Dieta SIRT – co warto o niej wiedzieć?
Odpowiednie komponowanie posiłków zawierających sirtuiny jest sposobem na zmniejszenie masy ciała. Dieta SIRT zakłada ograniczenie kaloryczności posiłków i włączenie do jadłospisu produktów, które są aktywatorami sirtuin. Poznaj zasady tej modnej diety i jej właściwości.
Co to są sirtuiny?
Sirtuiny stały się niezwykle popularnym tematem w ostatnich latach. Opóźniają one oznaki starzenia się i wspomagają proces odchudzania. Sirtuiny to białka, które występują w każdym organizmie. Są one bardzo ważne, dlatego należy dążyć do ich jak największej ilości. Dzieje się tak w wyniku ograniczenia kaloryczności posiłków, a także spożywania konkretnych składników pokarmowych. Krótkotrwałe zmniejszenie kalorii pobudza organizm do samoregeneracji i odbudowy.
Sirtuiny oddziałują na metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego, pracę serca, mięśni i mózgu. Obniżają one poziom reaktywnych form tlenu, które są odpowiedzialne za przyspieszone starzenie się organizmu. Ponadto hamują uszkodzenia powstałe w DNA. Sirtuiny nie tylko regenerują organizm, opóźniają jego starzenie się, lecz także zwiększają odporność na stres. Ponadto wspomagają odchudzanie, regulują stężenie cukru i insuliny, mogą zapobiegać rozwojowi schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona, obniżają poziom cholesterolu i wspierają układ krążenia.
Zasady diety SIRT
Sirtuinowa dieta składa się z trzech etapów, których nie możesz pominąć. Pierwszy z nich ma za zadanie przygotować Twoje ciało do wprowadzenia nowych zasad żywieniowych. Trwa on 3 dni, a dzienne nie powinieneś dostarczać więcej niż 1000 kcal. Spożyj jeden bogaty w sirtuiny posiłek oraz 2–3 składające się z warzyw i owoców, najlepiej w postaci koktajlów. Kolejny etap trwa 4 dni, a kaloryczność posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Poza sokami warzywno-owocowymi możesz spożywać sałatki bazujące na produktach bogatych w sirtuiny. Ostatni etap to już właściwa dieta i nie ma on ograniczeń czasowych. Nie musisz liczyć kalorii, ale spożywane posiłki powinny być bogate w składniki odżywcze i aktywatory sirtuin.
Jak w każdej diecie bardzo ważne jest całkowite wyeliminowanie przetworzonej żywności, cukru i soli. Ogranicz także spożywanie węglowodanów prostych, co również jest zalecane w diecie Hashimoto. W diecie sirt ważne jest odpowiednie komponowanie jadłospisu. Powinien on składać się z 4–5 posiłków dziennie, z czego 3 to stałe, główne posiłki, takie jak śniadanie, obiad i kolacja, a pozostałe to niewielkie przekąski. Musisz przestrzegać stałych godzin jedzenia i zachowywać czyste przerwy pomiędzy posiłkami. W nich możesz pić wodę, niesłodzoną herbatę lub czarną kawę. Nie zawierają one kalorii i nie będą podnosić poziomu cukru we krwi.
Dieta sirt nie jest rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego. To, co powinno się jeść przy wymiotach czy biegunce, powinno być uzależnione od samopoczucia, dlatego podczas problemów żołądkowych należy spożywać produkty, które poprawią funkcjonowanie jelit. Do kontynuowania diety wróć, gdy tylko poczujesz się lepiej.
Kto powinien stosować dietę SIRT?
Działanie odchudzające wynika z restrykcji kalorycznej, kiedy organizm skupia się na naprawie uszkodzonych komórek i regeneracji całego ciała. W takim stanie aktywowane są sirtuiny, które wspomagają utratę zbędnych kilogramów. Dzięki nim efekty są szybciej widoczne, jednak należy pamiętać, że każdy organizm może zareagować indywidualnie, przez to ten proces może się nieco wydłużyć. Dieta SIRT nie jest jeszcze tak popularna, jak dieta DASH, ale już zyskała grono zwolenników.
