Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Wartości odżywcze makreli pieczonej, w sosie, oleju i wędzonej.

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Ryby zawierają dużo cennych witamin i mikroelementów, są też bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto je jeść zamiennie z mięsem, ponieważ pozytywnie wpływają na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu, poprawiając pamięć i wzmacniając odporność. Makrela jest tłustą rybą morską, którą warto regularnie spożywać dwa razy w tygodniu.


makrela-pieczona-w-sosie-oleju-wedzona
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Wartości odżywcze makreli
  2. Jaką makrelę należy wybrać?
  3. Jak przyrządzić makrelę?

Wartości odżywcze makreli

Makrela jest tłustą rybą, zawierającą wiele cennych witamin, mikroelementów i kwasów tłuszczowych. W zależności od przyrządzenia może stanowić danie obiadowe, przekąskę lub być spożywana na śniadanie. Najpopularniejsza jest makrela wędzona. Makrelę świeżą najłatwiej kupić w sklepach rybnych lub bezpośrednio od wędkarzy. Makrela zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Samodzielnie nie da się ich wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczać z zewnątrz. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ciśnienie tętnicze.

Makrela może być spożywana wymiennie z mięsem, ponieważ jest cennym źródłem białka. Takie założenia ma dieta śródziemnomorska, która stawia na ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce. Nie bez powodu jest uznawana za najzdrowszą dietę świata, ponieważ zapewnia ludzkiemu organizmowi wiele cennych witamin.

Makrela zawiera dużą dawkę selenu, fosforu, potasu i magnezu, które są cennymi mikroelementami, a także witaminy D, A oraz z grupy B, w tym witaminę B12. Selen zawarty w rybie zwiększa odporność organizmu i niweluje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. W świeżej makreli znajduje się największe stężenie witaminy D, która jest odpowiedzialna za wzrost kości i zębów, odporność oraz zmniejszenie występowania cukrzycy, insulinooporności i chorób sercowo-naczyniowych.

Regularne spożywanie ryb, w tym makreli, poprawia pamięć i koncentrację, a także samopoczucie. Pomaga też zasnąć. Zawartość cynku i witaminy A pozytywnie wpływa na wygląd skóry, stan włosów oraz paznokci.

Makrela jest rybą morską i może zawierać niewielkie ilości toksyn, które w nadmiarze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Gromadzi również związki rtęci, dlatego pomimo wielu cennych właściwości nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Dla zachowania zdrowia i urody po rybę najlepiej sięgać dwa razy w tygodniu.

Jaką makrelę należy wybrać?

Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest świeża makrela, ale rzadko można ją spotkać w regularnej sprzedaży. Można ją przyrządzić na wiele sposobów: na grillu, na parze czy piekąc w folii. Jednak najwięcej osób sięga po rybę wędzoną, choć nie jest ona rekomendowana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zawiera dużo sodu. Wędzona makrela podczas procesu traci cenne witaminy, głównie z grupy B, jeśli więc masz możliwość, to wybierz rybę surową. Najzdrowsze ryby to właśnie te, które możesz samodzielnie przygotować tak, jak lubisz.

Makrelę można kupić w gotowej wersji, czyli w puszce. Najczęściej występuje w sosie pomidorowym, oleju czy w towarzystwie warzyw konserwowych. Makrela, zanim trafi do puszki, jest poddawana obróbce termicznej, podczas której traci cenne witaminy i mikroelementy. Ma ona również wyższą kaloryczność, dlatego można ją włączyć do diety jedynie okazjonalnie.

Najzdrowszym sposobem na przygotowanie makreli jest zrobienie jej na parze, w towarzystwie warzyw. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj makrelę w pomidorach. To szybkie danie zawiera nie tylko witaminy z grupy B oraz selen, ale także potas, który znajduje się w warzywach. Równie popularną rybą jest łosoś atlantycki, więc jeśli nie masz możliwości zakupu makreli, wybierz właśnie jego.

Jak przyrządzić makrelę?

Istnieje wiele przepisów z makrelą w roli głównej. Może ona stanowić bazę do sałatki, pastę do kanapek czy być głównym składnikiem dania obiadowego. Wędzoną makrelę można połączyć z miksem sałat, pomidorami, jajkami, papryką i zielonym ogórkiem. Tak przygotowana sałatka jest świetnym sposobem na szybki lunch w ciągu dnia.

Świeżą makrelę można przygotować w orzeźwiającej marynacie, na bazie oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Dzięki temu jej smak będzie bardziej intensywny. Możesz ją spożywać wraz z ryżem lub jedną z kasz. Warto znaleźć ulubiony sposób podania, dzięki czemu łatwiej będzie włączyć ryby do swojej diety.

Źródła
  1. C.Itsiopoulos, Dieta śródziemnomorska. Książka kucharska, Wydawnictwo ​​<a href="https://tantis.pl/p/item-publishing-p9024">ITEM Publishing</a>, Warszawa 2019.
  2. A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.