Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
Imbir ma nie tylko wyjątkowe właściwości smakowe, ale również zdrowotne. Kobiety w ciąży często używają go jako środka przeciwwymiotnego. Czy można jeść i pić imbir w ciąży? Oto co powinnaś wiedzieć.
Imbir w ciąży
Korzeń imbiru od czasów starożytnych stosowany był na różne schorzenia, w tym jako lek na nudności. Imbir jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zapobieganie nudnościom w ciąży stosowanych w krajach zachodnich. Według statystyk aż 80% kobiet w ciąży doświadcza porannych mdłości, a około 10% stosuje imbir. Mechanizm działania imbiru na wymiotowanie i nudności w ciąży nie został w pełni poznany. Jego składnikom aktywnym przypisuje się zdolność do wpływania na receptory serotoninowe i muskarynowe w przewodzie pokarmowym. Imbir może mieć również działanie przeciwwymiotne poprzez bezpośredni wpływ na ośrodkowy układ nerwowy (mózg). Czy imbir dla kobiet w ciąży jest bezpieczny?
Imbir w ciąży – czy można go spożywać?
Ogólnie imbir uważany jest za bezpieczny. Dopuszcza się stosowanie go przez kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią. Warto jest jednak przestrzegać kilku zasad, aby nie narażać zdrowia matki i dziecka. Jak stosować imbir w ciąży? Nie jest wskazany w pierwszym trymestrze ciąży. W tym bardzo ważnym dla kształtowania się narządów dziecka okresie może mieć on szkodliwe działanie, szczególnie jeśli spożywany jest w nadmiarze. Inaczej jest w trzecim trymestrze ciąży. Jego dodatkową zaletą, zwłaszcza w tym czasie, jest działanie przeciwobrzękowe. Nie powinno się jednak przekraczać dawki 1 grama, która jest bezpieczna dla matki i dziecka. Spożywany w większej ilości może powodować efekty uboczne. Pamiętaj, że w niektórych sytuacjach imbir nie jest wskazany.
Imbir w ciąży – jakie są przeciwwskazania?
Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do przyjmowania imbiru na mdłości w ciąży, ale niektórym kobietom odradza się jego spożywanie. W celu oszacowania indywidualnego ryzyka najlepiej skonsultuj się z lekarzem.Oto sytuacje, kiedy woda z imbirem na mdłości w ciąży może nie być wskazana:
nasilone ryzyko krwawienia – imbir ma działanie rozrzedzające krew i spowalnia jej krzepnięcie. Z tego powodu nie powinien być spożywany w czasie bezpośrednio poprzedzającym poród oraz przez kobiety, które doświadczyły krwawień z pochwy lub poroniły. Niektóre leki przeciwbólowe również spowalniają krzepnięcie krwi. Imbir może potęgować ich działanie;
ryzyko poronienia – w zbyt dużej dawce imbir nasila skurcze macicy i może prowadzić do poronienia;
arytmie serca – w rzadkich przypadkach imbir może powodować zaburzenia rytmu serca;
choroby żołądkowo-jelitowe – imbir czasami przyczynia się do nasilenia objawów zgagi, zespołu jelita drażliwego i nadmiernie stymuluje produkcję żółci;
cukrzyca – imbir obniża stężenie glukozy we krwi, co może prowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia). Jest to niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży cierpiących na cukrzycę i przyjmujących insulinę;
podwyższone i zbyt niskie ciśnienie krwi – może spowodować nudności i wywoływać uczucie omdlenia. Od przyjmowania imbiru powinny powstrzymać się kobiety w ciąży przyjmujące leki na nadciśnienie.
Przeciwwskazaniem do wykorzystywania imbiru w ciąży jest również stan przedrzucawkowy i alergia na tę przyprawę.
W jakiej formie spożywać imbir w ciąży?
Imbir w ciąży najczęściej przyjmuje się na mdłości i na przeziębienia. Czy można pić napar na bazie tego korzenia? To jest najprostszy przepis na imbir na mdłości w ciąży. Plaster świeżego imbiru wystarczy zalać wrzącą wodą, dodać trochę soku z cytryny. Przyjazną dla kobiet w ciąży formą są cukierki z imbirem. Zawierają one jedynie niewielkie jego ilości. Łatwo jest wyliczyć jego spożytą dawkę. Imbir na przeziębienie, grypę i zapalenie gardła w ciąży najczęściej dodawany jest do herbaty lub wypijany w formie naparu. Zazwyczaj jest to imbir świeży, w związku z tym pamiętaj, aby obrać go z brązowej skórki i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Czy można jeść imbir w ciąży? Tak, jest to dopuszczalne. Wiedz jednak, że świeży imbir ma znacznie więcej gingeroli (składników aktywnych). W czasie procesu suszenia dochodzi do ich redukcji, dlatego proszek z imbiru ma mniej składników aktywnych. Pamiętaj, aby zwłaszcza w przypadku świeżego imbiru nie przekraczać dziennej dawki 1 grama.
Czy imbir jest bezpieczny w ciąży? Zasadniczo w pierwszym trymestrze ciąży odradza się spożywanie imbiru. W trzecim trymestrze przyjmowanie go na mdłości jest dopuszczalne.
Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
- R. Shawahna, A. Taha., Which potential harms and benefits of using ginger in the management of nausea and vomiting of pregnancy should be addressed? a consensual study among pregnant women and gynecologists, „BMC complementary and alternative medicine” 2017, nr 17, s. 204.
- W. Cisowski i in. Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne, „Postępy Fitoterapii” 2004, nr 2, s. 71–76.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.