Dieta sirtuinowa bazuje na kilkunastu produktach, które są wyzwalaczami tych białek. Powinny one znajdować się w codziennym jadłospisie, w szczególności u osób, które chcą schudnąć, ponieważ to jest główne wskazanie do stosowania diety sirt food. Ponadto ludzie, których organizm zawiera duże ilości białek sirtuinowych, żyją dłużej. Może to być również spowodowane deficytem kalorycznym. Obecnie trwają badania nad tym, aby sirtuiny były wykorzystywane w zapobieganiu rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Mógłby być to krok do dłuższego życia. Zdrowe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na jakość życia i zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele chorób.
Co jeść na diecie SIRT?
Produkty sirtuinowe powinny stanowić podstawę tej diety. Należą do nich:
matcha,
zielona herbata,
kakao,
czekolada (gorzka, o wysokiej zawartości kakao – minimum 85%),
oliwki,
papryka chili,
seler naciowy,
jarmuż,
cebula,
kapary,
rukola,
lubczyk,
czerwona cykoria,
soja,
ryby,
truskawki,
daktyle,
orzechy włoskie,
kurkuma.
Surowe kakao, jagody i oliwa są bogatymi przeciwutleniaczami, które działają przeciwstarzeniowo. Warto jeszcze wspomnieć o resweratrolu, który znajduje się w czerwonym winie i winogronach. Warto je dodać do jadłospisu. W jadłospisie sirtfood nie powinno zabraknąć kwasów omega-3, które są bardzo ważne dla pracy mózgu. Można je znaleźć w tłustych rybach morskich. Nie należy także zapominać o obecności chudego mięsa w posiłkach, a także jajek i nabiału.
Przykładowy jadłospis na diecie SIRT
Śniadanie
Zielone smoothie owocowo-warzywne
Składniki:
Pęczek natki pietruszki
Garść jarmużu
Garść truskawek
Łyżeczka matchy
Woda
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć składniki, dopełnij wodą. Zmiksuj.
Drugie śniadanie
Kakaowa owsianka
Składniki:
40 g płatków owsianych
2 łyżki kakao
250 ml mleka migdałowego
Garść borówek amerykańskich
Garść orzechów włoskich
4–5 daktyli
Przygotowanie:
Daktyle namocz na 15 minut w gorącej wodzie.
Do garnka wsyp płatki owsiane, kakao i mleko. Całość gotuj 10 min.
Dodaj daktyle i mieszaj.
Całość podawaj z borówkami i orzechami.
Obiad
Grillowana pierś z kurczaka z kaszą i sałatką
Składniki:
Pierś z kurczaka
Kasza gryczana
Garść rukoli
5–6 pomidorów koktajlowych
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i solą, następnie grilluj na niewielkiej ilości oliwy.
Kaszę przepłucz, ugotuj.
Przygotuj sałatkę z rukoli, pomidorów i oliwy z oliwek. Podaj z mięsem i kaszą.
Przekąska
Koktajl jabłkowo-jarmużowy
Składniki:
Jabłko
Garść jarmużu
Sok z ¼ cytryny
Szklanka soku z pomarańczy
4 daktyle
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie na 15 min.
Do blendera wrzuć umyte i pokrojone jabłko, jarmuż oraz wyciśnięty sok z cytryny i sok pomarańczowy. Dodaj namoczone daktyle.
Całość zmiksuj.
Kolacja
Sałatka z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Składniki:
Puszka gotowanej ciecierzycy
5–6 suszonych pomidorów
2 garści rukoli
½ świeżego ogórka
Kilka zielonych oliwek
Pestki dyni
Przygotowanie:
Składniki połącz ze sobą w misce, posyp pestkami dyni.
- L. Guarente, Calorie restriction and sirtuins revisited, „Genes Development” 2013;27(19), s. 2072–2085.
- E. Sypnik-Pogo i inni, Jedz i chudnij z dietą SIRT, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.