Dieta po wycięciu wyrostka – jak powinna wyglądać? Przykładowe menu
Po operacji wycięcia wyrostka robaczkowego – czyli appendektomii – trzeba stosować dietę lekkostrawną, w której dominują: chude mięso, jasne pieczywo, drobne kasze oraz gotowane warzywa. Jeśli chcesz szybciej wrócić do pełni sił po zabiegu, unikaj produktów wzdymających, tłustych i bogatych w błonnik pokarmowy. Sprawdź, jak długo powinna trwać dieta po usunięciu wyrostka i jak skomponować bezpieczne dla jelit, a przy tym smaczne, menu.
Polecane
- Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego – kiedy należy ją zrobić? Jak przebiega?
- Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – najważniejsze zasady
- Dieta po usunięciu wyrostka – potrawy, które możesz je ść
- Tych potraw nie jedz po usunięciu wyrostka robaczkowego
- Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – jak długo należy ją stosować?
- Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – przykładowe menu
Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego – kiedy należy ją zrobić? Jak przebiega?
Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego występuje najczęściej u dzieci lub młodych dorosłych między 20. a 30. rokiem życia. Jego bezpośrednią przyczyną jest zaleganie w obrębie wyrostka niestrawionych resztek pokarmowych lub kamieni kałowych – wskutek tego dochodzi do zastoju krwi i namnażania się bakterii, które powodują stan zapalny. Stan ten objawia się silnym bólem brzucha, zlokalizowanym w nadbrzuszu, w okolicach pępka i prawego dołu biodrowego powyżej pachwiny. Dolegliwościom tym towarzyszą często: podwyższona temperatura ciała, przyspieszone bicie serca, nudności, wymioty oraz brak apetytu. Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy, natychmiast udaj się do lekarza lub bezpośrednio do szpitala, gdzie po wykonaniu niezbędnych badań i postawieniu diagnozy wykonana zostanie appendektomia.
Operację usunięcia wyrostka robaczkowego wykonuje się metodą klasyczną lub laparoskopową. W pierwszym przypadku wykonywane jest cięcie między kolcem biodrowym a pępkiem, natomiast laparoskopia wymaga jedynie trzech niewielkich nacięć o szerokości 0,5–1 cm, przez które wprowadza się mikronarzędzia oraz kamerę. W obu przypadkach operacja trwa około 1 godziny.
Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – najważniejsze zasady
W pierwszych dniach po usunięciu wyrostka robaczkowego dieta powinna opierać się na lekkostrawnych kleikach i papkach. Można je przygotować na bazie ryżu czy kaszy gotowanych na wodzie. Możesz spróbować je przygotować także na chudym mleku lub słabym wywarze warzywnym. Dobrym pomysłem są zupy-krem, przetarte gotowane warzywa, miękkie pszenne pieczywo. Inne posiłki wprowadzaj stopniowo, w kolejnych dniach po zabiegu.
Pamiętaj, że w okresie rekonwalescencji należy stosować dietę lekkostrawną. Podobnie jak dieta na jelita, wymaga ona stosowania określonych zasad:
spożywaj 5 posiłków w 3-godzinnych odstępach. Śniadanie jedz maksymalnie godzinę po przebudzeniu, a kolację 2–3 godziny przed pójściem spać;
potrawy gotuj w wodzie, na parze lub piecz bez tłuszczu;
jedz delikatne zupy kremy lub purée;
unikaj smażenia, nawet jeśli w grę wchodzi tylko wstępne obsmażanie;
zrezygnuj z pieczenia lub duszenia mięsa z dodatkiem tłuszczu;
odrobinę masła lub oleju roślinnego możesz dodać do przygotowanej już potrawy;
spożywaj posiłki w umiarkowanej temperaturze – unikaj zbyt zimnych lub gorących;
makaron gotuj nieco dłużej i nie podawaj go w formie al dente;
zrezygnuj z wysoko przetworzonej żywności;
odstaw ostre przyprawy;
owoce i warzywa spożywaj bez skórki i pestek, najlepiej po uprzedniej obróbce termicznej;
czasowo zrezygnuj z produktów bogatych w błonnik pokarmowy – są bardzo zdrowe, ale zbyt obciążające dla przewodu pokarmowego po operacji.
Jesteś po zabiegu wycięcia wyrostka albo czekasz na zabieg i chcesz zapewnić sobie wsparcie w dochodzeniu do zdrowia? Sprawdź ofertę pakietów prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego Polisa Zdrowie Welbi, którą można zamówić na Welbi. Dzięki temu prywatnemu ubezpieczeniu zdrowotnemu na wizytę u specjalisty (w tym gastroenterologa) nie będziesz czekać z reguły dłużej niż 3 dni robocze. Pakiety PLUS, COMPLEX lub GOLD umożliwią Ci dostęp do 3500 placówek medycznych w całej Polsce oraz szerokiej oferty badań diagnostycznych (czynnościowych, laboratoryjnych i obrazowych). Oprócz tego czekają na Ciebie:
profilaktyczny przegląd zdrowia raz do roku w wersji dla kobiet i mężczyzn,
4 wizyty domowe w roku (w pakiecie OCHRONA GOLD),
drobne zabiegi ambulatoryjne (w tym zmiana opatrunku, zdjęcie szwów).
