Niedobór witaminy B12 – jaką dietę stosować?
W badaniach krwi stwierdzono u mnie anemię z niedoboru witaminy B12. Co powinnam jeść, żeby uzupełnić jej niedobór?
Odpowiedź
Odpowiedź
Dieta w leczeniu niedoboru witaminy B12 jest, obok ustalonej z lekarzem suplementacji farmakologicznej, istotną częścią procesu terapeutycznego. Wprowadzenie na stałe określonych produktów do codziennego jadłospisu może też zapobiec jej niedoborom w przyszłości. Do diety należy włączyć przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. wołowinę, wieprzowinę, drób i ryby (m.in. łososia, śledzia, makrelę i małże). Osoby stosujące dietę wegetariańską mogą zapobiegać niedoborowi wit. B12, spożywając jajka, jogurty, sery oraz mleko. Produkty roślinne nie zawierają witaminy B12, dlatego weganie powinni dostarczać ją do organizmu w formie suplementów diety.
Na pytanie odpowiada: lek. Agnieszka Żędzian
Masz podobny problem?
Umów się na konsultację