Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Jak zaplanować dietę uwzględniającą Twój stan zdrowia?

Redakcja21.12.2021Aktualizacja: 25.06.2023

Czy wiesz, że właściwa dieta, obok regularnej aktywności fizycznej, jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowotnej? Ma wpływ nie tylko na twoje samopoczucie, ale przede wszystkim na to, czy w przyszłości zachorujesz na jedną z chorób cywilizacyjnych. Jeśli chorujesz lub jesteś w grupie ryzyka wystąpienia np. choroby autoimmunologicznej lub cukrzycy, pomyśl o dostosowaniu diety do stanu swojego zdrowia. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy układaniu jadłospisu.


jak-zaplanowac-diete-uwzgledniajaca-stan-zdrowia
unsplash.com

Polecane

dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
Spis treści
  1. Spożywaj co najmniej 4-5 posiłków dziennie
  2. Jedz dużo warzyw i owoców
  3. Spożywaj produkty pełnoziarniste i zbożowe
  4. Ogranicz spożycie mięsa, tłuszczów zwierzęcych i słodyczy
  5. Ogranicz spożycie soli na rzecz przypraw
  6. Modyfikacja diety w zależności od stanu zdrowia

Spożywaj co najmniej 4-5 posiłków dziennie

Badania wykazały, że osoby, które spożywają jeden lub dwa obfite posiłki dziennie, wykazują podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości. Dlatego bardzo ważne jest, aby jeść regularnie 4-5 niewielkich posiłków co 3 lub 4 godziny. W taki sposób zapobiegniesz gwałtownym wyrzutom insuliny i utrzymasz poziom cukru na stałym poziomie.

Jedz dużo warzyw i owoców

Dieta pełna warzyw i owoców jest podstawą racjonalnego odżywiania. Codziennie jedz ich jak najwięcej, minimum 400g w co najmniej 5 porcjach. Zachowuj proporcje ¾ warzyw do ¼ owoców. Niestety niektóre warzywa i diety, które się na nich opierają (na przykład dieta kapuściana), mogą nasilać dolegliwości w chorobach przewodu pokarmowego. Pamiętaj, że przed zastosowaniem diety (szczególnie „z internetu”), lepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy doradzą ci, czy będzie ona dla ciebie odpowiednia.

Polecamy

teleporada-u-dietetyka-jak-sie-przygotowac
Telemedycyna

Teleporada u dietetyka: jak przygotować się do pierwszej e-wizyty?

Chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać, stracić lub przybrać na wadze lub zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby czuć się lepiej? Wystarczy, że spotkasz się z dietetykiem online. Zdalna konsultacja może odbyć się w dogodnym dla Ciebie terminie i miejscu. Proste, prawda? Jeśli chcesz skorzystać z tej formy kontaktu ze specjalistą, sprawdź, jak należy właściwie przygotować się do e-wizyty.

Redakcja09.11.2021

Spożywaj produkty pełnoziarniste i zbożowe

Na półkach sklepowych znajdziesz wiele różnych produktów pełnoziarnistych – pieczywo i makarony razowe, brązowe ryże, kasze. Dodawaj je do większości posiłku. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega rozwojowi wielu chorób. Produkty pełnoziarniste i zbożowe mogą być nieodpowiednie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, na przykład z chorobą wrzodową żołądka lub chorobą Crohna. Skonsultuj zatem z dietetykiem, czy możesz je bezpiecznie wprowadzić do swojej diety.

Ogranicz spożycie mięsa, tłuszczów zwierzęcych i słodyczy

Na co dzień spożywaj jak najmniej czerwonego mięsa, produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i bogatych w cukry. Zamiast tego zamień je na chude mięso (na przykład kurczaka, indyka), jaja bądź ryby morskie, które dzięki kwasom omega-3 chronią przed rozwojem miażdżycy. Zamiast słodyczy jako przekąskę można wybrać owoce lub orzechy. Smażone potrawy warto zamienić na gotowane (np. na parze) lub pieczone.

Ogranicz spożycie soli na rzecz przypraw

Nadmierne dosalanie potraw sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, chorób serca i wystąpienia udaru mózgu. Nie spożywaj więcej niż 5 g soli dziennie. Taka ilość mieści się w płaskiej łyżeczce do herbaty. Aby dodać smaku swoim potrawom, postaw na zioła – oprócz oczywistych walorów smakowych mają one korzystne działanie na twoje zdrowie – działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Modyfikacja diety w zależności od stanu zdrowia

Wyżej wymienione zasady zdrowego odżywiania są kierowane głównie do osób bez problemów zdrowotnych. U osób z rozpoznaną chorobą przewlekłą, na przykład otyłością, cukrzycą, chorobami tarczycy bądź też przewodu pokarmowego bardzo często konieczna jest modyfikacja zaleceń tak, aby dieta łagodziła objawy choroby, a nie je pogarszała. Zatem nie układaj diety na własną rękę – powierz to zadanie specjalistom. Umów się na konsultację online z dietetykiem, który ułoży jadłospis uwzględniający twoje indywidualne potrzeby.

Źródła
M. Jarosz, Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, Instytut Żywienia i Żywności

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.