Na czym polega dieta antyhistaminowa?
Dieta antyhistaminowa jest wskazana dla osób z nietolerancją histaminy. Jej celem jest złagodzenie nieprzyjemnych objawów, takich jak: pokrzywka, wodnisty katar, świąd skóry, ból głowy oraz łzawienie oczu. Zasady diety polegają na wyeliminowaniu niektórych produktów i komponowanie jadłospisu z tych o niskiej zawartości histaminy. Co znajduje się w diecie antyhistaminowej?
Jaka jest funkcja histaminy w organizmie?
Histamina to związek wytwarzany przez ludzki organizm, niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w reakcjach odpornościowych, jakie mają miejsce w organizmie. Ponadto histamina jest potrzebna do:
regulowania skurczów mięśni gładkich, ciśnienia tętniczego i pracy serca,
uregulowania rytmu snu,
produkcji krwi,
poprawy koncentracji i procesów myślowych,
gojenia się ran.
Histamina kojarzona jest z testami alergicznymi, co jest bardzo dobrym tropem. Odpowiada za pojawienie się dolegliwości związanych z uczuleniem, takich jak: świąd skóry, pokrzywka, łzawienie oczu, wodnisty katar i ból głowy. Objawy te pojawiają się zazwyczaj w kontakcie z alergenem. Pamiętaj jednak, że niekoniecznie muszą wystąpić wszystkie jednocześnie, czasem nawet tylko jeden z nich świadczy o alergii. Stosowane powszechnie wapno na alergię nie ma działania antyhistaminowego, dlatego nie pij go, gdy pojawią się dolegliwości związane z uczuleniem.
Histaminę można dostarczać wraz z pożywieniem. Jest ona rozkładana w jelitach przez konkretny enzym diaminooksydazy, zwany również DAO. U niektórych osób może występować jego niedobór, dlatego też organizm ma problem z rozkładem histaminy. W wyniku tego mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu oddechowego, krążeniowego i pokarmowego. Histamina w testach alergicznych jest wykonywana podczas badania skórnego, mającego ustalić, co może uczulać daną osobę. Wynik badania można potwierdzić za pomocą badania z krwi.
Na czym polega dieta antyhistaminowa?
Nietolerancja histaminy wynika z braku jej metabolizowania. Może być to spowodowane czynnikami genetycznymi, chorobami wątroby lub nerek, uszkodzeniem jelit, przewlekłą pokrzywką skórną, stosowaniem niektórych leków, a także niedoborami witamin, głównie z grupy B, C, cynku i miedzi. Zdiagnozowanie nietolerancji histaminy albo nadwrażliwości na nią nie jest łatwe, gdyż jej objawy są niespecyficzne. Pomocne może być badanie aktywności DAO. Warto również wykonać testy na alergie pokarmowe, aby ustalić, które produkty mogą być niebezpieczne.
Dieta antyhistaminowa polega na wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu pokarmów, które powodują nieprzyjemne dolegliwości, takich jak: suchość w ustach, katar, pokrzywka, bóle głowy, nudności, tachykardia, duszności, biegunka, zaburzenia widzenia czy spadek ciśnienia tętniczego krwi. Poza wyeliminowaniem ze swoich posiłków niektórych produktów należy również wzbogacić dietę o witaminy C i B6, miedź oraz cynk. Niekiedy może być konieczna ich dodatkowa suplementacja.
Czego unikać w diecie antyhistaminowej?
Naturalne antyhistaminy znajdują się w wielu produktach spożywanych codziennie. Najwięcej jednak można jej znaleźć w produktach długo dojrzewających oraz pleśniowych czy fermentujących. Na podniesienie poziomu histaminy wpływa również obróbka termiczna, taka jak wędzenie, suszenie, które umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. Z diety należy wykluczyć:
sery pleśniowe, żółte, podpuszczkowe,
niektóre kiełbasy, wędliny, pasztety,
ryby, w szczególności tuńczyki, śledzie, makrele.
