Dlaczego warto jeść hummus?
Hummus jest tradycyjnym daniem na Bliskim Wschodzie – pochodzi z Izraela. To pasta zrobiona z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny, wody i oliwy z oliwek. Zjada się ją z pieczywem albo jako dodatek do innych potraw. Ma bardzo cenne i korzystne dla zdrowia właściwości.
Co to jest hummus?
Dosłowne tłumaczenie słowa hummus z języka arabskiego to ‘ciecierzyca’. Potrawa ma formę gładkiej, jasnej pasty. Znawcy tematu mówią, że idealny hummus ma niezwykle gładką konsystencję, bez ani jednej grudki. Bazą do jego przygotowania pozostają zawsze ugotowane, bardzo miękkie ziarenka ciecierzycy, pasta tahini, czosnek, sól, sok z cytryny, woda i oliwa z oliwek – wtedy jest to hummus klasyczny. Możesz zrobić jego różne warianty smakowe, dodając przyprawy, by wykreować inny smak. Z kolei za pomocą buraka czy batata zmienisz kolor hummusu.
Jakie są właściwości odżywcze hummusu?
Przede wszystkim hummus jest produktem wysokobiałkowym. Dzięki temu, że łączy się w nim ciecierzycę z pastą tahini (zrobioną z sezamu), białko w nim zawarte jest lepiej przyswajalne dla organizmu. Dzieje się tak za sprawą aminokwasu zwanego metioniną.
Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, to z pewnością doceniasz hummus za jego wyjątkowe właściwości odżywcze i solidną porcję białka wegańskiego, jaką Ci zapewnia. Hummus zawiera m.in.:
wapń
fosfor
potas
magnez
żelazo
cynk
sód
miedź
selen
mangan
witaminę A
witaminę B6
foliany
tiaminę
ryboflawinę
niacynę.
Na co dobry jest hummus i dlaczego warto go jeść?
Skład hummusu przyczynia się do tego, że ma wiele walorów prozdrowotnych. Jeśli będziesz go regularnie jeść, to możesz uchronić się przed wystąpieniem wielu chorób cywilizacyjnych.
Hummus przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu układ pokarmowy powoli wchłania składniki odżywcze i nie pojawiają się skoki poziomu cukru i insuliny w krwi. Jedzenie hummusu zapobiega cukrzycy i powstawaniu insulinooporności. Wspiera także przy anemii ze względu na to, że jest dobrym źródłem żelaza.
Dzięki zawartości błonnika hummus pomaga chronić jelito grube przed nowotworami. Błonnik przyspiesza przemieszczanie się stolca i sprawia, że krócej przebywa on w jelicie grubym. Antynowotworowe i antyoksydacyjne właściwości składników, z których zrobiony jest hummus, sprzyjają również zapobieganiu innym chorobom nowotworowym. Z kolei zawartość w wapnia, magnezu, cynku i miedzi wpływa korzystnie na procesy związane z budowaniem się i regeneracją kości, a także tkanek je łączących.
Mieszanka strączków i oliwy z oliwek ma korzystny wpływ na pracę serca i cały układ krwionośny. Składniki hummusu sprzyjają obniżaniu się poziomu złego cholesterolu, a także wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie pasty z ciecierzycy może także uchronić Cię przed miażdżycą naczyń krwionośnych, gdyż warzywo to działa zapobiegawczo na powstawanie złogów cholesterolowych. Dodatkowo składniki hummusu mają działanie przeciwzapalne, co wpływa korzystnie nie tylko na serce, ale też na cały organizm.
Jak zrobić hummus?
W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na hummus – klasyczny czy w różnych wariacjach smakowych lub kolorystycznych. Wszystkie, które bazują na recepturze hummusu tradycyjnego, zawierają podstawowe składniki. Są to: ugotowana ciecierzyca, pasta sezamowa (tahini), sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa z oliwek i woda.
Wszystkie składniki – z wyjątkiem oliwy z oliwek – blenduje się (najlepiej blenderem ręcznym) na gładką masę, pozbawioną grudek. Oliwę z oliwek dodaje się na samym końcu. Miesza się ją z pastą lub polewa się nią hummus z wierzchu.
Jak gotować ciecierzycę na hummus?
Wiele osób napotyka trudności podczas gotowania ciecierzycy na hummus. Jeśli chcesz mieć doskonale przygotowaną ciecierzycę, musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Dzień przed gotowaniem strączków namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Przed gotowaniem opłukaj ciecierzycę i nalej świeżej wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Gotuj ciecierzycę do miękkości, aż do momentu, kiedy będziesz mógł rozgnieść ją w palcach. Następnie opłukaj ciecierzycę. Tak zrobiona, będzie gotowa do dalszej obróbki na hummus.
Jak można jeść hummus?
Hummus najczęściej zjada się z pieczywem. Możesz posmarować nim chleb albo nałożyć go sobie na talerzyk i zjadać z chlebem. Hummus jest też doskonałym dodatkiem do innych potraw. Możesz na przykład połączyć go ze świeżą marchewką pokrojoną w słupki, z innymi świeżymi warzywami czy z krakersami.
Jak należy przechowywać hummus?
Hummus należy przechowywać w lodówce. Powinieneś zamknąć go w szczelnym pojemniczku. Nie może być przechowywany dłużej niż 5 dni, gdyż po tym czasie zwykle ulega zepsuciu.
- T.C. Wallace i in., The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus, Nutrients, 2016.
- K. Budzyk, Hummusy i pasty, 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.