Na czym polega dieta jabłkowa?
Jabłka są łatwo dostępne i można z nich przygotować soki, nadzienie do mięsa, dżemy czy konfitury. Są to owoce niskokaloryczne, dzięki czemu często sięgają po nie osoby, które się odchudzają. Dieta jabłkowa może pomóc w utracie zbędnych kilogramów, o ile jest stosowana zgodnie z zaleceniami. Zbyt drastyczne ograniczenie kalorii może doprowadzić do anemii, a także osłabienia organizmu czy zawrotów głowy. Przed zastosowaniem diety jabłkowej warto znać jej podstawowe założenia.
Polecane
Dieta jabłkowa – założenia
Dieta jabłkowa to jeden ze sposobów żywienia, którego celem jest utrata zbędnych kilogramów. Dodatkowo owoce te działają detoksykująco na organizm. Zawierają dużo błonnika i witaminy C. Można w nich znaleźć także szereg innych witamin i minerałów, jak witaminy A oraz z grupy B, żelazo, potas, magnez, krzem i cynk.
Istnieją dwa warianty tej diety. Jeden z nich jest bardziej rygorystyczny, podobnie jak dieta kopenhaska, jednak pozwala na utratę wielu zbędnych kilogramów w szybkim tempie. Wariant łatwiejszy do zastosowania to dodawanie jabłek do każdego dobrze zbilansowanego posiłku. Można nimi zastępować słodycze albo inne przekąski, po które najczęściej sięga każdy z nas. Jabłka można również spożywać po innych posiłkach, dzięki czemu organizm otrzymuje prawdziwą bombę witaminową. Drugi wariant jest bardzo rygorystyczny, dlatego może być stosowany maksymalnie przez 3 dni. Jabłka stanowią w nim jedyny składnik potraw.
Dzień należy rozpocząć od łyżki octu jabłkowego rozpuszczonego w ciepłej wodzie. Taki napój trzeba wypić przed zjedzeniem śniadania, dzięki czemu pobudzi on metabolizm i zmniejszy wchłanianie cukrów z diety. Należy pamiętać, że w ciągu całego dnia należy spożywać przynajmniej 2 litry niegazowanej wody. Czasem można też pić niesłodzone herbaty ziołowe. Należy jednak unikać soków owocowych, ponieważ oprócz wielu cennych witamin mają również kalorie, które w tej diecie należy ograniczyć. Do jednego posiłku dziennie można dodać jogurt naturalny. Można również zmodyfikować swoją dietę i włączyć do niej produkty, które w ciągu doby dostarczą maksymalnie 1000 kcal. Mogą to być zupy-krem, kasze z chudym mięsem i warzywami czy koktajle.
Zalety diety jabłkowej
Jednodniowy detoks jabłkowy może pomóc oczyścić organizm, w szczególności po zbyt obfitym jedzeniu, np. po weselu, świętach czy wakacjach. Jabłka mają niski indeks glikemiczny, dlatego są owocami dozwolonymi dla diabetyków. Istnieje tak wiele rodzajów, że każdy może wybrać te, które najbardziej odpowiadają mu smakiem. Systematyczne spożywanie jabłek reguluje procesy trawienne, niweluje zaparcia, a także poprawia perystaltykę jelit. Włączenie ich do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko miażdżycy, obniżyć cholesterol we krwi i uszczelnić naczynia krwionośne. Jedzenie tych owoców poprawia również układ odpornościowy.
Jabłka są ogólnodostępne, a w Polsce mamy ich pod dostatkiem. Każdy rodzaj różni się od siebie wielkością i smakiem, a czasem również zawartością cennych witamin i minerałów. Niektóre z nich, jak szara reneta, nadają się do tworzenia konfitur i przetworów. Do szarlotki warto zastosować antonówkę. Warto spożywać jabłka z dokładnie umytą skórką, dlatego że mają więcej błonnika niż obrane. Nie powinno się natomiast sięgać po nadgniłe owoce, ponieważ mogą zawierać patulinę – toksynę groźną dla ludzi.
Wady diety jabłkowej
Monodiety, jak dieta ziemniaczana czy jabłkowa, przeważnie nie są dobre dla organizmu, głównie dlatego, że nie dostarczają wszelkich witamin i minerałów. Przed zastosowaniem diety tego typu należy się odpowiednio przygotować, ponieważ gwałtowne zmniejszenie liczby kalorii może powodować omdlenia, zmęczenie, złe samopoczucie czy bóle głowy. Zbyt długie stosowanie niskokalorycznej diety jabłkowej sprzyja także anemii. Należy również pamiętać, że jabłka zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym i może odkładać się w ciele w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej.
Zbyt długie stosowanie diety jabłkowej może spowodować efekt jo-jo po jej zakończeniu. Organizm będzie domagał się większej liczby kalorii po dniach, kiedy miał ich zbyt duży deficyt. Utracone kilogramy mogą szybko wrócić, dlatego po przeprowadzeniu tej diety konieczne jest stopniowe zwiększanie liczby kalorii.
Efekty diety jabłkowej
To, ile można schudnąć na diecie, zależy od jej rodzaju i czasu trwania. Rygorystyczna dieta jabłkowa nie powinna być stosowana dłużej niż kilka dni, podczas których można stracić 4–6 kilogramów. Warto wiedzieć, że początkowo organizm pozbywa się wody, tak samo jak podczas stosowania diety kapuścianej, dlatego efekty mogą być krótkotrwałe. Aby schudnąć na stałe, zaleca się wdrożenie zdrowej i zbilansowanej diety o niewielkim deficycie kalorycznym. Warto rozważyć w tej sytuacji dołączanie jabłka do każdego posiłku. Dieta uboga w kalorie i makroskładniki nie powinna być stosowana zbyt często. Niektórzy nie powinni w ogóle po nią sięgać, w szczególności jeśli mają niewyrównaną glikemię, zgagę czy zespół jelita drażliwego.
Jeden owoc zawiera ok. 40–60 kcal, w zależności od wagi, dlatego można go włączyć do swojego jadłospisu bez ryzyka przekroczenia dziennego limitu kalorii. Jabłka to również doskonała przekąska, która może być zamiennikiem niezdrowych słodyczy czy chipsów.
- E. Peloso, Apple cider vinegar for diabetes: limited evidence, potential risks, „Pharmacy Today” 2016, 22(2), s. 18.
- B. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, Wydawnictwo WAM, Kraków 2022.
- E. Hebert, Beauty Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.