Dieta dobra dla mózgu – co jeść, aby twój umysł lepiej pracował?
Dobrze odżywione ciało to również sprawny mózg. Zdrowy styl życia to nie tylko moda to przede wszystkim potwierdzone naukowo korzyści. Zamiast inwestować w preparaty i suplementy obiecujące niesamowitą efektywność i koncentrację, warto zacząć od przyjrzenia się temu, co masz na talerzu. W tym artykule przeczytasz, która dieta jest odpowiednia, aby poprawić funkcje poznawcze na co dzień.
Polecane
Dieta DASH – twój mózg ją pokocha
Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) jest bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Jadłospis uzupełnia odtłuszczone mleko i niskotłuszczowy nabiał, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy i oleje roślinne. Wieloletnie badania udowodniły dobroczynny wpływ diety DASH na funkcje poznawcze – badani stosujący tę dietę, mają lepsze wyniki w testach badających funkcje mózgu. Stosowanie diety DASH powiązano również z niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych u osób starszych.
Mikroskładniki dobre dla mózgu
Stabilność emocjonalna, sprawny i świeży umysł, koncentracja na spotkaniach w pracy, łatwość zapamiętywania informacji. To wszystko możesz osiągnąć, sięgając po jedzenie bogate w witaminy i minerały. Na jakie produkty warto stawiać?
Magnez
To naturalny „uspokajacz”, kojąco działający na układ nerwowy. Pozytywnie obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu) oraz eliminuje uczucie niepokoju. Likwiduje natrętne myśli i poprawia sprawność umysłową. W tych produktach znajdziesz magnez:
kakao i czekolada,
pestki dyni,
orzechy,
szpinak,
otręby pszenne,
kasza gryczana,
groch,
brązowy ryż.
Cynk
Choć jest pierwiastkiem śladowym, odgrywa dużą rolę w organizmie człowieka. Wspiera odporność, funkcje poznawcze mózgu, działanie tarczycy, proces krzepnięcia krwi i pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie. Jego niedobór (ale i nadmiar) powoduje zaburzenia pamięci i umiejętności uczenia się. Produkty bogate w cynk to:
czerwone mięso,
warzywa strączkowe,
ostrygi, kraby i ryby,
żółty ser,
pestki dyni i słonecznika,
Miedź
Pierwiastek ten wspiera mózg, układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy oraz wytwarzanie przez organizm energii. Produkty z dużą zawartością miedzi to:
ziemniaki,
drożdże piekarskie,
pestki dyni i słonecznika,
kakao i czekolada,
orzechy,
zielone warzywa liściaste,
produkty zbożowe.
Żelazo
Jest niezbędnym mikroelementem dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Niedobory żelaza mogą wpływać na upośledzenie procesu rozwoju mózgu, mielinizacji i neuroprzekaźnictwa. Żelazo znajduje się w takich produktach jak:
czerwone mięso,
suszone owoce,
rośliny strączkowe,
kakao i czekolada,
orzechy,
zielone warzywa,
zboża pełnoziarniste.
Witaminy z grupy B
Wspierają takie procesy jak powstawanie neuroprzekaźników w mózgu i pozyskiwanie energii z węglowodanów. Ich brak może powodować takie dolegliwości jak zawroty głowy, depresję, zmęczenie oraz zaburzenia lękowe. Witamina B9 jest kluczowym mikroelementem odpowiadającym za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Jeśli jesteś w ciąży, warto skonsultować przyjmowanie kwasu foliowego (witamina B9) ze swoim ginekologiem lub skorzystać z e-wizyty i porozmawiać o jej suplementacji z internistą, lub ginekologiem. Witaminy z grupy B znajdziesz w takich produktach jak:
orzechy i pestki,
jajka i nabiał,
mięso drobiowe,
ryby,
szpinak,
banany i pomarańcze,
awokado,
produkty strączkowe,
brązowy ryż.
Witamina C
Działa na układ nerwowy, w tym na sprawniejsze funkcjonowanie neuronów, dzięki czemu poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Znajdziesz ją w warzywach i owocach, takich jak:
czarna porzeczka,
dzika róża,
rokitnik,
nasiona chia,
papaja,
natka pietruszki,
papryka,
brokuły,
kalafior,
brukselka,
owoce cytrusowe.
Witamina D
Naukowcy nazywają ją „neurosteroidem”, ponieważ odgrywa dużą rolę w regulacji funkcjonowania centralnego układu nerwowego – odpowiada za wchłanianie wapnia, który ma kluczowe znaczenie w procesie neurotransmisji. Badania wykazały, że niedobór witaminy D może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, a nawet rozwoju choroby Alzheimera.
Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony układu nerwowego, których nie możesz powiązać, np. ze stresem lub przemęczeniem, warto wykonać podstawową morfologię krwi. Podczas e-wizyty omówisz z lekarzem swoje symptomy, a specjalista, jeśli uzna to za koniecznie, wypisze ci e-skierowanie na badania lub pomoże w dobraniu odpowiednich suplementów diety.
- B. Ekstrand, N. Scheers, M. Krøyer Rasmussen, J. Feveile Young, A. B. Ross, R. Landberg, Brain foods - the role of diet in brain performance and health, Nutr Rev . 2021 May 12;79(6):693-708.
- Khanh Vinh Quôc Lu'o'ng, Lan Thi Hoàng Nguyên, The beneficial role of vitamin D in Alzheimer's disease, The American Journal of Alzheimer's Disease & Other Dementias, 2011 Nov;26(7):511-20.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.