Dieta roślinna
Naukowcy przekonują, że spożywanie nadmiernej ilości mięsa nie tylko szkodzi naszemu zdrowiu, lecz także planecie. Jest jedną z przyczyn rozwoju niektórych nowotworów, a sama hodowla przemysłowa zwierząt sprzyja emisji dwutlenku węgla. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożywania mięsa na rzecz warzyw, owoców i kasz.
Jak wprowadzić dietę roślinną?
Urozmaicenie codziennej diety za pomocą roślin to doskonały pomysł na poprawienie jakości swojego życia. Witaminy, mikro- i makroelementy obecne w warzywach, owocach i innych surowcach pochodzenia roślinnego korzystnie wpływają na kondycję układu pokarmowego. Dania są kolorowe i dalekie od monotonnych.
Z naszych artykułów dowiesz się o właściwościach i sposobie wykorzystania m.in.:
cukinii,
dyni,
bazylii,
awokado,
aloesu,
imbiru
oraz innych warzyw, owoców i ziół.
Wiele osób nie wyobraża sobie diety bez jaj. Dowiedz się, czym je zastąpić w diecie wegańskiej.
Jak radzić sobie z niedoborami w diecie roślinnej?
W trakcie prowadzenia diety wegańskiej może pojawić się wiele pytań dotyczących niedoborów. Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa, mają wątpliwości co do źródła białka i witaminy B12. Warto wiedzieć, że rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka wegańskiego. Odpowiednio zbilansowana i skomponowana dieta roślinna dostarczy tyle samo cennego białka, co mięso. Z kolei witamina B12 występuje w wielu suplementach diety i nie istnieją żadne przeciwwskazania, aby na diecie roślinnej korzystać właśnie z takiego jej źródła.