który doskonale łączy się z chili, cytryną czy z cynamonem i mlekiem. Są niedrogie, bogate w składniki odżywcze i łatwe do przechowywania. Poznaj przepisy na dania z kaszą!
Dania z kaszą kuskus - kuskus marokański
Jakie dania można przyrządzić z kaszy kuskus? Kuskus marokański to tradycyjna potrawa dla całej rodziny.Składniki:
świeże warzywa - marchewka, cebula, cukinia i czosnek
świeża kolendra i mięta
cytryna
przyprawy - kurkuma, kminek, cynamon i kolendra
oliwa
bulion warzywny z kurczaka
migdały
rodzynki
kuskus
Sposób przygotowania:Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Cebula powinna być zeszklona. Dodaj oliwę i cytrynę. Zagotuj bulion warzywny lub z kurczaka. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj bulion. Przykryj garnek, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj kuskus, sól i pieprz do bulionu i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką na 5 minut. Dodaj warzywa, migdały, rodzynki, miętę, kolendrę i cytrynę. Zamieszaj. Kuskus jest gotowy do podania.
Dania z kaszą bulgur - falafel
Bulgur jest rodzajem twardej pszenicy. Przyrządza się go często na Bliskim Wschodzie, zawiera stosunkowo niewiele kalorii. Szukasz pomysłu na obiad z kaszą bulgur? Wypróbuj falafel.Składniki:
½ szklanki kaszy bulgur
½ szklanki wrzącej wody (118 ml)
ciecierzyca w puszce
1 mała posiekana cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczki chili w proszku lub ¼ łyżeczki kminku
szczypta papryki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki oleju do smażenia, np. palmowego, rzepakowego
Składniki na sos:
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki tahini (20 g) lub hummusu
1 posiekany ząbek czosnku
½ łyżeczki miodu
szczypta papryki i mielony imbir
Pozostałe składniki:
4 placki pita
sałata, pomidory, cebula do dekoracji
Sposób przygotowania:Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do lodówki. W małej misce wymieszaj bulgur i wrzącą wodę. Odstaw na 30 minut, aż woda się wchłonie, nadmiar wody odsącz.Zmieszaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i chili w robocie kuchennym, aż się połączą. Masa nie powinna być jednak taka jak na hummus, tylko bardziej gruboziarnista. Jeśli ciasto wydaje się zbyt mokre, dodaj 1 łyżkę mąki. W dużej misce wymieszaj bulgur, proszek do pieczenia, natkę pietruszki, jajko i mieszankę z ciecierzycy. Przykryj i wstaw do lodówki na jedną godzinę czy dwie. Z masy uformuj kulki wielkości łyżki stołowej. Obtocz każdy falafel w bułce tartej i smaż przez mniej więcej 5 minut, często przewracając, aż będzie lekko brązowy i chrupiący.Posmaruj pitę sosem. Do każdej pity dodaj sałatę, pomidory, cebulę i około 4 falafeli. Danie jest gotowe do podania.
Dania z kaszy manny - chleb
Kasza manna otrzymywana jest z pszenicy durum. Oto przykładowa potrawa z kaszy manny:Składniki:
100 g kaszy manny
0,5 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
soda oczyszczona
1 jajko
mleko
jogurt naturalny
papryczki chilli
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzej do 190°C. Posmaruj masłem formę do pieczenia lub płytką blachę do pieczenia. W dużej misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę i sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz. W oddzielnym naczyniu zmieszaj jajko, mleko, jogurt i papryczki chili.Wlej zawartość naczynia do miski z suchymi składnikami i lekko wymieszaj do utworzenia masy. Nie mieszaj zbyt mocno, ponieważ spowoduje to, że chleb będzie twardy. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku przez 35-40 minut, aż będzie twarde i złociste. Ciepły chleb pokrój na kawałki. Podawaj natychmiast lub zapakuj w folię do ostygnięcia i podgrzania w późniejszym czasie. Chleb możesz zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do 1 miesiąca.
Dania z kaszy jęczmiennej - pudding
Pudding jęczmienny z gotowanym rabarbarem i imbirem to interesujący pomysł na deser lub śniadanie.Składniki:
2 litry wody
320 g drobnego cukru
150 g kaszy jęczmiennej
1 laska wanilii, podzielona na pół
200 g śmietanki kremówki
Składniki na syrop owocowy:
1 litr wody
600 g cukru
świeży imbir, pokrojony w cienkie plasterki
sok z 1 cytryny
4 łodygi rabarbaru (ok. 300 g), pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
Sposób przygotowania:W rondelku zagotuj wodę, 300 g cukru, kaszę jęczmienną i laskę wanilii, aż kasza jęczmienna będzie miękka (40-60 minut). Gdy kasza jęczmienna się ugotuje, przecedź przez sito, odrzuć laskę wanilii. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Ubij śmietanę. Gdy kasza wystygnie, dodaj bitą śmietanę do jęczmienia, aby uzyskać konsystencję budyniu. Przykryj i wstaw do lodówki aż do podania.Syrop owocowy:Na patelni na średnim ogniu zagotuj wodę, cukier, imbir i sok z cytryny. Po ugotowaniu odcedź imbir, dodaj rabarbar i zagotuj. Odcedzony sok owocowy zachowaj.Nałóż kilka dużych łyżek kaszy jęczmiennej, dodaj rabarbar i skrop syropem.
Danie z kaszy gryczanej z grzybami
Poznaj ciekawy przepis na obiad bez mięsa!Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
grzyby
1 średnia zielona cebula
1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę
3 łyżki masła
sól
mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez 20-25 minut. Podsmaż cebulę na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę grzyby i smaż, aż się zarumienią. Grzyby zmieszaj z kaszą gryczaną i odstaw na mniej więcej 5 minut. Na koniec dodaj świeżą zieloną cebulkę i wymieszaj. Podawaj od razu.Kasza to niecodzienny pomysł na obiad. Różne dania z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, bulgur czy kuskusem stanowią też dobrą alternatywę dla mięs. Warto wypróbować np. jaglane kotleciki z warzywami zamiast klasycznych kotletów mielonych.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.