Kasza jęczmienna – właściwości i przepisy na zdrowe dania.
Kasza jęczmienna to jedna z najzdrowszych kasz. Ma bardzo delikatny, charakterystyczny smak. Idealnie pasuje do dań na słono i na słodko. Dlaczego warto ją jeść i co można z niej przyrządzić w kuchni?
Właściwości kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna doskonale wpływa na koncentrację, pamięć i układ nerwowy. Ma bardzo dużo wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Jest bogata w molibden – rzadki pierwiastek, dzięki któremu Twój organizm łatwiej przyswaja cukry, tłuszcze oraz żelazo i miedź. Ponadto wspiera produkcję czerwonych krwinek. Kasza jęczmienna ma w swoim składzie sporą ilość selenu, który wpływa zbawiennie na kondycję włosów i skóry, oraz magnezu, który odpowiada za procesy funkcjonowania komórek. W dodatku w ziarnach jęczmienia znajduje się beta-glukan, który pozwala kontrolować poziom glukozy we krwi, działa przeciwcukrzycowo i chroni przed wzrostem cholesterolu we krwi.
Wśród kasz jęczmiennych wyróżnia si ę trzy odmiany: kaszę pęczak, kaszę jęczmienną perłową oraz kaszę jęczmienną łamaną.
Kasza pęczak to bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny. Bierze udział w procesie produkcji krwinek czerwonych oraz metabolizmie komórkowym. Działa przeciwmiażdżycowo i hamuje szkodliwy wpływ leków. Dodatkowo kasza pęczak ma bardzo dużo żelaza, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dania z kaszy jęczmiennej
Kaszę jęczmienną najlepiej przygotować na sypko – jest wówczas najsmaczniejsza i się nie klei. Jest doskonała na lekki obiad. Należy przesypać ją przez sito i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. W jakiej ilości przygotować wodę do gotowania? Trzeba przyjąć następujące proporcje: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonej wody. Kaszę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 15–20 minut. Musisz ją delikatnie mieszać, aby ziarna się nie skleiły. Warto dodać łyżkę oleju oraz liść laurowy i ziele angielskie dla lepszego smaku. Jak i z czym spożywać kaszę jęczmienną? Sprawdź przepisy na pyszne dania obiadowe:
Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami
Składniki:
150 g kaszy jęczmiennej,
2–3 marchewki,
1 pietruszka,
1 czerwona papryka,
1 mała cebula,
bulion,
100 g wybranego mięsa,
oliwa z oliwek,
koperek,
pęczek pietruszki,
ostra papryka, sól i pieprz.
Przygotowanie: ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż tak długo, aż się wszystko zarumieni. Dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę, marchewkę, posiekaną pietruszkę, podsmaż i zalej bulionem. Poczekaj, aż warzywa zmiękną i dodaj kaszę. Dopraw solą, koperkiem, papryką i dokładnie wymieszaj.
Kasza jęczmienna z pulpetami
Składniki:
500 g kaszy jęczmiennej,
400 g mięsa drobiowego,
bułka namoczona w mleku,
1 cebula,
1 litr bulionu,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
olej,
1 łyżka mąki,
sól do smaku,
pulpa pomidorowa.
Przygotowanie: opłukaną i wysuszoną kaszę podsmaż na patelni. Następnie wlej bulion i gotuj tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Przykryj i odstaw na 10 minut. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną bułką, jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki, obtocz w mące i usmaż na patelni. Pulpę pomidorową podgrzej, dopraw tak jak lubisz. Kotleciki podawaj z kaszą, polej danie sosem pomidorowym.
Z kaszą jęczmienną można również przyrządzić lekkostrawną zupę z warzywami lub tradycyjny krupnik.
Kasza jęczmienna – potrawy wegetariańskie
Kasza jęczmienna doskonale nadaje się do przygotowania dań wegetariańskich. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu.
Kotleciki z kaszy jęczmiennej
Składniki:
300 g kaszy jęczmiennej perłowej,
1 jajko,
100 g wybranego żółtego sera,
pęczek koperku,
5 pieczarek,
1 cebula,
olej,
bułka tarta,
sól i pieprz,
przyprawa do mięs.
Przygotowanie: ugotuj kaszę na sypko w osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczarki, dodaj do kaszy wraz z cebulą, połącz ze startym serem. Dodaj pokrojony koperek i przyprawę do mięs. Wszystko połącz razem, uformuj kulki, obtocz w bułce tartej i smaż na patelni, aż się zarumienią.
Kaszotto z grzybami i marchewką
Składniki:
200 g wybranych grzybów,
½ szklanki kaszy pęczak,
½ szklanki tartego parmezanu,
1 marchew,
garść szpinaku,
mała cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
pęczek pietruszki.
Przygotowanie: posiekaj drobno cebulę i czosnek, pokrój grzyby i marchewkę w drobną kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię i podsmażaj przez kilka minut. Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość połową szklanki wody. Przykryj i wstaw do piekarnika na 200 stopni. Piecz przez 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika, dodaj 2 łyżki masła, starty parmezan i umyty szpinak. Wszystko wymieszaj, a przed podaniem posyp natką pietruszki.
Kasza jęczmienna – przepis na słodko
Kasza jęczmienna doskonale sprawdzi się jako śniadanie na słodko. Doda Ci sporo energii na cały dzień. Idealnie nada się jako deser lub podwieczorek. Oto prosty i szybki przepis na słodkie śniadanie:
Śniadaniowa kasza na słodko
Składniki:
60 g kaszy perłowej,
pół szklanki mleka,
pół łyżeczki cynamonu,
1 łyżka miodu,
3 łyżki płatków migdałów,
płatki kokosa,
orzechy,
ulubiona konfitura.
Przygotowanie: przepłucz kaszę zimną wodą. Ugotuj ją z dodatkiem cynamonu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, orzechy posiekaj. Ostudzoną kaszę wymieszaj z miodem i połowę przełóż do wysokiego naczynia. Układaj warstwami: kaszę i konfiturę naprzemiennie. Na wierzch wyłóż migdały, orzechy i płatki kokosa.
- K. Gustavs, Jemy zboża na śniadanie. Zdrowie z natury, Źródła Życia, Warszawa, 2012.
- M. Sobczak, Qmam kasze, czyli powrót do korzeni, Wydawnictwo Muza, Warszawa, 2015.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.