Herbata
Ciepłym naparem o różnym stopniu intensywności i smaku, spożywanym najchętniej i najczęściej na całym świecie, jest herbata. W zależności od regionu pije się różne jej odmiany. Przeczytaj, jakie są najpopularniejsze rodzaje herbat, jakie mają właściwości i dlaczego warto je pić.
Jakie są rodzaje herbat?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów herbat – ziołowych (m.in. pokrzywa, rumianek, skrzyp polny, mięta), aromatyzowanych (np. z jaśminem, cytryną, malinami, imbirem), a także klasycznych (np. czarna, zielona, czerwona, biała, Pu-Erh, rooibos, matcha). Każdą z nich wytwarza się w inny sposób (od zbioru liści, poprzez procesy fermentacji i suszenia, aż po przechowywanie i parzenie).
Zastosowanie herbat
Herbata jest surowcem bardzo uniwersalnym. Nadaje się nie tylko do picia, ale także jest szeroko stosowana w kosmetologii (wyciągi z różnych rodzajów herbat występują m.in. w kremach do twarzy, balsamach do ciała i żelach pod prysznic). Z naszych tekstów dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne mają określone herbaty. Są bowiem źródłem nie tylko cennych antyoksydantów (zwalczających wolne rodniki), flawonoidów, ale także niektórych witamin i mikroelementów. Herbata, spożywana w określonych dawkach, jest doskonała w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i różnego rodzaju nowotworów.