Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Żaneta Michalaklek. Agnieszka Widera27.07.2021Aktualizacja: 03.04.2024

Jedzenie tłuszczu, żeby spalić tłuszcz, może się wydawać irracjonalne, ale wcale takie nie jest. Dieta ketogeniczna (określana też ketogenną) opiera się na takim właśnie założeniu i jeśli tylko jest restrykcyjnie przestrzegana, potrafi przynieść pozytywne efekty. Nie jest to jednak menu przeznaczone dla każdego i niełatwo je stosować. Na jakich zasadach opiera się dieta ketogeniczna?


dieta-ketogeniczna-co-to-jest-jakie-sa-zasady
unsplash.com

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
czym-zastapic-jajko-w-diecie-popularne-zamienniki
Odżywianie
1 min.
Czym można zastąpić jajko? Najlepsze sposoby
19.05.2021
Spis treści
  1. Dieta ketogeniczna – zasady
  2. Kto powinien przejść na dietę ketogeniczną?
  3. Wady i zalety diety ketogenicznej
  4. Dieta ketogeniczna – co można jeść? Jadłospis

Dieta ketogeniczna – zasady

Na czym polega dieta ketogeniczna? Efekty jej stosowania u wielu osób są zdumiewające, ale czy to dobra dieta odchudzająca? Opiera się ona przede wszystkim na zmienionej podaży makroskładników, jest bowiem wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. W przeciętnej diecie spożywa się około 35% tłuszczów, 50% węglowodanów i 15% białek. Tymczasem w diecie ketogenicznej tłuszcz stanowi aż 80-90% źródeł energii, podczas gdy węglowodany i proteiny łącznie odpowiadają za zaledwie 10-20% z nich. Głównym źródłem energii zazwyczaj są węglowodany (glukoza we krwi i glikogen w mięśniach oraz w wątrobie), jednakże kiedy zaczyna ich brakować, organizm szuka alternatywnych źródeł „paliwa”. Dieta ketogeniczna dostarcza głównie tłuszczów, więc to one stają się podstawowym źródłem energii. W wyniku procesu rozpadu tłuszczów powstają ciała ketonowe i organizm wchodzi w stan, określany jako ketoza. Po pierwszych kilku dniach przejawia się to euforycznym nastrojem, utrzymującym się przez mniej więcej trzy miesiące. Człowiek jest wówczas wesoły, ma świetne samopoczucie i czuje się lekko. Po paru miesiącach to jednak przemija, a pozytywne odczucia zastąpione zostają sennością, zaparciami, utratą apetytu oraz zmienionym zapachem moczu i potu.

Sama ketoza wykazuje wiele pozytywnych oddziaływań na organizm, nie tylko tych ułatwiających zredukowanie masy ciała. Jest to stan metaboliczny, który skutkuje zwiększeniem stężenia we krwi ciał ketonowych: kwasu acetooctowego, acetonu i kwasu 3-hydroksymasłowego. Pozyskiwanie przez organizm energii z ciał ketonowych powoduje natomiast spalanie tłuszczu, stanowiącego jej źródło.

Kto powinien przejść na dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna polecana jest w szczególności osobom, które chorują na padaczkę. Najczęściej jadłospis ten używany jest w przypadku dzieci z padaczką oporną na leki. Poleca się ją również w niektórych wrodzonych chorobach metabolicznych. Innymi wskazaniami do zastosowania diety są autyzm, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i inne rodzaje padaczek. Dieta ketogenna może okazać się korzystna także dla osób cierpiących z powodu problemów z cukrzycą, wątrobą, trzustką i nerkami. Nie jest to jednak dieta, która rekomendowana jest przez lekarzy w wymienionych schorzeniach.

Wady i zalety diety ketogenicznej

Wśród niepożądanych skutków diety ketogenicznej, jakie mogą wystąpić, wymienić trzeba problemy z wypróżnianiem (zaparcia lub biegunki), wymioty i bóle brzucha, które jednak występują zazwyczaj niedługo po przejściu na ten styl żywienia. Zwiększone stężenie kwasu moczanowego we krwi skutkuje natomiast wspomnianym pogorszeniem zapachu potu i moczu.

