Jak wyleczyć żołądek po antybiotyku i jak go chronić przed niekorzystnym działaniem antybiotykoterapii?
W sytuacji, gdy zachorujesz na infekcję bakteryjną, nieuniknione może okazać się podanie antybiotyku. Jest on niezwykle skutecznym lekiem, który działa bakteriobójczo. Nie działa na wirusy. Jego przepisywanie jest często nadużywane przez lekarzy lub wymuszane przez pacjentów w przypadku infekcji wirusowych. Poza wysoką skutecznością antybiotyku w przypadku niszczenia bakterii chorobotwórczych, ma też swoje negatywne skutki. Działa niekorzystnie na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego i zabija dobre bakterie. Antybiotyk może wywołać wiele skutków ubocznych np. ból żołądka.
Jak wyleczyć żołądek po antybiotyku?
Antybiotyki możesz przyjmować w różnych formach. Najczęściej są jednak przepisywane w formie tabletek. Kiedy poddajesz swój organizm antybiotykoterapii wraz ze złymi bakteriami, giną też te dobre, które chronią organizm. Dlatego mogą pojawić się u Ciebie różne skutki uboczne np. osłabienie organizmu, ból żołądka, biegunka, mdłości, wzdęcia, czy brak apetytu. Antybiotyk może podrażniać delikatną błonę śluzową żołądka i w związku z tym mogą pojawić się jego bolesne skurcze. Możesz przeciwdziałać temu zjawisku lub je złagodzić.
Najprostszą rzeczą jaką możesz zrobić jest przyjmowanie probiotyków w czasie trwania antybiotykoterapii. Probiotyki zawierają w sobie bakterie kwasu mlekowego, czyli takie bakterie, które działają ochronnie i korzystnie na błony śluzowe Twojego przewodu pokarmowego. W wyniku brania antybiotyku bakterie te giną lub są mocno przetrzebione. Dlatego powinieneś wesprzeć swój organizm i dostarczyć mu z zewnątrz korzystnych dla niego bakterii. Możesz poprosić lekarza, by przepisał Ci odpowiedni probiotyk albo zapytać w aptece farmaceutę, o to, co poleca. Pamiętaj, by zachować kilka godzin odstępu pomiędzy braniem antybiotyku, a przyjmowaniem probiotyku. Zapewni to najlepsze warunki dla rozwoju dobrych bakterii - pałeczek kwasu mlekowego.
Gdy skończysz brać antybiotyk, powinieneś też przez jakiś czas przyjmować probiotyk, aby dać organizmowi więcej czasu na zregenerowanie naturalnej flory bakteryjnej. Możesz także sięgnąć po domowe sposoby na ochronę żołądka i przewodu pokarmowego w trakcie i po antybiotykoterapii.
Jak chronić żołądek w trakcie brania antybiotyku? Naturalne sposoby.
Poza farmakologicznymi sposobami na dostarczenie sobie probiotyków - czy to w postaci kapsułek, czy to w formie tabletek, możesz wspierać swój organizm poprzez dietę i naturalne dostarczanie sobie bakterii probiotycznych do swojego organizmu.
Naturalne probiotyki znajdziesz między innymi w: kefirze, maślance, zsiadłym mleku, kiszonej kapuście, kiszonych ogórkach, czy w innych kiszonkach.
Kefir jest naturalnie fermentowanym produktem, przygotowywanym najczęściej na bazie mleka. Zawiera w swoim składzie witaminę A, B, C, a także K. Kefir wspiera proces trawienia. Reguluje pracę jelit - przeciwdziała zatwardzeniom i pomaga w walce z biegunką. Jest doskonałym środkiem na zgagę. Wspiera układ odpornościowy Twojego organizmu. Wspiera i uzupełnia florę bakteryjną po antybiotykoterapii.
Maślanka to również napój z grupy produktów mlecznych naturalnie fermentowanych. Zawiera w swoim składzie łatwo przyswajalną formę wapnia i bakterii kwasu mlekowego. Jest lekkostrawna, mogą spożywać ją nawet małe dzieci. Maślanka wspiera naturalną florę bakteryjną Twojego układu pokarmowego. Reguluje trawienie i pracę jelit. Podobnie jak kefir - przeciwdziała powstawaniu zaparć i biegunek. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego maślanka zwiększa przyswajanie przez organizm składników odżywczych, a także zapobiega pobieraniu toksyn z jelit do krwi.
Zsiadłe mleko, które jest nazywane inaczej kwaśnym mlekiem można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie na bazie świeżego mleka prosto od krowy. Po około 2 dobach dochodzi do procesu fermentacji i mleko zmienia swoją konsystencję na mleko zsiadłe i jest gotowe do spożycia. Kwaśne mleko wpływa korzystnie na układ pokarmowy - ma działanie łagodzące w przypadku jego infekcji. Wzmacnia naturalną florę bakteryjną jelit i odbudowuje ją po antybiotykoterapii, dzięki czemu podnosi się też odporność całego organizmu. Ma również właściwości przeciwnowotworowe i antygrzybicze. Zsiadłe mleko jest dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Jest lepiej przyswajalne od zwykłego mleka. Nie ma w swoim składzie laktozy, gdyż bakterie obecne w zsiadłym mleku rozkładają ją.
Kiszona kapusta działa doskonale na wzmocnienie organizmu. Zawiera w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus. Mają one działanie wspierające i odbudowujące na florę bakteryjną. Dzięki fermentacji kapusta kiszona jest dużo lepiej przyswajana przez organizm człowieka, niż kapusta świeża. Zawiera w swoim składzie dużo witaminy C, która wspiera odporność organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
Kiszone ogórki podczas procesu fermentacji - kiszenia - stają się łatwiej przyswajalne dla ludzkiego układu pokarmowego. Kiszenie sprawia, że zwiększa się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C i PP. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonych ogórkach sprawiają, że produkt ten poprawia Twoje trawienie, zmniejsza ilość toksyn w organizmie i odbudowuje florę bakteryjną po przebytej antybiotykoterapii. U osób, które zmagają się z wrzodami żołądka, bakterie kwasu mlekowego łagodzą przebieg choroby i stan zapalny żołądka.
Kwas chlebowy produkowany w tradycyjny sposób zawiera w sobie bakterie kwasu mlekowego. W Polsce jest to produkt trudno dostępny, bo występuje w sprzedaży głównie jako napój o smaku kwasu chlebowego. Kwas chlebowy jest szeroko dostępny u naszych wschodnich sąsiadów - w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. Jeśli chcesz skorzystać z właściwości wspierających florę bakteryjną kwasu chlebowego, to najprościej będzie, gdy sam go przygotujesz.
- J. Gajewska, M. K. Błaszczyk, Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej., Postępy Mikrobiologii, 2012.
- H. Szajewska, Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej., Medycyna Praktyczna, 2017.
- B. Hobelsberger, Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie., 2021.
- K. Mojka, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.