Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Dieta dobra dla mózgu – co jeść, aby twój umysł lepiej pracował?

Redakcja22.11.2021Aktualizacja: 30.09.2022

Dobrze odżywione ciało to również sprawny mózg. Zdrowy styl życia to nie tylko moda to przede wszystkim potwierdzone naukowo korzyści. Zamiast inwestować w preparaty i suplementy obiecujące niesamowitą efektywność i koncentrację, warto zacząć od przyjrzenia się temu, co masz na talerzu. W tym artykule przeczytasz, która dieta jest odpowiednia, aby poprawić funkcje poznawcze na co dzień.


dieta-dobra-dla-mozgu-co-jesc-aby-twoj-umysl-lepiej-pracowal

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
Spis treści
  1. Dieta DASH – twój mózg ją pokocha
  2. Mikroskładniki dobre dla mózgu
  3. Magnez
  4. Cynk
  5. Miedź
  6. Żelazo
  7. Witaminy z grupy B
  8. Witamina C
  9. Witamina D

Dieta DASH – twój mózg ją pokocha

Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) jest bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Jadłospis uzupełnia odtłuszczone mleko i niskotłuszczowy nabiał, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy i oleje roślinne. Wieloletnie badania udowodniły dobroczynny wpływ diety DASH na funkcje poznawcze – badani stosujący tę dietę, mają lepsze wyniki w testach badających funkcje mózgu. Stosowanie diety DASH powiązano również z niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych u osób starszych.

Mikroskładniki dobre dla mózgu

Stabilność emocjonalna, sprawny i świeży umysł, koncentracja na spotkaniach w pracy, łatwość zapamiętywania informacji. To wszystko możesz osiągnąć, sięgając po jedzenie bogate w witaminy i minerały. Na jakie produkty warto stawiać?

Magnez

To naturalny „uspokajacz”, kojąco działający na układ nerwowy. Pozytywnie obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu) oraz eliminuje uczucie niepokoju. Likwiduje natrętne myśli i poprawia sprawność umysłową. W tych produktach znajdziesz magnez:

  • kakao i czekolada,

  • pestki dyni,

  • orzechy,

  • szpinak,

  • otręby pszenne,

  • kasza gryczana,

  • groch,

  • brązowy ryż.

Cynk

Choć jest pierwiastkiem śladowym, odgrywa dużą rolę w organizmie człowieka. Wspiera odporność, funkcje poznawcze mózgu, działanie tarczycy, proces krzepnięcia krwi i pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie. Jego niedobór (ale i nadmiar) powoduje zaburzenia pamięci i umiejętności uczenia się. Produkty bogate w cynk to:

Miedź

Pierwiastek ten wspiera mózg, układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy oraz wytwarzanie przez organizm energii. Produkty z dużą zawartością miedzi to:

  • ziemniaki,

  • drożdże piekarskie,

  • pestki dyni i słonecznika,

  • kakao i czekolada,

  • orzechy,

  • zielone warzywa liściaste,

  • produkty zbożowe.

Żelazo

Jest niezbędnym mikroelementem dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Niedobory żelaza mogą wpływać na upośledzenie procesu rozwoju mózgu, mielinizacji i neuroprzekaźnictwa. Żelazo znajduje się w takich produktach jak:

  • czerwone mięso,

  • suszone owoce,

  • rośliny strączkowe,

  • kakao i czekolada,

  • orzechy,

  • zielone warzywa,

  • jajka,

  • zboża pełnoziarniste.

Witaminy z grupy B

Wspierają takie procesy jak powstawanie neuroprzekaźników w mózgu i pozyskiwanie energii z węglowodanów. Ich brak może powodować takie dolegliwości jak zawroty głowy, depresję, zmęczenie oraz zaburzenia lękowe. Witamina B9 jest kluczowym mikroelementem odpowiadającym za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Jeśli jesteś w ciąży, warto skonsultować przyjmowanie kwasu foliowego (witamina B9) ze swoim ginekologiem lub skorzystać z e-wizyty i porozmawiać o jej suplementacji z internistą, lub ginekologiem. Witaminy z grupy B znajdziesz w takich produktach jak:

  • orzechy i pestki,

  • jajka i nabiał,

  • mięso drobiowe,

  • ryby,

  • szpinak,

  • banany i pomarańcze,

  • awokado,

  • produkty strączkowe,

  • brązowy ryż.

Witamina C

Działa na układ nerwowy, w tym na sprawniejsze funkcjonowanie neuronów, dzięki czemu poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Znajdziesz ją w warzywach i owocach, takich jak:

  • truskawki,

  • czarna porzeczka,

  • dzika róża,

  • rokitnik,

  • nasiona chia,

  • papaja,

  • natka pietruszki,

  • papryka,

  • brokuły,

  • kalafior,

  • brukselka,

  • owoce cytrusowe.

Witamina D

Naukowcy nazywają ją „neurosteroidem”, ponieważ odgrywa dużą rolę w regulacji funkcjonowania centralnego układu nerwowego – odpowiada za wchłanianie wapnia, który ma kluczowe znaczenie w procesie neurotransmisji. Badania wykazały, że niedobór witaminy D może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, a nawet rozwoju choroby Alzheimera.

Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony układu nerwowego, których nie możesz powiązać, np. ze stresem lub przemęczeniem, warto wykonać podstawową morfologię krwi. Podczas e-wizyty omówisz z lekarzem swoje symptomy, a specjalista, jeśli uzna to za koniecznie, wypisze ci e-skierowanie na badania lub pomoże w dobraniu odpowiednich suplementów diety.

Źródła
  1. B. Ekstrand, N. Scheers, M. Krøyer Rasmussen, J. Feveile Young, A. B. Ross, R. Landberg, Brain foods - the role of diet in brain performance and health, Nutr Rev . 2021 May 12;79(6):693-708.
  2. Khanh Vinh Quôc Lu'o'ng, Lan Thi Hoàng Nguyên, The beneficial role of vitamin D in Alzheimer's disease, The American Journal of Alzheimer's Disease & Other Dementias, 2011 Nov;26(7):511-20.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.