Jakie właściwości ma kwaśne mleko i jak je zrobić samodzielnie?
Kwaśne mleko od wieków jest stosowane jako naturalny probiotyk. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym zapewnia ochronę mikroflory jelitowej, zapobiega biegunkom i zaparciom oraz chroni przed wrzodami żołądka. Zobacz, na co jeszcze pomaga zsiadłe mleko i jak je zrobić.
Kwaśne mleko – jak działa?
Kwaśne mleko, potocznie nazywane zsiadłym, to efekt fermentacji mleka. Jego smak i zalety zdrowotne znano już wieki temu. Dawniej, aby powstało kwaśne mleko, wystarczyło przelać mleko prosto od krowy do kamiennego naczynia i zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. W tym czasie mleko zamieniało się w serwatkę. Obecnie kwaśne mleko można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Warto jednak zrobić je samodzielnie. Kwaśne mleko ma wiele walorów. Przede wszystkim znajdują się w nim bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie działają na mikroflorę jelit, a także:
witamina A,
witaminy z grupy B,
witamina K,
witamina D,
dobrze przyswajalne białko,
wapń,
potas,
fosfor.
Kwaśne mleko jest naturalnym probiotykiem. Oznacza to, że zawiera tzw. dobre bakterie, które dbają, aby w Twoim organizmie panowała równowaga flory bakteryjnej. Dzięki temu jelita będą pracowały prawidłowo, co zapewni Ci większą odporność i mniejszą podatność na infekcje.
Właściwości kwaśnego mleka
Kwaśne mleko ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Flora bakteryjna jelit jest odpowiedzialna za zapewnienie Ci prawidłowej odporności. Jeśli w Twoich jelitach jest zbyt mało dobrych bakterii, to łatwiej łapiesz infekcje, brakuje Ci energii i odczuwasz dolegliwości trawienne. Niedobór dobrych bakterii poznasz po:
częstych wzdęciach,
biegunkach,
bólach brzucha,
wahaniach wagi,
zgadze,
zaparciach,
nudnościach,
zmianach nastroju.
Aby odbudować florę bakteryjną, należy regularnie nawadniać organizm, jeść dużo owoców i warzyw oraz produktów zawierających dobre bakterie. Poza kwaśnym mlekiem należą do nich wszelkie kiszonki, kefir, maślanka oraz pokarmy produkowane na bazie zakwasów. Maślanka zawiera bakterie szczepu Bifidobacterium albo Lactobacillus, co sprawia, że jest naturalnym probiotykiem.Kwaśne mleko można stosować nie tylko wewnętrznie. Sprawdzi się także jako środek na oparzenia. Nie tylko ochłodzi skórę, ale także ją nawilży i ukoi ból. Zawarte w nim bakterie unormują pH skóry, a witaminy A, D i E zregenerują naskórek.
Co leczy kwaśne mleko?
Kwaśne mleko nie tylko wpływa na ogólną kondycję organizmu, ale jest również remedium na wiele dolegliwości. Regularne picie kwaśnego mleka zapewni m.in.:
ochronę mikroflory jelit,
prawidłowy rozwój komórek,
prawidłowy rytm wypróżnień,
uwolnienie się od biegunek i zaparć.
Zsiadłe mleko polecane jest także osobom cierpiącym z powodu nietolerancji laktozy. Regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych łagodzi obawy alergii. To jednak nie wszystko. Kwaśne mleko wspiera leczenie wrzodów żołądka i likwiduje problemy gastryczne. Nakładane na skórę wspomoże gojenie się ran po oparzeniu.Alternatywą dla kwaśnego mleka jest kefir, który podobnie jak zsiadłe mleko ma zbawienne właściwości dla zdrowia. Oba są produktami fermentacji mleka, jednak pozyskuje się je w inny sposób.
Jak zrobić kwaśne mleko?
Obecnie sposób produkcji kwaśnego mleka różni się od tego, jaki stosowały nasze prababki. Dawniej kwaśne mleko robiło się z niepasteryzowanego mleka prosto od krowy. Teraz, o ile nie ma się własnej krowy, stosuje się w tym celu mleko pasteryzowane. Pamiętaj jednak, aby nie było to mleko UHT, czyli sterylizowane. Aby wykonać samodzielnie w domu zsiadłe mleko, potrzebujesz jedynie mleka i kwaśnej śmietany bez konserwantów. Mleko należy podgrzać do temperatury maksymalnie 30℃, a następnie dodać 3 lub 4 łyżki śmietany na litr mleka. Taką mieszankę przelej do glinianego lub szklanego pojemnika i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2 dniach będziesz mógł się delektować smakiem własnoręcznie zrobionego kwaśnego mleka. Jeśli jesteś szczęściarzem i masz dostęp do świeżego, niepasteryzowanego mleka, wystarczy, że przelejesz je do czystego naczynia i odstawisz na 2 dni w ciepłe miejsce. Dzięki działaniu bakterii kwasu mlekowego uzyskasz naturalny i smaczny probiotyk.
Zalety kwaśnego mleka
Kwaśne mleko ma wiele walorów zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Jego podstawową zaletą jest dobroczynny wpływ na organizm. Kwaśne mleko wzmacnia odporność, przywraca równowagę bakteryjną, pomaga pozbyć się problemów z układem trawiennym oraz fantastycznie odżywia skórę i włosy. Picie kwaśnego mleka jest zalecane osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Zsiadłe mleko reguluje bowiem rytm wypróżnień i przyspiesza metabolizm. Zapewnia także uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski. Kwaśne mleko jest ogólnodostępne, znajdziesz je w wielu sklepach spożywczych. Łatwo także wykonać je samodzielnie w domu.Jeśli chcesz, aby Twój tryb życia był zdrowy, a organizm odporny na infekcje, wprowadź do swojej diety kwaśne mleko. Już jedna szklanka tego napoju dziennie sprawi, że Twoje jelita będą w dobrej formie.
- S. E. Katz, Sztuka fermentacji, Vivante, Białystok 2019.
- M. Pałys, Z. Targoński, Produkcja kwasu mlekowego przez grzyby z rodzaju Rhizopus (w:) „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2013.
- A. Sirounis, J. Shrubsole, M. Raman, Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit, Esprit, Kraków 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.