Zamów ofertę i sprawdź, z jakich usług medycznych i na jakich zasadach można korzystać w ramach konkretnego pakietu Polisy Zdrowie Welbi.
Dieta po usunięciu wyrostka – potrawy, które możesz jeść
Na liście potraw, które możesz jeść po usunięciu wyrostka, znajdują się:
gotowane warzywa: marchewka, seler, pietruszka, buraki, dynia, kabaczki, seler, zielony groszek, fasolka szparagowa, pomidory bez skórki;
dojrzałe owoce: jabłka, brzoskwinie, banany;
pieczywo pszenne;
drobne kasze (manna, kuskus, jaglana);
drobny makaron;
produkty bogate w białko: jogurty naturalne, chude twarogi, maślanki, kefiry, ziarniste serki;
chude mięso (drobiowe lub z królika);
chude ryby (np. mintaj, dorsz);
jajka na miękko;
woda niegazowana i słaba herbata.
Dieta lekkostrawna czasem jest również zalecana w innych jednostkach chorobowych, jak zespół jelita drażliwego czy grypa żołądkowa. Chociaż jest inna niż dieta w ciąży, to zawiera szereg dań, które sprawdzają się zarówno u kobiet spodziewających się dziecka, jak i tych po operacji. Lekkostrawne posiłki pozwalają na dobre samopoczucie po usunięciu wyrostka robaczkowego, a także sprawiają, że brzuch po ciąży szybciej wraca do dobrej kondycji.
Tych potraw nie jedz po usunięciu wyrostka robaczkowego
Bezpośrednio po wycięciu wyrostka robaczkowego i w okresie rekonwalescencji wyklucz ze swojego jadłospisu: produkty wzdymające (rośliny strączkowe, warzywa kapustne, cebulę, czosnek, paprykę, suszone owoce etc.); tłuste mięsa i ryby; sery żółte, pleśniowe i topione; pełnoziarniste pieczywo i gruboziarniste kasze, ryże oraz makarony; sosy na bazie tłustej śmietany; słodycze, a w szczególności ciasta z kremami; dania typu fast-food i instant; mocną kawę, herbatę, alkohol i napoje gazowane.
Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – jak długo należy ją stosować?
W pierwszej dobie po operacji zalecane jest spożywanie płynnych, łatwostrawnych posiłków, podawanych najczęściej w formie nutridrinków. Jest to odżywka medyczna, która w stosunkowo małej objętości zapewnia odpowiednią ilość energii i białka.
Dieta lekkostrawna powinna być stosowana przynajmniej przez miesiąc po operacji usunięcia wyrostka robaczkowego. Jeśli już poczujesz się lepiej, możesz zacząć stopniowo rozszerzać swój jadłospis. W pierwszej kolejności wprowadzaj swoje ulubione produkty spożywcze, ograniczając smażone i wysokoprzetworzone potrawy, które niekorzystnie wpływają na organizm. Dietę lekkostrawną możesz stosować stale, w szczególności, jeśli zależy Ci na utracie zbędnych kilogramów lub utrzymaniu prawidłowej wagi.
Sprawdź również, jak powinna wyglądać dieta w przebiegu endometriozy.
Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – przykładowe menu
Oto przykładowe menu w okresie rekonwalescencji po usunięciu wyrostka robaczkowego:
I śniadanie: bułka pszenna z chudym twarogiem i wędliną z kurczaka, jajecznica przyrządzona na parze lub jajko na miękko.
II śniadanie: twarożek ziarnisty podany z kawałkami pomidora bez skórki. Pomidora obierz ze skórki i przed dodaniem do twarożku wyjmij z niego pestki.
Obiad: Zupa krem z dyni. Gotowany na parze pstrąg podawany z gotowaną marchwią i selerem. Do tego purée ziemniaczane lub jasny, ugotowany do miękkości ryż.
Podwieczorek: płatki ryżowe na chudym mleku, podawane z musem jabłkowym i odrobiną cynamonu, lub jogurt naturalny z purée bananowym – dojrzałego banana możesz rozgnieść widelcem lub zmiksować przed dodaniem do jogurtu.
Kolacja: 2 kromki pszennego pieczywa z chudą wędliną. Sałatka z gotowanych warzyw korzennych z sosem jogurtowym.
W ciągu dnia pij przynajmniej 1,5–2 l płynów, w tym wodę mineralną i słabą herbatę.
- M. Moszak i in., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
- Z. Wieczorek-Chełmińska, Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2014.
- M. Krawczyk, Chirurgia dróg żółciowych i wątroby, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.