Miód z lawendy – właściwości lecznicze i zastosowanie
Miód z lawendy pięknie pachnie, cudownie smakuje, a przy tym doskonale wpływa na stan organizmu. Znany jest z korzystnego oddziaływania na mięsień sercowy, układ pokarmowy czy nerwowy. Stanowi składnik produktów przeznaczonych do skóry zaczerwienionej, suchej, spierzchniętej i problematycznej.
Miód z lawendy zaliczany jest do miodów o wysokiej jakości, odznacza się złocistą barwą i delikatnym aromatem. Stanowi częsty dodatek do herbat, wypieków, deserów i innych dań. Możesz go też z powodzeniem użyć do przygotowania domowych kosmetyków. Sprawdź, skąd pochodzi i jakie właściwości ma lawendowy miód. Skorzystaj z jego walorów smakowych i dobroczynnego działania na organizm.
Miód z lawendy – pochodzenie produktu
Miód z lawendy produkowany jest z nektaru pochodzącego z lawendy wąskolistnej (z łac. Lavandula angustifolia). Możesz kojarzyć tę roślinę również pod nazwą „lawenda lekarska”. Znana jest ona z fioletowo-niebieskich kwiatów. Charakteryzuje się dużą wydajnością miododajną. Szacuje się, że w okresie kwitnienia, który przypada od lipca do sierpnia, można uzyskać do 300 kg miodu z hektara. Miód lawendowy jest trudny do wyprodukowania w Polsce, gdzie są stosunkowo niewielkie uprawy lawendy. Większość spotykanych u nas miodów z lawendy pochodzi z południowej części kontynentu, w tym z Francji, Portugalii, Hiszpanii, Włoch. Miodu lawendowego nie należy mylić z miodem z dodatkiem kwiatów lawendy, który jest najczęściej miodem wielokwiatowym z domieszką tej rośliny.
Miód lawendowy – charakterystyka
Miód lawendowy, tak jak miód faceliowy, lipowy czy rzepakowy, zaliczany jest do miodów nektarowych. Ma niezwykle delikatny, kwiatowy aromat. Na uwagę zasługuje jego dość zróżnicowana kolorystyka. Kolor miodu z lawendy zmienia się w zależności od stopnia krystalizacji. W formie płynnej miód ma barwę od jasnożółtej aż po herbacianą. Wraz z procesem gęstnienia staje się jaśniejszy. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem z nutami lekko korzenno-gorzkimi. Miód lawendowy ma liczne właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza swemu bogatemu składowi. Przede wszystkim charakteryzuje się on wysoką zawartością cukrów prostych (glukozy i fruktozy). Znajdują się w nim też jednak takie składniki, jak: kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy), olejki eteryczne z grupy terpenów (w tym m.in. pinen, geraniol, borneol, cyneol), enzymy (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza), flawonoidy (luteolina, izoramnetyna, apigenina, kemferol), witaminy z grupy B, składniki mineralne, np. żelazo, cynk, potas, selen.
Jakie właściwości i zastosowanie ma miód lawendowy?
Właściwości lecznicze miodu lawendowego odnoszą się do wielu narządów i układów. Produkt znany jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na układ nerwowy. Miód lawendowy wykazuje działanie uspokajające, kojące, rozluźniające i wyciszające. Doskonale sprawdza się przy bezsenności, w stanach stresu, przemęczenia, przy napięciowych bólach głowy. W dużym stopniu to zasługa olejku eterycznego, który ma też silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Miód lawendowy z uwagi na właściwości rozkurczowe oddziałuje pozytywnie na pracę mięśnia sercowego. Zaleca się spożywanie go w przypadku problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Poza tym usprawnia krążenie wieńcowe, rozszerza naczynia krwionośne, ogranicza ryzyko miażdżycy i chorób krążenia.
Na uwagę zasługuje wspomaganie pracy układu pokarmowego, w tym żołądka, jelit i wątroby. Omawiany rodzaj miodu łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego i usprawnia trawienie. Z korzystnego działania na te struktury znany jest też miód akacjowy. Właściwości zdrowotne miodu z lawendy dopełniają flawonoidy, charakteryzujące się działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Dlatego też sprawdzi się on jako środek łagodzący objawy infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębienia, grypy, stanów zapalnych gardła. Na uwagę zasługują też właściwości antyseptyczne miodu lawendowego, które wspomagają proces leczenia ran, bo zapobiegną ewentualnym ich zakażeniom. Dodatkowo miód zmniejsza reakcję histaminową, jaka towarzyszy oparzeniom czy ukąszeniom owadów.
Miód lawendowy w kosmetyce
Z właściwości miodu lawendowego czerpie kosmetyka. Znaleźć go można w składzie wielu produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów, w tym zwłaszcza w kremach. Znany jest z działania m.in. łagodzącego, nawilżającego, przeciwstarzeniowego, rozświetlająco-wygładzającego. Miód z lawendy poprawia ukrwienie skóry, przyśpiesza metabolizm i proces regeneracji naskórka. Skutecznie przeciwdziała wypryskom skórnym, likwiduje spierzchnięcia, łagodzi zaczerwienienia. Nic więc dziwnego, że miód lawendowy znalazł w kosmetyce szerokie zastosowanie.
Miód lawendowy – jak go stosować?
Produkt ten może być używany zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Można spożywać go w różnoraki sposób. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie nim deserów, wypieków, koktajli, owsianek, naleśników. Sprawdzi się w sosach i marynatach dań wytrawnych. Można jeść go bezpośrednio ze słoiczka czy sporządzić z nim kanapkę. Innym sposobem jest dodanie go do herbaty z cytryną. W upalne dni warto wykorzystać go do zrobienia lemoniady. W tym celu oprócz miodu lawendowego będziesz potrzebować wodę, kostki lodu, cytrynę i limonkę. Jeśli chodzi o zastosowanie zewnętrzne, to miód z lawendy może posłużyć do przygotowania domowych maseczek czy okładów.
- M. Czekański, S. Rusin, Miodolecznictwo, Wydawnictwo M, Kraków 2016.
- Z. Kotłowski, Wielki atlas roślin miododajnych, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa 2006.
- M. Pogorzelec, Atlas roślin miododajnych, Dragon, Bielsko-Biała 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.