Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Dieta na żylaki - co powinno się w niej znaleźć?

Olga Dąbska24.01.2022Aktualizacja: 24.06.2023

Dieta na żylaki stanowi ważny element zarówno profilaktyki, jak i leczenia. Jej zadaniem jest wzmocnienie ścian żył, zapobieganie zaparciom, przeciwdziałanie nadmiernej masie ciała. Dieta przeciw żylakom powinna być niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy C i E.


dieta-na-zylaki-jaka-jest-optymalna-co-jesc
pexels.com

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
czym-zastapic-jajko-w-diecie-popularne-zamienniki
Odżywianie
1 min.
Czym można zastąpić jajko? Najlepsze sposoby
19.05.2021
Spis treści
  1. Dieta i nadwaga jako czynniki ryzyka żylaków
  2. Dieta - element terapii żylaków
  3. Co jeszcze powinno się znaleźć w diecie na żylaki?
  4. Czego należy unikać w diecie przy żylakach?

Dieta i nadwaga jako czynniki ryzyka żylaków

Żylaki kończyn dolnych z uwagi na częstość występowania zakwalifikowane zostały do grona chorób społecznych. Średnio dwukrotnie częściej rozwijają się u kobiet niż u mężczyzn. Zachorowanie na nie wzrasta wraz z wiekiem, u osób palących tytoń, obciążonych genetycznie, prowadzących siedzący tryb życia. Istotnymi czynnikami ryzyka żylaków kończyn dolnych są nadwaga i otyłość. Zbyt duża masa ciała nadmiernie obciąża układ naczyniowy - powoduje zwiększone zaleganie krwi w żyłach kończyn dolnych.

Równie istotnym czynnikiem usposabiającym do występowania żylaków jest sposób odżywiania. Dieta bogata w substancje balastowe, czyli składniki, które nie ulegają rozkładowi w jelicie, sprzyja jego oczyszczaniu i wzmacnia mięśnie jelitowe. Jadłospis ubogi w tego typu składniki powoduje, że jelito jest niedostatecznie mobilizowane do pracy, co nie tylko sprzyja zaparciom, ale i prowadzi do jego opadania w kierunku miednicy i zlokalizowanych tam żył. Obniżone jelito grube uciska na naczynia żylne, wywołując zastój krwi w kończynach dolnych.

Dieta - element terapii żylaków

Po informacje o tym, jak dbać o układ krwionośny poprzez dietę, najlepiej zgłosić się do dietetyka. Specjalista indywidualnie ustala najbardziej odpowiedni sposób odżywiania. Dieta na żylaki powinna być bogata w produkty z dużą zawartością witaminy C. Kwas askorbinowy wspomaga prawidłową produkcję kolagenu, przez co intensyfikuje proces odbudowy tkanek i gojenia się ran, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza ich kruchość. Witaminę C w dużych ilościach zapewnią: natka pietruszki, czerwona papryka, owoce cytrusowe, owoc dzikiej róży. Najlepiej nie poddawać warzyw i owoców obróbce termicznej, ponieważ w jej wyniku tracą one nawet do 70% kwasu askorbinowego.

Kolejnym ważnym składnikiem diety przy żylakach jest witamina E, która zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi oraz uczestniczy w syntezie substancji przeciwkrzepliwych. Dobrym źródłem witaminy E są: migdały, oliwa z oliwek, pistacje, awokado, kiełki pszenicy. Dieta przeciw żylakom powinna również zawierać źródła witaminy PP, która rozszerza naczynia krwionośne. Występuje ona zwłaszcza w: drożdżach, otrębach pszennych, chudych mięsach, orzechach, rybach.

W diecie przeciw żylakom powinien znaleźć się czosnek. Ten naturalny antybiotyk działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowe. Stanowi źródło witamin (A, C, z grupy B) i składników mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza). Czosnek wykazuje właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i detoksykacyjne (usuwa toksyny i szkodliwe substancje z organizmu).

Co jeszcze powinno się znaleźć w diecie na żylaki?

W diecie na żylaki nie może zabraknąć hesperydyny. To organiczny związek należący do flawonoidów. Znany jest z właściwości przeciwutleniających. Ułatwia przyswajanie witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych. Występuje w dużych ilościach w owocach cytrusowych, a zwłaszcza w białym miąższu skórki cytrynowej i pomarańczach, tangelo, czyli w mieszańcu mandarynki i grejpfruta. Dobrym jej źródłem są też: morele, jeżyny, aronia, czarna porzeczka. Hesperydyna stanowi częsty składnik suplementów diety na żylaki.

Co jeść na żylaki? Bardzo ważne są produkty dostarczające błonnika pokarmowego. Usprawnia on pasaż jelitowy, reguluje wypróżnianie i zapewnia uczucie sytości. Zapobiega zaparciom, które powodują wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, odpowiedzialnego za rozszerzenie żył. Najlepszym źródłem błonnika są: otręby pszenne, jabłka, bób, płatki jęczmienne, grejpfruty, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, agrest, truskawki, morele, brzoskwinie, kasza gryczana, ryż brązowy, pieczywo żytnie. Dieta bogata w błonnik jest bardzo ważna przy żylakach w ciąży, kiedy metabolizm ulega nieco spowolnieniu. Podczas zaparć należy też pamiętać o nawadnianiu organizmu. Dziennie powinno się wypijać średnio 2 litry płynów na dobę, a najlepiej przyswoić jej więcej.

Czego należy unikać w diecie przy żylakach?

Osoby zmagające się z żylakami powinny ograniczyć udział w diecie tłuszczów trans. Związki te podnoszą poziom cholesterolu LDL, a jednocześnie obniżają poziom cholesterolu HDL. W ten sposób wykazują silne działanie miażdżycogenne. Bogate w tłuszcze trans są produkty instant, dania typu fast food, chipsy i inne słone przekąski. W diecie chorego na żylaki ważne jest zredukowanie ilości soli. Sól w nadmiarze przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co predysponuje do powstawania obrzęków. Te z kolei stanowią dodatkowe obciążenie dla zmęczonych nóg. Zamiast soli warto doprawiać potrawy ziołami, takimi jak lubczyk, tymianek, bazylia. Poza tym należy się wystrzegać dań mocno przetworzonych i wysokokalorycznych, które predysponują do nadwagi.

Źródła
  1. P. Chęciński, Choroby naczyń wybrane problemy, Termedia, Poznań 2006.
  2. W. Noszczyk, Żylaki i inne choroby żył i kończyn dolnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  3. D. Zabielska, J. Czarnecka, E. Kobos i wsp., Profilaktyka żylaków kończyn dolnych u pielęgniarek pracujących na bloku operacyjnym, „Pielęgniarstwo Polskie” 2013, t. 2, nr 48, s. 95-99.
Author Olga Dąbska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
czy-imbir-podnosi-cisnienie-co-warto-wiedziec
Zdrowie
1 min.
Imbir – podnosi czy obniża ciśnienie krwi? Właściwości imbiru
17.09.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.