Jak zaplanować dietę uwzględniającą Twój stan zdrowia?
Czy wiesz, że właściwa dieta, obok regularnej aktywności fizycznej, jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowotnej? Ma wpływ nie tylko na twoje samopoczucie, ale przede wszystkim na to, czy w przyszłości zachorujesz na jedną z chorób cywilizacyjnych. Jeśli chorujesz lub jesteś w grupie ryzyka wystąpienia np. choroby autoimmunologicznej lub cukrzycy, pomyśl o dostosowaniu diety do stanu swojego zdrowia. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy układaniu jadłospisu.
Polecane
Spożywaj co najmniej 4-5 posiłków dziennie
Badania wykazały, że osoby, które spożywają jeden lub dwa obfite posiłki dziennie, wykazują podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości. Dlatego bardzo ważne jest, aby jeść regularnie 4-5 niewielkich posiłków co 3 lub 4 godziny. W taki sposób zapobiegniesz gwałtownym wyrzutom insuliny i utrzymasz poziom cukru na stałym poziomie.
Jedz dużo warzyw i owoców
Dieta pełna warzyw i owoców jest podstawą racjonalnego odżywiania. Codziennie jedz ich jak najwięcej, minimum 400g w co najmniej 5 porcjach. Zachowuj proporcje ¾ warzyw do ¼ owoców. Niestety niektóre warzywa i diety, które się na nich opierają (na przykład dieta kapuściana), mogą nasilać dolegliwości w chorobach przewodu pokarmowego. Pamiętaj, że przed zastosowaniem diety (szczególnie „z internetu”), lepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy doradzą ci, czy będzie ona dla ciebie odpowiednia.
Spożywaj produkty pełnoziarniste i zbożowe
Na półkach sklepowych znajdziesz wiele różnych produktów pełnoziarnistych – pieczywo i makarony razowe, brązowe ryże, kasze. Dodawaj je do większości posiłku. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega rozwojowi wielu chorób. Produkty pełnoziarniste i zbożowe mogą być nieodpowiednie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, na przykład z chorobą wrzodową żołądka lub chorobą Crohna. Skonsultuj zatem z dietetykiem, czy możesz je bezpiecznie wprowadzić do swojej diety.
Ogranicz spożycie mięsa, tłuszczów zwierzęcych i słodyczy
Na co dzień spożywaj jak najmniej czerwonego mięsa, produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i bogatych w cukry. Zamiast tego zamień je na chude mięso (na przykład kurczaka, indyka), jaja bądź ryby morskie, które dzięki kwasom omega-3 chronią przed rozwojem miażdżycy. Zamiast słodyczy jako przekąskę można wybrać owoce lub orzechy. Smażone potrawy warto zamienić na gotowane (np. na parze) lub pieczone.
Ogranicz spożycie soli na rzecz przypraw
Nadmierne dosalanie potraw sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, chorób serca i wystąpienia udaru mózgu. Nie spożywaj więcej niż 5 g soli dziennie. Taka ilość mieści się w płaskiej łyżeczce do herbaty. Aby dodać smaku swoim potrawom, postaw na zioła – oprócz oczywistych walorów smakowych mają one korzystne działanie na twoje zdrowie – działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.
Modyfikacja diety w zależności od stanu zdrowia
Wyżej wymienione zasady zdrowego odżywiania są kierowane głównie do osób bez problemów zdrowotnych. U osób z rozpoznaną chorobą przewlekłą, na przykład otyłością, cukrzycą, chorobami tarczycy bądź też przewodu pokarmowego bardzo często konieczna jest modyfikacja zaleceń tak, aby dieta łagodziła objawy choroby, a nie je pogarszała. Zatem nie układaj diety na własną rękę – powierz to zadanie specjalistom. Umów się na konsultację online z dietetykiem, który ułoży jadłospis uwzględniający twoje indywidualne potrzeby.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.