Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Najsmaczniejsze grzyby leśne – jak je przyrządzać?

Magda Habel20.02.2023Aktualizacja: 20.02.2023

Uwielbiamy zbierać i przyrządzać grzyby. Cenimy je za walory smakowe i aromat, jaki nadają potrawom. Grzyby leśne to również cenne źródło błonnika i mikroelementów. Podpowiadamy, jakie grzyby warto zbierać i w jaki sposób można przygotować je do spożycia.


grzyby-lesne-jakie-przyklady-grzybow-lesnych
pixabay.com

Polecane

dieta-na-potencje-co-jesc-aby-poprawic-erekcje
Odżywianie
1 min.
Dieta na potencję - co jeść, aby poprawić erekcję?
29.10.2021
jakie-sa-efekty-spozywania-regularnych-posilkow
Odżywianie
1 min.
Poznaj efekty regularnego spożywania posiłków
25.05.2022
dieta-na-wrzody-zoladkowe-co-mozna-jesc
Odżywianie
1 min.
Poznaj zasady diety na wrzody żołądka. Co można jeść, a czego należy unikać?
10.05.2022
jak-wprowadzic-zdrowe-nawyki-zywieniowe
Odżywianie
1 min.
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? Sprawdzone sposoby i porady dietetyczne
14.05.2021
Spis treści
  1. Grzyby leśne, które warto zbierać
  2. Jakie grzyby leśne warto zbierać? 
  3. Jak oczyścić grzyby leśne?
  4. Jak długo gotować grzyby leśne?
  5. Jak mrozić grzyby leśne?
  6. Jak marynować grzyby leśne? 

Grzyby leśne, które warto zbierać

Zbieranie grzybów to jedna z ulubionych jesiennych aktywności Polaków. Nie ma nic przyjemniejszego niż spacer po lesie. Świeże powietrze i radość ze zbiorów to doskonały sposób na spędzanie weekendów. Jednak pamiętajmy, że grzyby leśne dzielimy na jadalne i trujące, dlatego podstawą jest tu znajomość różnic pomiędzy jednymi i drugimi.Zaleca się również ostrożność, bo jeden błąd może kosztować zdrowie. Dlatego zbieramy tylko te grzyby, co do których mamy całkowitą pewność, że są jadalne. Wszystkie pozostałe zostawiamy w lesie. 

Jakie grzyby leśne warto zbierać? 

Niekwestionowanym królem polskich lasów jest borowik szlachetny, potocznie nazywany prawdziwkiem. To grzyb o wysokiej zawartości białka, więc jest cenionym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Borowik ma piękny brązowy kapelusz z równomierną gąbką pod spodem, do tego jasną, solidną nóżkę, która jest szersza u podstawy. Prawdziwki doskonale smakują w zupach grzybowych, sosach i oczywiście w tradycyjnych daniach wigilijnych. Włosi bardzo cenią borowiki – przygotowują z nich wyśmienite sosy i dodają je do pizzy.

Rydze to grzyby blaszkowe, które mają bardzo charakterystyczny pomarańczowy kolor. Rozpoznasz je po tym, że w miejscu przecięcia nóżka wydziela pomarańczowy płyn. Cenimy je za właściwości smakowe i zdrowotne. Rydze wspierają procesy trawienne, co w pewnym sensie obala mit o ciężkostrawności grzybów. Co ciekawe, z owocników rydzów badacze wyizolowali substancje o działaniu podobnym do antybiotyków. Te grzyby najlepiej smakują, gdy świeże usmażymy na maśle. Aby cieszyć się ich smakiem również zimą, warto je zamarynować.

Podgrzybki to najczęściej spotykane jadalne grzyby leśne. W zależności od tego, w jakim lesie rosną, mają brązowe lub ciemnobrązowe kapelusze z jasnożółtą gąbką pod spodem. Zawierają kwas linolowy, który wspomaga odchudzanie. Są również bogatym źródłem substancji przeciwzapalnych. Podgrzybki najczęściej suszymy na zimę, aby potem dodawać je do różnych potraw.

