Herbata z pokrzywy – właściwości, sposoby parzenia, dawkowanie
Pokrzywa jest bogata w biologicznie aktywne związki chemiczne. Dzięki temu może Ci pomóc w leczenie wielu różnorodnych dolegliwości. Sprawdza się m.in. na układ moczowy, krążenie i odporność. Sprawdź, na co jest dobra herbata z pokrzywy i jak można ją pić!
Herbata z pokrzywy – skład
Pokrzywa zwyczajna uznawana jest za powszechnie występujący chwast, z którym bezpośredniego kontaktu najlepiej unikać ze względu na parzące liście, pozostawiające na skórę nieprzyjemne odczyny, w tym świąd, zaczerwienienie i pęcherze. Tymczasem roślina za sprawą związków biologicznie aktywnych stanowi jedno z najcenniejszych ziół w fitoterapii. Jej potencjał prozdrowotny doceniono już w czasach starożytnych, zwłaszcza za sprawą Hipokratesa. W skład pokrzywy wchodzą m.in.: alkaloidy, kwasy (w tym masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, glikolowy, linolowy i linolenowy), flawonoidy, sterole, mono- i polisacharydy, karoten, chlorofil, witaminy C, K i B2, garbniki i inne związki organiczne czy mineralne, głównie wapń, magnez, żelazo i krzem. Herbata z pokrzywy ma bardzo zróżnicowane działanie, dobroczynnie wpływa na wiele dolegliwości. Stanowi cenne wsparcie w leczeniu różnych chorób, podobnie jak inny napój herbaciany – kombucha.
Herbata z pokrzywy – właściwości
Herbata z pokrzywy słynie przede wszystkim z diuretycznych (moczopędnych) właściwości, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń oddawania moczu, towarzyszących przede wszystkim przerostowi gruczołu krokowego. Pokrzywa wpływa na zdolność opróżniania pęcherza, a także zmniejsza obrzęk okolic dna miednicy i dolegliwości bólowe podczas mikcji. Działa hamująco na powstawanie kamieni moczowych oraz minimalizuje ryzyko tworzenia się ich w nerkach. Ponadto herbata z pokrzywy sprawdza się w leczeniu innych problemów natury urologicznej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, również ze względu na przeciwbakteryjne i aseptyczne właściwości.
Pijąc regularnie napar z pokrzywy, możesz wpłynąć na wzrost poziomu przeciwutleniaczy, a właściwości antyoksydacyjne, które regulują liczebność wolnych rodników w organizmie, również działają antynowotworowo. Herbatę pokrzywową możesz popijać w ramach profilaktyki niepokojących zmian w okolicy gruczołu krokowego, zwłaszcza jeśli przekroczyłeś 50. rok życia. Z wiekiem bowiem w organizmie mężczyzny fizjologicznie dochodzi do zmniejszenia produkcji hormonów płciowych, zwłaszcza aktywności enzymu transformującego testosteron do związków z grupy estrogenów, w tym estronu i estradiolu, których zaburzenia sprzyjają powstawaniu zmian wzrostowych stercza. Poza tym herbata z pokrzywy hamuje proliferację komórek nowotworowych, m.in. gruczołów piersiowych u kobiet. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i odpornościowe, podobnie jak herbata z imbirem, ale również hipoglikemiczne i protekcyjne.
Pokrzywę możesz pić w ramach profilaktyki i leczenia schorzeń dróg żółciowych i moczowych, problemów sercowo-naczyniowych, krążeniowych, metabolicznych, skórnych, artretycznych, reumatycznych, związanych z ciśnieniem krwi. Równie powszechnie herbata z pokrzywy stosowana jest na włosy i dolegliwości skórne, w tym na trądzik czy trudno gojące się rany. Poza tym poprawia samopoczucie, łagodzi bóle głowy różnego pochodzenia, usprawnia trawienie.
Herbata z pokrzywy – jak często można ją pić?
Po herbatę z pokrzywy możesz sięgać sporadycznie, ale najlepsze efekty uzyskasz podczas długotrwałego stosowania. Musi być ona jednak odpowiednio przygotowana. Do parzenia można wykorzystać zarówno suche, jak i świeże liście, kwiaty oraz korzeń, co jest bardziej rekomendowane niż herbata z pokrzywy w torebkach. Pokrzywa zwyczajna rośnie na polach, łąkach czy działkach, więc sam możesz łatwo przygotować surowiec. Niewielką garść lub 2–3 łyżki pokrzywy zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem 5–8 minut, po czym pij ciepłą, letnią lub chłodną. Alternatywą jest odwar, który zrobisz poprzez gotowanie na wolnym ogniu liści przez kilka minut. Herbata z pokrzywy na czczo i bez dodatków jest najbardziej zalecana. Smakuje podobnie jak zielona herbata. W zależności od celów jej dawkowanie może być różne, np. dla polepszenia strumienia moczu czy zmniejszenia częstości oddawania uryny wskazane jest 600–1200 mg na dobę wywaru z pokrzywy przez 6 miesięcy.
- K. Jakubczyk i in., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61.
- J. Nartowska, Pokrzywa zwyczajna, „Panacea” 2007, nr 3.
- M. Pieszak, P.Ł. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.