Jakie w związku z tym są pozytywne strony diety ketogenicznej? Dla kogo jest ona przeznaczona? Zaletę diety ketogenicznej z pewnością stanowi fakt, że organizm czerpie energię ze spożywanych i własnych tłuszczów, a także z białka zamiast z węglowodanów. Dzięki temu spalanie kalorii przebiega szybko i efektywnie, w czym pomaga również fakt, że ciała ketonowe powstrzymują odczuwanie głodu. Ten sposób żywienia pod ścisłą kontrolą mogą stosować jednak raczej osoby zdrowe, bez przewlekłych chorób (a już szczególnie bez kamicy nerkowej). Warto też wiedzieć, że początkowo dieta ketogeniczna nie była w ogóle brana pod uwagę jako rozwiązanie odchudzające, ale jako metoda wspomagająca leczenie takich chorób, jak zespół Retta, zespół Dravet i padaczka.

Dieta ketogeniczna – co można jeść? Jadłospis

Na diecie ketogenicznej spożywa się najwięcej tłuszczów zwierzęcych, pochodzących z nieprzetworzonego mięsa wysokiej jakości. Nie należy jednak jeść zbyt dużo samego mięsa, ponieważ jest ono źródłem białka, a zbyt wysoka jego podaż może zakłócić przebieg ketozy. Spożywać można wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę i drób, liczy się jednak nie tylko pochodzenie mięsa, ale i jego rodzaj. Można sięgać po smalec, tłuste wędliny (boczek, kiełbasę) i tłuste partie mięsa, np. po karkówkę.

Za źródło kwasów tłuszczowych posłużyć mogą ryby i owoce morza. Najwięcej powinno się spożywać ryb tłustych, które są źródłem kwasów omega-3. Zaliczają się do nich: łososie, śledzie, sardynki czy makrele. Ważne jest używanie dużych ilości wysokiej jakości naturalnych tłuszczów, które mogą być stosowane np. do smażenia. Są nimi: oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy i oleje roślinne. Koniecznie trzeba zadbać o nawodnienie. Powinno się pić głównie niegazowaną wodę, ewentualnie czarną lub zieloną herbatę. Całkowicie zabronione jest sięganie po słodzone napoje gazowane i soki owocowe – są one bogatym źródłem cukrów.

Jedzenie owoców na omawianej diecie jest raczej niewskazane, za to zaleca się pozostawić w menu warzywa. Trzeba jednak wybierać takie, które mają niską zawartość węglowodanów: cebule, papryki, grzyby, kapusty, ogórki, kalafiory, brokuły, cukinie, bakłażany. Poleca się jeść warzywa o zielonych liściach, czyli sałatę, szpinak i jarmuż. Awokado – jako owoc zawierający dużo zdrowych tłuszczów – również może być częścią jadłospisu. Doskonałym źródłem korzystnych dla organizmu tłuszczów są orzechy, nasiona i pestki, wskazane jest też jedzenie jaj i tłustego nabiału, np. pełnotłustego mleka, śmietany i jogurtu.

Jeśli zmagasz się z chorobami takimi jak cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, z pewnością wspierasz swoje zdrowie poprzez wiele działań profilaktycznych, w tym badania, konsultacje lekarskie i odpowiednią dietę. Jeśli chcesz monitorować kondycję organizmu, możesz uzyskać łatwy dostęp do lekarzy i badań, wybierając jeden z pakietów prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego Polisa Zdrowie Welbi. Ofertę możesz zamówić na Welbi.

Decydując się na pakiet OCHRONA COMPLEX od 119 zł miesięcznie lub OCHRONA GOLD od 239 zł miesięcznie, będziesz mieć możliwość skorzystania z konsultacji z diabetologiem i kardiologiem, a na wizytę będziesz czekać z reguły nie dłużej niż 3 dni robocze.

Oprócz tego możesz zyskać dostęp do wielu innych specjalistów (nawet 39 w pakiecie OCHRONA GOLD) oraz do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do badań laboratoryjnych, obrazowych i czynnościowych, w tym np. oznaczenia poziomu witamin i minerałów, morfologii, lipidogramu, ogólnego badania moczu.

Raz w roku możesz też skorzystać z corocznych badań profilaktycznych. W wersji dla kobiet obejmują one konsultację z ginekologiem, badanie cytologiczne i USG piersi lub mammografię, a w wersji dla mężczyzn – konsultację z kardiologiem, lipidogram, EKG spoczynkowe/EKG wysiłkowe (po otrzymaniu skierowania od lekarza).

Zamów ofertę. Dowiedz się, co możesz zyskać, wybierając jeden z dostępnych pakietów

Źródła
  1. Feinman R.D. i in.: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base, Nutrition, 2015, 31, 1-13.
  2. Zinn C. i in., Assessing the nutrient intake of a low carbohydrate, high-fat (LCHF) diet: a hypothetical case study design, BMJ Open, 2018, 8, 1-7.
Author Żaneta Michalak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.