Kozak to grzyb leśny, który występuje w dwóch odmianach: czerwonej i pomarańczowej. Kozaki rozpoznasz po pomarańczowym kapeluszu i wysokiej, grubej nóżce. Pod kapeluszem znajduje się jasna gąbka, natomiast nóżki są pokryte brązową, łuszczącą się skórą. Kozaki są cennym źródłem niacyny, czyli witaminy B3.

Maślaki to grzyby o bardzo intensywnym aromacie i wyjątkowym smaku. Istnieje kilka odmian maślaków jadalnych – jedna z nich, maślak pstry, wyglądem przypomina grzyby trujące, dlatego zbierają ją wyłącznie doświadczeni grzybiarze. Wszystkie maślaki są jadalne, również maślak pstry. Cytrynowożółta gąbka i brązowy kapelusz to charakterystyczne cechy tych grzybów. Świetnie smakują smażone na maśle. Co więcej, to danie dostarcza wielu cennych substancji do organizmu.

Jak oczyścić grzyby leśne?

Grzyby dobrze jest wstępnie oczyścić jeszcze przed wrzuceniem ich do koszyka. Po odcięciu oczyść nóżkę z resztek runa leśnego, a kapelusz z igliwia i liści. Jeśli grzyb wygląda na zdrowy, zabieramy go do domu. Grzyby do smażenia, takie jak rydze czy maślaki, myjemy dokładnie w wodzie. Pomocna będzie gąbka. 

Grzyby do suszenia czyścimy na sucho, najlepiej za pomocą nożyka i miękkiej szczoteczki. Tak przygotowane kroimy, by sprawdzić, czy wewnątrz nie ma robaków. Niestety część grzybów, które przyniesiesz z lasu, będzie robaczywa – trzeba je wyrzucić. Gotujemy i suszymy tylko zdrowe części grzybów. Jeśli trafi się egzemplarz lekko nadgryziony przez zwierzę, lepiej zostawić go w lesie. Dzikie zwierzęta mogą przenosić choroby, również pasożytnicze. 

Jak długo gotować grzyby leśne?

Grzyby leśne należy obgotować przed podaniem. Po pierwsze dlatego, że wtedy są smaczne, po drugie ze względu na fakt, że obróbka cieplna ułatwia przyswajanie przez ludzki organizm substancji odżywczych z grzybów. Oczywiście grzyby do zupy lub sosu nie wymagają gotowania. Natomiast przed marynowaniem i mrożeniem należy je ugotować. Rydze czy maślaki do smażenia na maśle nie muszą być gotowane, natomiast grzyby suszone po namoczeniu należy obgotować, zanim dodamy je do potraw. 

Jak obgotowywać grzyby leśne? Oczyszczone i pokrojone cząstki grzybów wrzucamy do osolonej wody. Jak długo gotujemy grzyby leśne? Gotowanie (od momentu wrzenia wody) powinno trwać ok. 15–20 minut.

Jak mrozić grzyby leśne?

Borowiki, maślaki i podgrzybki można zamrozić po oczyszczeniu. Natomiast inne grzyby mrozimy po obgotowaniu lub usmażeniu na maśle. Pamiętaj, by na pojemnikach umieścić datę mrożenia. Grzyby smażone na maśle można przechowywać do 4 tygodni, natomiast pozostałe maksymalnie do pół roku. 

Jak marynować grzyby leśne? 

Marynowane grzyby leśne to ceniona polska przekąska. Można je podawać solo lub jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych. Najczęściej są to grzyby leśne w zalewie octowej. Przepis na marynowane grzyby jest prosty – przygotuj roztwór wody i octu w proporcjach 5 : 1 lub 4 : 1 w zależności od tego, jak kwaśną zalewę preferujesz. Dodaj cukier i sól do smaku, do tego liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Zagotuj zalewę i zalej nią ugotowane wcześniej grzyby. Zakręć i gotowe. Jeśli zalewa będzie gorąca, słoików nie trzeba pasteryzować.

Źródła
  1. H.E. Laux, Atlas grzybów jadalnych i trujących, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014.
Author Magda Habel picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
przepisy-na-grzyby-marynowane-w-occie-smazone
Odżywianie
1 min.
Sposoby na potrawy z grzybów
03.06.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.