Lukrecja – poznaj jedną z najstarszych roślin leczniczych
Mimo dynamicznego rozwoju medycyny wciąż nie słabnie zainteresowanie naturalnymi metodami leczniczymi. Mamy jednak dobrą wiadomość. Nie musisz wybierać między metodami konwencjonalnymi a ziołolecznictwem. Skorzystaj ze zdobyczy wiedzy starożytnych cywilizacji i dowiedz się, jakie właściwości ma lukrecja. Przekonaj się, ile dobrego dla Twojego zdrowia może zdziałać ta roślina.
Co to jest lukrecja?
Roślina znana jako lukrecja początkowo była nazywana słodkim drzewem. Jej specyficzny smak i znane od wieków właściwości lecznicze sprawiły, że od wielu lat miała grono wielbicieli. Łacińska nazwa lukrecji to glycyrrhiza. Pochodzi ona od nazwy substancji – glicyryzyna – która odpowiada za słodki posmak lukrecji. Występuje ona naturalnie na terenie Europy oraz Azji, choć kilka odmian można spotkać również w Australii oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Mimo jednolitego nazewnictwa pod określeniem lukrecja możesz znaleźć aż 36 różnych gatunków roślin.
Warto zaznaczyć, że jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Szacuje się, że lukrecja jest wykorzystywana w medycynie naturalnej od około 4000 lat. Jej dobroczynne właściwości ułatwiały powrót do zdrowia mieszkańcom starożytnych Chin, Egiptu, Indii, Grecji oraz Rzymu. Mimo upływu lat i znaczącego postępu medycyny lecznicze właściwości lukrecji wciąż cieszą się zainteresowaniem i uznaniem wśród osób ceniących naturalne sposoby leczenia. Obecnie największe uprawy lukrecji zlokalizowane są w Hiszpanii, Turcji, Iraku, Japonii i na terenie północnych Chin.
Jak smakuje lukrecja?
Słodkie drzewo to określenie, które nie wzięło się znikąd. Lukrecja ma charakterystyczny smak, często porównywany do anyżu. Jest on słodki i lekko palący. Dzięki temu roślina bardzo często jest wykorzystywana do przygotowywania słodkich przekąsek i deserów. Jej zdecydowany, korzenny aromat może spowodować, że nie od razu przypadnie Ci ona do gustu. Nie zrażaj się jednak i próbuj jej pod różnymi postaciami. Dzięki temu być może przekonasz się i z czasem polubisz ten specyficzny smak, a jednocześnie skorzystasz z prozdrowotnych właściwości lukrecji.
Lukrecja – właściwości
Glicyryzyna to nie tylko walory smakowe. Odpowiada ona za liczne właściwości zdrowotne rośliny. Najwięcej aktywnych składników odżywczych zawiera korzeń lukrecji. Ma on w swoim składzie od 5% do nawet 14% glicyryzyny. Po wysuszeniu przyjmuje on barwę żółtą i ma bardzo słodki smak. Mimo to nie ma charakterystycznego zapachu, dlatego możesz go rozpoznać wyłącznie po jego wyglądzie.
Dzięki zawartości glicyryzyny lukrecja ma właściwości:
wykrztuśne,
rozrzedzające wydzieliny,
przeciwzapalne,
przeciwdrobnoustrojowe,
wspomagające układ hormonalny.
Ponadto glicyryzyna słynie z właściwości nawilżających i łagodzących. Przez to nie tylko będzie skutecznym wsparciem w walce z infekcją, ale również przy odpowiednim jej stosowaniu nie wywoła nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jest to szczególnie istotne, jeśli masz zdiagnozowane wrzody żołądka lub refluks. Skonsultuj z lekarzem przyjmowanie korzenia lukrecji, jeśli masz ustalony proces leczenia. Dowiedz się, czy lukrecja będzie mogła być łączona z innymi preparatami, które przyjmujesz. Dzięki temu zyskasz pewność, że jej działanie będzie korzystne dla Twojego zdrowia. Jeśli nie chorujesz przewlekle, stosuj lukrecję z umiarem. Zalecany dobowy limit dla osób zdrowych to 10 g korzenia, czyli mniej więcej 2 szklanki naparu, pite nie dłużej niż przez 4 tygodnie. Długotrwałe przekraczanie maksymalnej ilości dziennego spożycia lukrecji może przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych, dlatego pamiętaj, aby przestrzegać tych zaleceń.
Jakie zastosowanie ma lukrecja?
Z powodu swoich właściwości przeciwzapalnych i wykrztuśnych korzeń lukrecji jest często wykorzystany jako naturalne remedium na choroby układu oddechowego. Nie tylko ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny, ale również pomoże Ci w walce z infekcją. Spowalnia namnażanie się wirusa, co ułatwia powrót do zdrowia. Te same właściwości możesz wykorzystać w leczeniu wrzodów dwunastnicy. Korzeń lukrecji będzie naturalnym wsparciem w zwalczaniu Helicobacter pylori, która jest głównym winowajcą pojawienia się tej choroby.
Właściwości lukrecji są z powodzeniem wykorzystywane w branży kosmetycznej. Glicyryzyna doskonale nawilża, przez co stosuje się ją do produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy oraz całego ciała. Możesz ją znaleźć w kremach do opalania czy w balsamach antycellulitowych. Lukrecję stosuje się również w przemyśle spożywczym. W sklepach znajdziesz charakterystyczne czarne żelki, dropsy i landrynki, które zawierają ją w swoim składzie.
Na co pomaga korzeń lukrecji?
Lista właściwości lukrecji jest dość szeroka. Poza wsparciem w leczeniu infekcji oraz wrzodów żołądka korzeń lukrecji jest pomocny przy łagodzeniu objawów zgagi. Zawartość fitoestrogenów z kolei korzystnie wpływa na równowagę hormonalną i wspiera leczenie hiperandrogenizmu oraz zespołu policystycznych jajników u kobiet. Lukrecja może być również z powodzeniem stosowana w czasie menopauzy, aby ograniczyć nieprzyjemne objawy wahań hormonalnych. Panowie z kolei mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości korzenia przy problemach z erekcją. Dzięki zawartości witamin z grupy B i E nie tylko poprawia on witalność, ale również zwiększa libido.
Nie zaleca się stosowania lukrecji i preparatów zawierających wyciąg z niej podczas karmienia piersią. Eksperci sądzą, iż zawarte w niej substancje mogą przyczynić się do zmniejszenia produkcji mleka. Długotrwałe stosowanie lukrecji bywa także przyczyną podwyższenia ciśnienia tętniczego, obniżenia poziomu potasu i zaburzeń funkcjonowania nadnerczy u matki.
lek. Agnieszka Żędzian
- K. Kucharska-Ambrożej, Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., „Postępy Fitoterapii”, nr 18 (2), 2017.
- Wdowik A., Wybrane surowce zielarskie o działaniu adaptogennym – właściwości, mechanizmy działania, zastosowanie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 2017.
- M. Tomas, W. Pietrzak, R. Nowak, Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, „Postępy Fitoterapii”, nr 1, 2012.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.