Dodatki do napojów
Bez względu na porę roku, lubimy, gdy nasza herbata lub kawa wzbogacona jest dodatkowym aromatem. Najlepiej jednak, gdy to, czym uzupełniamy ulubiony napój, nie jest zbyt słodkie ani niezdrowe. Jakie dodatki do napojów warto stosować?
Co zamiast cukru do herbaty i kawy?
Polacy przywykli już do picia bardzo słodkich i często sztucznie aromatyzowanych herbat i mlecznych kaw. Niestety, bardzo często dodatki do napojów mają w składzie wiele sztucznych barwników, aromatów i konserwantów, przeważnie nie posiadają żadnych właściwości zdrowotnych, a jednie smakowe. W większości popularne dodatki do napojów składają się z cukrów prostych, które przyczyniają się do nadwagi (a nawet otyłości!), a co za tym idzie – również innych chorób cywilizacyjnych.
U nas przeczytasz, jakie są najlepsze alternatywy dla sztucznych dodatków do napojów.
Naturalne dodatki do napojów na ciepło i zimno
Naturalne dodatki do napojów można w powodzeniem stosować zarówno zimą, jak i latem. Zamiast zwykłego białego cukru można wybrać stewię lub erytrol. Osoby, które wolą bardziej wyraziste smaki, powinny spróbować naturalnych syropów z m.in. białego bzu, kwiatów lipy, lawendy, pigwowca, dzikiej róży czy nawłoci. U nas dowiesz się, jakie tego typu dodatki do napojów mają właściwości zdrowotne i zastosowanie.
Dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku herbaty czy letniej lemoniady jest aloes. Jest nie tylko bardzo orzeźwiający w smaku, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych.