Dieta w insulinooporności – czego unikać?
Mam 37 lat, nadwagę i duży problem z utratą wagi mimo przestrzegania diety i regularnych ćwiczeń. W badaniach krwi stwierdzono u mnie cechy insulinooporności. Czego nie powinnam jeść?
Odpowiedź
Odpowiedź
W ostatnich dekadach częstość występowania insulinooporności istotnie się zwiększyła. Stanowi to istotny problem, ponieważ może ona prowadzić do nieprawidłowej tolerancji glukozy, cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Osoby ze stwierdzoną insulinoopornością powinny unikać w diecie produktów wysokoprzetworzonych (tzw. fast foodów) i produktów zawierających cukier (sacharozę, jeden z głównych dodatków do słodyczy, pączków, drożdżówek, słodzonych napojów). Warto nauczyć się czytać etykiety gotowych produktów – cukier może być w nich ukryty pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego, którego również należy unikać. Wskazane jest wykluczenie z diety białego pieczywa, makaronów z białej mąki czy białego ryżu.
Na pytanie odpowiada:
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację