account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Krewetki – poznaj ich niezwykłe właściwości zdrowotne

Agnieszka Bartel28.10.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Owoce morza są dziś coraz bardziej cenione nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Dostrzegamy też inne ich walory, choćby to, że odpowiednio przyrządzone są niskokaloryczne i zawierają wiele wartości odżywczych. Egzotyczne, smaczne i do tego zdrowe – na czym polega niesłabnąca popularność krewetek?


krewetka-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zdrowotne
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Jak wygląda krewetka? Jakie są jej najpopularniejsze gatunki?
  2. Krewetki a wartości odżywcze – o czym warto wiedzieć?
  3. Kto nie powinien jeść krewetek?
  4. Jak podawać krewetki, aby maksymalnie wykorzystać wartości odżywcze?

Jak wygląda krewetka? Jakie są jej najpopularniejsze gatunki?

Owoce morza, a szczególnie krewetki, coraz częściej pojawiają się w restauracyjnych menu. Jeśli lubisz nowe smaki, z pewnością od czasu do czasu odczuwasz chęć skosztowania czegoś egzotycznego. Do włączenia tego typu składników do diety powinno przekonać Cię również to, że mają one wiele wartości odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie, a także samopoczucie.

Do kupowania krewetek często zniechęca nas dość popularny mit, że są zbyt skomplikowane w przyrządzaniu. Jednak wystarczy kilka minut na patelni i można się cieszyć ich wyjątkowym smakiem. Ze względu na mięso popularne są krewetki różowe, czerwone i szare. Do najczęściej poławianych należy krewetka tygrysia. Niezależnie od tego, czy na talerzu znajdzie się krewetka królewska, czy krewetki argentyńskie, ich właściwości odżywcze są bardzo podobne.

Zastanawiasz się, jak smakuje krewetka słodkowodna? To bardzo delikatne mięso o maślanym posmaku, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, gdyż zbyt wysmażona lub rozgotowana może stać się „gumowa” i po prostu niejadalna. W kuchni najbardziej cenione są krewetki tygrysie ‒ przede wszystkim za duży rozmiar, dzięki któremu łatwiej je obrać i przyrządzać. Malutkie krewetki można wykorzystać do przygotowania farszu, podczas gdy duże krewetki najlepiej jeść samodzielnie.

Krewetki to skorupiaki, które lubią morskie lub słodkowodne środowisko. Na świecie występuje około 2500 ich gatunków, ale do spożycia nadają się jedynie niektóre z nich. Duża część importu owoców morza to krewetki hodowlane. Co ciekawe, można je znaleźć nawet w Bałtyku! Próżno ich jednak szukać w menu nadmorskich restauracji, gdyż wykorzystuje się je przede wszystkim jako przynętę do połowu większych stworzeń. Niektóre pełnią funkcję pokarmu dla zwierząt morskich. Popularne są też krewetki ozdobne do trzymania w akwarium. Skorupiaki różnią się od siebie wyglądem ‒ można znaleźć zarówno kilkumilimetrowe organizmy, jak i okazy osiągające nawet 35 cm. Mają charakterystyczny odwłok z odnóżami i parę oczu chronioną przez pancerz, pod którym znajdują się również skrzela. Są wszystkożerne, do zdobywania pokarmu jedne wykorzystują szczecinki na odnóżach, a inne szczypce, którymi ogłuszają zdobycz.

Krewetki a wartości odżywcze – o czym warto wiedzieć?

Krewetka zawiera bardzo dużo białka. W 100 g produktu znajduje się go nawet 14 g, więc warto wykorzystać krewetki jako alternatywę dla mięsa, szczególnie czerwonego lub drobiu. A ile kalorii ma krewetka? 100 g to jedynie 71 kcal. Dlatego dietetycy zalecają włączyć krewetki do jadłospisu podczas walki z nadwagą jako pełnowartościowy składnik odżywczy. Smaczne, a do tego zdrowa ‒ czego można chcieć więcej?

