Napar z imbiru – jak go przygotować i jakie ma właściwości?
Napar z imbiru ma bardzo szerokie zastosowanie. Najbardziej znany jest z walki z infekcjami i działania rozgrzewającego. Łagodzi również dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdź, na co jeszcze przydaje się napar imbirowy i w jaki sposób można go przygotować.
Imbir – co to za roślina?
Imbir lekarski to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych, która liczy ponad 1100 gatunków roślin. Pierwotnym miejscem występowania imbiru jest południowo-wschodnia Azja, lecz obecnie uprawia się go w wielu rejonach strefy podzwrotnikowej. W celach leczniczych używa się zwłaszcza kłącza imbiru. Jest grube, poziome, podzielone na bulwiaste człony, koloru jasnobrązowego. Pokrywa je pomarszczona skóra. Ma niezwykle bogaty skład. Imbir pozytywnie wpływa na ludzki organizm, bo zawiera m.in.:
fitoskładniki (w tym alkohole seskwiterpenowe, gingerole, szogaole, kamfen, cyneol, linalol, limonen, geraniol, terpineol),
skrobię, białka (aminokwasy, czyli elementy budujące białka, takie jak arginina, cysteina, glicyna, izoleucyna, leucyna, seryna, treonin, walina),
tłuszcze,
kwasy organiczne,
błonnik pokarmowy,
witaminy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń, potas, magnez.
Składniki mineralne odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, dlatego dostarczaj je też z innymi produktami. Dobre źródła żelaza to np.: wątroba wołowa, wieprzowa, drobiowa, żółtka jaj, kakao, orzechy pistacjowe, masło sezamowe. Z kolei cenne źródła wapnia stanowią mleko i jego przetwory – kefiry, jogurty, maślanki, twarożki, sery białe czy żółte.
Jak zrobić napar z imbiru?
Imbir to roślina, którą można spożywać na wiele sposobów. Tutaj znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak jeść imbir. Aby skorzystać z dobrodziejstw tej rośliny, możesz przyjmować ją na surowo, kandyzowaną czy marynowaną, ale też przygotować z niej napar. Taki imbirowy napój warto jeść przez cały rok, lecz w sposób szczególny wskazane to jest w okresie jesienno-zimowym. Wtedy Twój organizm jest narażony na niesprzyjające warunki pogodowe i łatwo o przeziębienie. Dzięki naparowi imbirowemu szybko się rozgrzejesz po powrocie do domu. Lecz to nie wszystkie jego zastosowania. Poniżej możesz zapoznać się z innymi właściwościami naparu z imbiru.
Napar z imbiru jest prosty do przygotowania. Aby uzyskać 1 l napoju, potrzebujesz około 120 g świeżego korzenia imbiru i 1 l wrzącej wody. Obierz imbir ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie włóż go do słoika razem z sokiem, który się wytrącił, i zalej wrzątkiem. Zakręć słoik przykrywką. Miksturę odstaw do momentu, aż nabierze mocy, czyli na 8–12 godzin. Na ten czas trzymaj ją w temperaturze pokojowej. Następnie odcedź napar, dokładnie odciskając przy tym imbir. Tak powstały napar imbirowy przechowuj już w lodówce.
Jak można wykorzystać napar imbirowy?
Napar z imbiru jest bardzo intensywny, dlatego można go rozcieńczyć i uzyskać kilka ciekawych napojów. Pierwsza propozycja to napój z cytryną. Potrzebne składniki to: 50–60 ml naparu imbirowego, sok z 1/2 cytryny, 200 ml gorącej wody, 1 łyżeczka miodu. Z naparu imbirowego możesz przygotować też napój z cytryną i kurkumą. W tym celu do wyżej wymienionych składników dodaj jeszcze 1/4–1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i szczyptę pieprzu cayenne.Po rozcieńczeniu naparu z imbiru ciepłą wodą możesz dodać do niego wiele rozmaitych składników, w tym m.in. sok pomarańczy, sok z malin, ksylitol, syrop klonowy. Może zaciekawi Cię też imbirowy shot. Aby go uzyskać, wystarczy podgrzać 50–60 ml naparu z imbiru, dodać 1/4–1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczyptę pieprzu cayenne, sok z 1/2 cytryny i ewentualnie coś słodkiego do smaku.
Zastosowanie naparu z imbiru
Napar z imbiru ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz wspomnianego działania rozgrzewającego mikstura ta wykazuje właściwości antybakteryjne (chroni przed bakteriami, zwalcza bakterie), przeciwwirusowe (ma zdolność przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowej), przeciwpierwotniakowe (likwidujący pierwotniaki, czyli organizmy mikroskopijnych rozmiarów, które mogą wywołać takie choroby, jak np. śpiączka afrykańska, lamblioza, malaria, toksoplazmoza).Ponadto napar imbirowy działa przeciwutleniająco, czyli usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników – cząsteczek, które w nadmiarze intensyfikują proces starzenia się i sprzyjają wielu chorobom, w tym nowotworowym. Napar z imbirem działa przeciwagregacyjnie, co oznacza, że zapobiega zlepianiu się elementów morfotycznych krwi, oraz przeciwzapalnie, czyli zwalcza stan zapalny toczący się w organizmie. Imbirowy napar pobudza też pracę układu odpornościowego.
Mikstura okazuje się skuteczna w walce z bólem gardła, kaszlem, nieżytem oskrzeli. Wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Wzmaga wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, intensyfikuje perystaltykę jelit. Napar z imbiru zalecany jest do stosowania przy chorobie lokomocyjnej i występowaniu dolegliwości dyspeptycznych, takich jak nudności, wymioty, uczucie pełności, ból brzucha
- P. Glibowski i in., Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, t. L, nr 2, s. 115–121.
- A. Grys i in., Właściwości lecznicze imbiru (Zingiber officinale Roscoe), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 1, s. 42–45.
- D. Łażewska i in., Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, „Postępy Fitoterapii” 2019, t. 20, nr 4, s. 268–276.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.