Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
Naleśniki z mąki kukurydzianej to smaczny, a przy tym zdrowy posiłek. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej potrawy tego typu, przygotowywanej na bazie mąki pszennej. Bez obaw możesz przyrządzić je nawet wtedy, gdy jesteś na diecie bezglutenowej. Jak zrobić pyszne naleśniki kukurydziane?
Naleśniki kukurydziane – zdrowy posiłek na każdą porę dnia
Jeśli szukasz pomysłu na pożywne śniadania do pracy, szybki obiad, a nawet kolację, naleśniki kukurydziane będą doskonałym rozwiązaniem. Są sycące, dzięki czemu świetnie dodadzą Ci energii do działania, zwłaszcza o poranku. Ponadto zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wszystko za sprawą mąki kukurydzianej, z której się je przyrządza. W 100 g produktu znajduje się około 7 g białka, 79 g węglowodanów i 1,8 g tłuszczów. Oprócz tego jest on niezwykle bogatym źródłem błonnika, który m.in. wspomaga perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi. Mąka kukurydziana do naleśników zawiera również witaminy E, K i z grupy B, a także wiele minerałów, m.in. żelazo, cynk, fosfor, wapń i magnez. Znajdują się w niej również naturalne barwniki roślinne, czyli karotenoidy, przede wszystkim luteina i zeaksantyna. Dzięki nim możesz lepiej zadbać o stan swojego wzroku.
Co istotne, naleśniki z mąką kukurydzianą to potrawa bezglutenowa. Możesz więc bez obaw przygotować je, nawet gdy masz uczulenie na gluten. Objawia się ono m.in. wymiotami, bólami brzucha, biegunką oraz pokrzywką. Jeśli je u siebie podejrzewasz, wykonaj testy na alergie pokarmowe – dzięki temu dowiesz się, co stanowi problem w Twojej diecie, i na tej podstawie zmodyfikujesz jadłospis. Gdy okaże się, że nie możesz jeść produktów zbożowych, naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej będą świetną alternatywą dla tradycyjnego dania tego typu.
Jak zrobić naleśniki z mąki kukurydzianej?
Podstawowy przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Aby wykonać pyszne danie, potrzebne Ci będą:
110 g mąki kukurydzianej,
25 g skrobi ziemniaczanej,
200 ml mleka,
1–2 jajka,
płaska łyżeczka cukru,
odrobina oliwy do smażenia.
Przepis na naleśniki kukurydziane wygląda następująco:
Przesiej wszystkie sypkie produkty do miski i dokładnie wymieszaj. Dolej do nich mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie doprowadzić do powstania grudek w masie.
Do powstałej masy wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej odstaw na 10–15 minut.
Rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni, a następnie wlej na nią ciasto. Rozprowadź je dobrze po całej jej powierzchni tak, aby nie powstała zbyt gruba warstwa.
Smaż naleśniki do czasu, aż odpowiednio się zarumienią z obu stron.
Ile kalorii mają naleśniki z mąki kukurydzianej? Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 4 duże sztuki, a każda z nich będzie miała około 180–200 kcal. Jeśli zależy Ci na tym, by przygotować bardziej dietetyczne naleśniki z mąki kukurydzianej, zamiast mleka krowiego zastosuj napój roślinny, a cukier zastąp niskokalorycznym słodzikiem. Pamiętaj też, aby nie używać zbyt dużo tłuszczu do smażenia. To ważne nie tylko wtedy, gdy się odchudzasz, lecz także gdy np. chcesz przyrządzić śniadanie lekkostrawne
Naleśniki z mąką kukurydzianą – z czym warto je podać?
Sam kukurydziany naleśnik to podstawa pysznego dania. Możesz podawać go z różnorodnymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono – wedle własnych preferencji. Przykładowo, jeśli chcesz przygotować fit naleśniki z mąki kukurydzianej, zrób do nich farsz na bazie chudego twarogu, połączonego z jogurtem naturalnym.
Naleśniki z mąki kukurydzianej doskonale komponują się ze świeżymi owocami, np. z malinami, borówkami, truskawkami czy wydrylowanymi wiśniami. Jeśli nie zależy Ci na dietetycznej potrawie, możesz też posmarować je masłem orzechowym oraz dodać do nich pokrojonego w plastry banana, a na koniec posypać je cynamonem.
Gdy lubisz wytrawne smaki, dobrze sprawdzą się naleśniki z mąki kukurydzianej na słono. W takim przypadku pamiętaj, aby nieco zmodyfikować przepis na ciasto i zamiast cukru lub innego słodzika, dodać do niego szczyptę soli. Z kolei farsz możesz wykonać np. z cukinii, suszonych pomidorów, szpinaku, sera pleśniowego i pestek dyni. Takie danie to dobry pomysł na pełnowartościowy i syty obiad.
Jak przygotować wegańskie naleśniki na mące kukurydzianej?
Jeśli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, bez problemu możesz przygotować wegańskie naleśniki z mąki kukurydzianej bez mleka i jajek. Do ich zrobienia potrzebne będą:
175 g mąki kukurydzianej,
350 ml napoju roślinnego (najlepiej sojowego lub owsianego),
1 łyżka siemienia lnianego,
1 łyżka oleju (np. rzepakowego lub kokosowego),
szczypta soli,
opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego.
Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej bez mleka i jajek:
Do blendera wlej napój roślinny w temperaturze pokojowej, a następnie dodaj do niego olej, siemię lniane, sól i opcjonalnie aromat waniliowy.
Zblenduj wszystkie składniki, aż nasiona siemienia lnianego będą dobrze rozdrobnione.
Dodaj do masy mąkę i ponownie wszystko zmiksuj. Ciasto na naleśniki kukurydziane powinno uzyskać lejącą się i zwartą konsystencję.
Na dobrze rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wylej ciasto. Smaż naleśniki, aż będą rumiane z obu stron.
Takie naleśniki kukurydziane bez jajek i mleka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Są równie smaczne, co ich tradycyjna wersja.
- S. Sheng, T. Li, R. Liu, Corn phytochemicals and their health benefits, „Food Science and Human Wellness” 2018, nr 7 (3).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.