Jeśli zastanawiasz się, jak wzmocnić serce, to z pewnością regularne spożywanie dużych krewetek może Ci w tym pomóc. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są uznawane za kluczowe w walce z zakrzepami, zapewniają drożność żył, a przez to, że są bogate w kwasy omega-3 i omega-6, mają dobry wpływ na cały układ krążenia. Krewetki mogą pomóc przy diecie w nadciśnieniu leczonym naturalnie, gdyż spożywanie produktów żywnościowych poprawiających skład chemiczny krwi to sprawdzony sposób na stopniowe zmiany w sposobie odżywiania. Występujący w krewetkach karotenoid pobierany z naturalnych źródeł, takich jak algi morskie, ma z kolei właściwości przeciwzapalne, co pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ogranicza również ryzyko rozwoju cukrzycy, dlatego krewetki wskazuje się jako wartościowy element posiłków przy różnych schorzeniach, który łagodzi niektóre zmiany zachodzące w organizmie.

Trzeba również wspomnieć, że skorupiaki są bogate w witaminy i minerały, które poprawią ogólny stan naszego zdrowia. Są ważnym źródłem witaminy B12, B6, A, E, K, a także minerałów takich jak: potas, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk czy selen. W ich głowie i ikrze znajduje się jednak cholesterol, zatem duże ilości krewetek nie są zalecane osobom, które mają z nim problem. Jednak wystarczy, że doprawisz je ziołami i przyprawami obniżającymi jego poziom we krwi lub nie będziesz jeść krewetek w całości i możesz śmiało cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Kto nie powinien jeść krewetek?

Warto pamiętać, że zdarzają się sytuacje, w których lepiej zrezygnować ze spożywania tych owoców morza. Zawartość cholesterolu powinna zwrócić Twoją uwagę, jeśli cierpisz na choroby układu krążenia. Krewetki mają wiele dobroczynnych właściwości, ale zaszkodzą Ci, jeśli masz alergię na skorupiaki. W naszym kraju nie można dostać świeżych krewetek, a jedynie mrożone, do których dodawane są substancje chemiczne zapewniające długi okres przydatności do spożycia, co może dodatkowo nasilić reakcję alergiczną.

Krewetki mają w sobie niewielką ilość puryn, które mogą zaostrzać rzuty dny moczanowej, dlatego osoby, które na nią cierpią, powinny uważać na ilość spożywanych dań z krewetkami. Jednocześnie, tak jak wszystkie ryby i owoce morza, ich organizmy zawierają śladowe ilości rtęci, która może być niebezpieczna dla ciąży i płodu. Jeśli więc niedługo zostaniesz mamą, lepiej tymczasowo wykluczyć krewetki ze swojej diety.

Jak podawać krewetki, aby maksymalnie wykorzystać wartości odżywcze?

Przede wszystkim zwróć uwagę na wygląd produktu i czas jego obróbki. Najlepsze krewetki są świeże, jędrne i bez plam. Mrożone krewetki możesz przechowywać nawet kilka tygodni. Aby je rozmrozić, przełóż je do lodówki lub zanurz w zimnej wodzie. Krewetki przed obróbką musisz obrać z pancerza, a także odciąć im głowę, usunąć odnóża i ciemną żyłkę, która stanowi ich układ pokarmowy.

Owoce morza możesz podawać na wiele sposobów ‒ od gotowania przez smażenie po grillowanie. Mrożone krewetki gotuj maksymalnie przez 2, a świeże przez 3‒4 minuty. Zdrowsze i smaczniejsze będą podawane z czosnkiem i ulubionymi ziołami. Możesz podać je jako danie główne lub jako przystawkę czy dodatek do sałatki, czym dodatkowo wzbogacisz wartość odżywczą dania.

Źródła
  1. Zoologia: Stawonogi. Szczękoczułkopodobne, skorupiaki, t. 2, cz. 1, red. nauk. C. Błaszak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
  2. J. Syama Dayal, Shrimps - a nutritional perspective, dostęp 10.06.2021.
Author Agnieszka Bartel picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.