Dieta antyhistaminowa stosowana przez osoby z nietolerancją histaminy przynosi bardzo dobre rezultaty, dlatego z jadłospisu należy również wyeliminować produkty, takie jak:
banany, truskawki, ananasy, gruszki, papaje,
grzyby, w tym pieczarki,
czekolada, zielona herbata, czarna herbata, yerba mate,
cytrusy,
soja,
pomidory,
awokado.
Pamiętaj, aby czytać informacje zamieszczone na opakowaniach, ponieważ zły wpływ na organizm mają także dodatki, które można znaleźć w żywności. Należą do nich barwniki czy konserwanty. Nie powinno się sięgać po produkty zawierające erytrozynę, benzoesan, tartrazynę, żółcień cholinową, kwas sorbinowy, glutaminiany czy błękit patentowy. Często można je znaleźć na końcu listy składników.
Dieta antyhistaminowa – co można jeść?
W diecie antyhistaminowej bazę powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego. Należą do nich głównie warzywa i owoce. Możesz sięgać po te sezonowe i spożywać je bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Mają one niski poziom histaminy, a dodatkowe ich gotowanie na parze lub w wodzie jeszcze bardziej obniży jej stężenie. Posiłki powinny być spożywane od razu po przygotowaniu, niewskazane jest ich chłodzenie, a następnie odgrzewanie. W jadłospisie powinny się znaleźć:
ziemniaki, kasza jaglana, gryczana, ryż czy pseudozboża (amarantus),
płatki owsiane, pieczywo żytnie na zakwasie, płatki jaglane, siemię lniane,
jajka, twaróg, serek wiejski,
ryby o jasnym mięsie, drób, dziczyzna, mięso z królika,
wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów, szpinaku i bakłażanów,
jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, morele, melony oraz mango,
mak, kokos, migdały.
Te produkty możesz łatwo ze sobą połączyć, tworząc smaczne posiłki.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie
Owsianka z jabłkami i prażonymi migdałami.
Kanapka z chleba żytniego z twarogiem i ogórkiem.
Kanapka z pastą jajeczną.
Jaglanka z brzoskwiniami i wiórkami kokosa.
Rozgrzewająca ryżanka na mleku z jabłkiem i cynamonem.
Omlet z warzywami (papryką, cebulą, cukinią).
Naleśniki jaglano-gryczane z wiśniami i masłem z migdałów.
Przekąska
Smoothie malinowo-borówkowe na mleku migdałowym.
Sałatka owocowa z jogurtem kokosowym.
Kanapka z hummusem i ogórkiem.
Kuskus z warzywami i miętą.
Jajka faszerowane z chlebem żytnim.
Fit drożdżówka z twarogu z porzeczkami i mango.
Kanapka z grillowanym kurczakiem, sałatą i ogórkiem.
Obiad
Dorsz gotowany na parze z ziemniakami i mizerią.
Makaron po chińsku z warzywami i kurczakiem.
Pierś z kurczaka z brązowym ryżem i grillowaną papryką.
Wegański gulasz curry z soczewicą, jarmużem i dynią.
Rolada drobiowa faszerowana morelami, z ziemniakami i surówką z marchewki z jabłkiem.
Makaron ryżowy z warzywami, jajkiem i orzechami.
Potrawka z kurczaka, marchwi i pietruszki z kaszą gryczaną.
Kolacja
Warzywne placuszki z cukinii, marchwi i ziemniaków.
Serek wiejski z rzodkiewką, ogórkiem i kromką chleba żytniego.
Naleśniki jaglane z twarogiem na słodko.
Zupa krem z grillowanych papryk.
Warzywne leczo.
Kanapka z hummusem, papryką i kiełkami.
Ryż rozmaitości z pestkami dyni.
- S. Nesterenko, Histamina a niebezpieczne alergeny, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
- P. Górski, Histamina – mediator najdłużej znany, do dziś niepoznany, „Alergia”, 2017, s. 1–5.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.