Jakie właściwości ma marchew kiszona? Jak można ją przygotować?
Kiszona marchewka ma nie tylko ciekawy i oryginalny smak, lecz także ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Warto więc włączyć ją do codziennej diety i w ten sposób lepiej zadbać o stan swojego organizmu. Czym wyróżnia się marchew kiszona i w jaki sposób możesz ją przygotować?
Czym jest kiszona marchewka?
Marchewka kiszona jest bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem, np. do kanapek lub do obiadu zamiast surówki. Można też podawać ją samodzielnie, jako rodzaj zdrowej przekąski. Czym jednak wyróżnia się taka potrawa? Zgodnie z nazwą warzywo należy poddać kiszeniu. Jest to naturalny proces, który pozwala na zakonserwowanie żywności. Bazuje on na fermentacji mlekowej, w której główną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Pod wpływem ich działania dochodzi do rozłożenia cukrów prostych na kwas mlekowy. Zabezpiecza to kiszone marchewki przed gniciem i zepsuciem. Oprócz tego cały proces naturalnej fermentacji sprawia, że warzywa zaczynają mieć jeszcze lepszy wpływ na zdrowie.
Jakie właściwości ma marchew kiszona?
Marchew kiszona zawiera wiele cennych składników. Podobnie jak surowe warzywo, ma mnóstwo witamin, przede wszystkim A, C, E, K i B6. Stanowi również całkiem dobre źródło wapnia, a także m.in.: potasu, sodu, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. W kiszonej marchwi znajdują się również karotenoidy, czyli ważne dla zdrowia przeciwutleniacze. Są to związki, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Kiszona marchewka zawiera alfa-karoten, beta-karoten, luteinę, likopen i zeaksantynę.
Ze względu na zawartość wielu cennych substancji warzywo ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Poprawia m.in. stan skóry i wzroku oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Dodatkowo marchewka kiszona ma właściwości charakterystyczne dla innych kiszonek. Doskonale wspomaga odporność organizmu i chroni przed rozwojem infekcji, dlatego warto ją jeść zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę. Oprócz tego jako że ma w sobie sporo kwasu mlekowego, poprawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu.Kiszona marchewka ma przy tym niewiele kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik diety redukcyjnej. Pozwala także na lepsze oczyszczanie jelit oraz pomaga w zachowaniu w nich odpowiedniej flory bakteryjnej. Ma to pozytywny wpływ nie tylko na układ immunologiczny, lecz także na ogólne samopoczucie i poprawę metabolizmu.
Ponadto kiszone marchewki stanowią rodzaj naturalnych probiotyków. Warto sięgać po nie m.in. wtedy, gdy przechodzi się przez antybiotykoterapię. Dzięki nim leki wyrządzą mniejsze szkody w organizmie, a Twoje ciało sprawnie odbuduje właściwą mikrobiotę jelitową.
Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem – sprawdzony przepis
Ze względu na szereg korzystnych właściwości kiszona marchewka powinna zagościć na Twoim stole, zwłaszcza jeśli zależy Ci na poprawieniu swojego zdrowia. Warto przygotować ją tuż przed nadejściem sezonu jesienno-zimowego, ponieważ przez chłodniejsze miesiące świetnie będzie wspierać odporność. Jak zakisić marchewkę? Istnieje kilka sprawdzonych przepisów. Jeśli chcesz, aby układ immunologiczny Twojego organizmu działał jeszcze lepiej, wykorzystaj recepturę z użyciem innych prozdrowotnych składników. Doskonale sprawdzi się kiszona marchewka z imbirem i czosnkiem. Jej wykonanie jest naprawdę proste.
Składniki:
1 kg marchewki,
3 ząbki czosnku,
kawałek imbiru (o długości ok. 2–3 cm),
1,5 l wody,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1,5 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w plastry.
Plasterki marchewki włóż do słoika lub naczynia z kamionki, przekładając je czosnkiem i pokrojonym imbirem. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe.
We wrzącej wodzie rozpuść sól, a następnie zalej płynem marchewkę.
Na wierzchu mieszanki połóż talerzyk z obciążeniem (np. z kamieniem), aby docisnąć marchewkę.
Odstaw naczynie w ciepłe miejsce. Marchewka kiszona z czosnkiem i imbirem powinna być gotowa po około 5 dniach.
Taka marchewka kiszona w słoiku powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Gdy proces fermentacji się zakończy, po prostu zakręć naczynie i wstaw je do lodówki.
Kiszona marchewka na zimę na słodko – jak ją przygotować?
Marchew kiszona na zimę może mieć także słodką wersję. Przypadnie Ci ona do gustu, jeśli szukasz niebanalnych smaków. Kiszona marchewka z cynamonem, miodem i rodzynkami to świetna przekąska, która również jest niezwykle prosta do zrobienia.
Składniki:
1 kg marchewki,
80 g miodu,
50 g rodzynek,
kawałek imbiru (ok. 2–3 cm),
1 łyżka soli,
szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz marchewkę, a następnie pokrój ją we wstążki przy pomocy obieraczki lub spiralizera. Posyp ją solą i odstaw na kilka minut.
Obierz imbir, posiekaj go i dodaj do marchewki. Gdy warzywa puszczą soki, zalej je miodem, a także dodaj rodzynki, cynamon oraz sól i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasno ubij marchewkę w słoiku, a następnie szczelnie go zamknij.
Codziennie sprawdzaj i ubijaj marchewkę – zawsze powinna być pokryta sokiem. Jeśli jest go za ma ło, możesz dodać kilka łyżek wody.
Odstaw słoik na kilka dni w ciepłe miejsce. Słodka marchew kiszona na zimę powinna być gotowa po mniej więcej tygodniu.
Jak widzisz, kwestia tego, jak kisić marchew, nie jest skomplikowana. Pamiętaj, że warto przeprowadzać proces fermentacji warzyw, ponieważ dzięki temu możesz poznać nowe smaki, a także poprawić swoje zdrowie.
- A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
- K. Kasperek, Kiszonki – na zimę i na zdrowie, „Tygodnik Poradnik Rolniczy” 2019, nr 45 (807).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.